Nieuwsbrief E-mail niet leesbaar? Klik dan hier
Juni 2011

 

Dit is de Urgenda nieuwsbrief van juni. Kijk voor een volledig overzicht van onze activiteiten op de website www.urgenda.nl.

Start bouw Duurzaamheidsfabriek op Leerpark Dordrecht

Onder grote belangstelling, is onlangs het officiële startsein gegeven voor de Duurzaamheidsfabriek op Leerpark Dordrecht.  
De Duurzaamheidsfabriek, een ontwerp van architect Thomas Rau, wordt een plek waar bedrijven met VMBO en MBO leerlingen samen op zoek gaan naar nieuwe en duurzame technologische oplossingen en producten. De fabriek biedt bij aanvang in de zomer van 2012 aan zo’n 600 leerlingen uit het MBO een plek.  Technische bedrijven gaan in de labs en werkplaatsen van het centrum lesgeven. Maar ook zullen zij er een deel van hun bedrijfsactiviteiten huisvesten.

Urgenda voorzitter Jan Rotmans: “Het Leerpark Dordrecht, een Icoonproject van Urgenda, is een inspirerend voorbeeld van duurzaam wonen, leren en werken op één plek. Ook levert de Duurzaamheidsfabriek een belangrijke bijdrage aan de nieuwe groene economie. Hier leiden we de ‘nieuwe jonge helden’ op: de lassers, installateurs en dakbedekkers die zijn toegerust voor de nieuwe, groene maakindustrie.” Lees verder

Texelectric Day succesvol

De eerste Texelelectric Day was onlangs een groot succes. Via TBO-Texel kon iedereen op Texel gratis rondgereden worden en ervaren wat elektrisch rijden nu eigenlijk is.
Na zo'n 75 ritjes vanuit de haven over het hele eiland, konden er bij de energiebespaarbeurs en het gemeentehuis proefritten gemaakt worden in o.a. de Tesla, Mitsubishi iMiev, TH!NK, Nissan Leaf en elektrische TukTuk. Bij het gemeentehuis onthulde Wubbo Ockels samen met de burgemeester een oplaadpaal om het 'Opladen op Texel' nog concreter te maken. Lees verder

Panelen Wij Willen Zon geïnstalleerd 

De eerste 5000 zonnepanelen van Wij Willen Zon zijn begin mei uitgeleverd en op de daken geïnstalleerd. Met de lentezon op gang wordt er al heel wat energie opgewekt. De komende maanden worden de bestelde pakketten bij deelnemers aan de inkoopactie uitgeleverd. 
 

"Deze zonnepanelen zijn gefinancierd door de deelnemers zelf, mogelijk gemaakt door de markt en er is geen cent subsidie aan te pas gekomen. Nog nooit eerder zijn op deze schaal zo veel zonnepanelen collectief ingekocht," vertelt initiatiefneemster Marjan Minnesma van Wij Willen Zon. 
Alsnog meedoen? Schrijf u in op de wachtlijst en klik hier

Samen elektrische auto's inkopen, doe mee

Een groeiende groep organisaties die elektrische auto’s inkoopt is door Urgenda verenigd in het Platform Samen Elektrisch. Samen krijgen de organisaties lagere prijzen, betere voorwaarden en/of snellere levering. Samen kunnen we beter lobbyen en duurzame mobiliteit in de praktijk brengen. Samen beschikken we over meer kennis met betrekking tot het aanleggen van de oplaadinfrastructuur en het monitoren van de batterijen. Bedrijven met interesse voor elektrisch rijden kunnen zich aansluiten bij Samen Elektrisch en worden op de hoogte gehouden van de laatste kennis en ontwikkelingen op de markt voor elektrisch vervoer.  

Meeprofiteren van de lopende inkoopactie? klik hier

Friesland Visie gepresenteerd

De visie voor Fryslân 2040 is onlangs gepresenteerd. Op initiatief van Ugenda kwam een koplopersgroep uit diverse domeinen bijeen die Friesland graag sneller duurzaam willen maken. De visie dient ter inspiratie van velen en is een aanzet tot actie, om dromen daadwerkelijk te gaan realiseren.
Naast een hisorische analyse volgt de toekomstvisie voor Friesland in 2040.

Lees en download hier de visie

Derde Dag van de Duurzaamheid op 11-11-11

Het grootste duurzaamheidsevenement van Nederland vindt dit jaar plaats op vrijdag 11 november. 11-11-11 is hét moment waarop particulieren, bedrijven, organisaties, scholen en gemeenten duurzame acties uitvoeren. Vorig jaar waren 60.000 deelnemers actief, dit jaar gaat initiatiefnemer Urgenda voor 100.000 deelnemers.

Bedenk een actie voor de Dag van de Duurzaamheid zoals een recordpoging of groene kortingsactie. Dit jaar zijn er o.a. duurzame modeshows, voorleesacties, biologische diners en housegreening parties.
Op de website www.dagvandeduurzaamheid.nl kan iedereen zich aanmelden en zijn alle landelijke en regionale activiteiten te vinden. 

Samen zijn we sneller duurzaam en kunnen we laten zien hoe makkelijk en concreet duurzaamheid is! Doe mee en meld u hier aan voor 11-11-11

Foodlogcafé: Wat kost ons eten?

Wat kost ons eten? Dat was de vraag die centraal stond tijdens het eerste live Foodlogcafé dat Urgenda en de Youth Food Movement in samenwerking met Foodlog onlangs in Utrecht organiseerden.

Vertegenwoordigers van supermarkten, boeren, verwerkers, wetenschap en politiek gingen met elkaar op zoek naar de marges in de keten. Wie verdient eigenlijk wat op ons eten? En waarom lukt het in de keten niet voldoende marges te maken om te verduurzamen? En, belangrijker: welke stappen kunnen we samen zetten op weg naar een duurzame en eerlijke prijs voor ons voedsel? 

Dat deze vragen momenteel relevant zijn was op te maken aan de op het laatste moment bijgeschoven stoelen. Ruim honderd deelnemers discussieerden mee onder leiding van Urgenda platformlid Pieter Hilhorst en ook op Twitter lieten deelnemers en thuisblijvers duidelijk van zich horen. Lees hier de bevindingen

Maak kans op € 10.000,- met E-mobiliteit scriptieprijs

Vorig jaar bedacht journalist Joris Luyendijk de E-mobiliteit scriptieprijs. De prijs beloont de universitaire of HBO scriptie die de kennis van elektrisch vervoer het meest vooruit helpt. Alle invalshoeken zijn denkbaar, van technisch tot historisch en van juridisch tot sociologisch.

De E-mobiliteit scriptieprijs 2011 wordt op de Dag van de Duurzaamheid uitgereikt. De winnaar krijgt € 10.000,- , de overige genomineerden €2.500,- Inzenden kan tot 1 september 2011 aan de technisch voorzitter auke.hoekstra@urgenda.nl
Wilt u zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Klik dan hier