Nieuwsbrief E-mail niet leesbaar? Klik dan hier
april 2011

 

Dit is de Urgenda nieuwsbrief van maart. Kijk voor een volledig overzicht van onze activiteiten op de website www.urgenda.nl.

Mega-order zonder subsidie feit

Wij Willen Zon, initiatief van Urgenda en de Betere Wereld, is er in geslaagd binnen enkele maanden duizenden huishoudens en bedrijven te verzamelen, om samen met flinke korting een enorme order zonnepanelen te plaatsen.
De eerste panelen en omvormers uit China arriveren eind april bij de deelnemende particulieren. In mei volgen nog twee bootladingen, zodat de meeste particulieren nog tegen het tijdelijk verlaagde 6% BTW tarief hun panelen kunnen laten installeren. Daarna volgen de boten voor andere klanten
Wij Willen Zon heeft meer dan 100 installateurs bij elkaar gebracht tijdens twee voorlichtings-bijeen­komsten en merkte opnieuw dat er volop enthousiasme is bij grote en kleine bedrijven die er vele nieuwe klanten bij hebben gekregen.
Wij Willen Zon heeft effect en de markt voor zonnepanelen is op eigen kracht volop in beweging: zonder een cent subsidie!  Samen zijn we sneller duurzaam!

Opladen op Texel krijgt nieuwe betekenis

Urgenda is de coördinator van een proeftuinproject op het gebied van elektrisch rijden op Texel. Onlangs hebben 22 partijen samen een overeenkomst ondertekend dat 20 ondernemers op het eiland 26 elektrische voertuigen aanschaffen en 40 oplaadpunten realiseren. Texel gaat op grote schaal ervaring opdoen met elektrisch rijden, waarbij ook toeristen worden betrokken. De eerste vijf auto’s zijn al gearriveerd. The New Motion gaat de monitoring doen. Deze proeftuin past goed bij het Icoonproject “Texel krijgt Energie”, wat Urgenda met koplopers op Texel heeft ontwikkeld. Klik hier voor een filmpje over de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden.

Texelectric day op 27 mei

Op vrijdag 27 mei organiseert urgenda de eerste elektrische autodag op het eiland Texel. Het eiland heeft een schoon & CO2 vrij Texel ten doel gesteld voor 2020. Het overgaan op elektrische rijden is een van de manieren waarop Texel deze doelstellingen wilt behalen.
De Texelelectric day is een dag waarop de bewoners alvast kunnen wennen aan de toekomst, want het elektrische vervoer is niet meer te stoppen nu ook grote autofabrikanten als BMW, Nissan, Opel, Volvo en Peugeot met hun eigen modellen op de markt komen. Op 27 mei is er een speciale taxicentrale met allerlei verschillende elektrische voertuigen die de mensen op Texel kunnen halen en brengen. Daarnaast zijn er ook speciale verkeersregelaars die iedereen aanmoedigen om uit die ‘gewone’ auto te stappen. Ook zal er op de veerboot uitleg gegeven worden over elektrisch vervoer en mobiliteit. De dag wordt afgesloten met een Texelectric Party waarbij een laadpaal wordt onthuld en er de mogelijkheid is om een proefrit te maken.
Binnenkort meer informatie hierover op de website.

Succes op de Huishoudbeurs!

Het Urgenda Groen Paviljoen op de Huishoudbeurs van 12-20 februari was een groot succes. Het paviljoen, dat Urgenda samen met People 4 Earth, Good! en de NVR heeft gerealiseerd, stond op een zeer centrale plek op de beurs. Tijdens deze 9 dagen durende beurs hebben meer dan 30 standhouders en 50 vrijwilligers bezoekers op allerlei manieren laten kennis maken met het goede groene leven. Activiteiten vonden plaats op het gebied van duurzame mode, duurzaam voedsel, energie en recycling. Daarnaast is Urgenda in gesprek gegaan met de RAI en diverse leveranciers en zijn alle standhouders van de gehele Huishoudbeurs benaderd om mee te dingen voor de meest duurzame stand van de beurs; Wubbo Ockels reikte de Groene Ster Award uit bij de opening van de Huishoudbeurs. Ook andere bekendheden zoals Victoria Koblenko, Sophie Hilbrand en  hebben een duurzame levenstijl gepromoot op de Huishoudbeurs. Ondanks de ‘lastig te benaderen doelgroep’ vonden alle partijen hun deelname aan de beurs zeer de moeite waard. Kijk hier voor een impressie.

Lancering Polderhub

De polderhub staat voor de nieuwe dynamiek in Noord-Holland. Een netwerk voor ondernemers die samenwerken en netwerken rondom nieuwe ideeën. En een plek waar je fysiek bij elkaar komt om zaken te doen. De komende maanden wordt de Polderhub gelanceerd.
Polderhub is een van de icoonprojecten uit 'Toekomst in de kop', een duurzame toekomstagenda voor het gebied boven het Noordzeekanaal . De agenda benoemt economische kansen voor sleutelsectoren in de regio, en levert tegelijkertijd een bijdrage aan de duurzame ontwikkeling. Met toekomstbeelden voor het jaar 2040, icoonprojecten en ambitieuze korte- en lange termijndoelstellingen. 
Klik hier voor meer informatie.

'De Beuk Erin' voor duurzame kantoren rond Schiphol

Op 22 maart presenteerden initiatiefnemers Paul Bos (Urgenda regiospinner), Laurens Schenk (makelaar) en Joost Valk (architect) een visie  om leegstand in kantoren in bedrijventerrein De Beukenhorst in Haarlemmermeer tegen te gaan. Het project ‘De Beuk Erin’ wil samen met eigenaren, huurders en gebruikers een duurzame toekomst van deze kantoren dichterbij brengen. Partijen als de Rabobank, Essent, Kamer van Koophandel, BAM, etc. doen ook mee. In de Beukenhorst staat momenteel 30% van de kantoren leeg. De visie gaat juist uit van het vergroten van de waarde van het gebied voor die 70% gebruikers die er wél zijn, door bijvoorbeeld ontmoeting en inspiratie te realiseren, verkooppunten van lokaal voedsel, vergroenen van gevels en eigen energieopwekking. Het bedrijf Sanoma, met 1500 medewerkers een belangrijke speler, investeert in elektrische oplaadpalen. De Beukenhorst staat op de nominatie om experimenteergebied te worden van het ministerie van I&M.
Klik 
hier voor een filmpje over het project gemaakt door HLMRMeer.

Innovatie van de maand: de Stoffel

In Haarlem wordt een deel van de horeca sinds 'n jaar bevoorraad met een elektrische, klimaatneutrale vrachtshuttle. Het betreft een zeven meter lang voertuig dat als eerste in Nederland ook gekoelde goederen vervoert. Het betreft een project van het Haarlemse bedrijf Horecaservice Kennemerland. De shuttle komt in de plaats van drie diesel bestelwagens. De shuttle mag van de gemeente Haarlem buiten de vaste bevoorradingsuren het centrum in. Horecaservice Kennemerland levert in een groot deel van Noord-Holland groenten en andere (streek)producten aan met name restaurants.
lees verder

Wilt u zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Klik dan hier