Copy
Persbericht, Amsterdam 1 september 2016

Schooldakrevolutie gestart op dak van ASVO-school in Amsterdam

De installatie van 30 zonnepanelen op het dak van de ASVO-school in Amsterdam markeert vandaag het begin van de Schooldakrevolutie in Nederland. De Schooldakrevolutie heeft als doel om in 2020 minimaal de helft van de 7000 lagere en middelbare scholen in Nederland van zonne-energie te voorzien door de geschikte daken met zonnepanelen te bedekken.

Tijdens de bijzondere gebeurtenis spraken leerlingen van de school, onder leiding van Laurentien van Oranje (Missing Chapter Foundation), met Maurits Groen (WakaWaka), Marjan Minnesma (Urgenda), Roebyem Anders (Sungevity) en Feike Sijbesma (DSM) over duurzaamheid. Sijbesma werd tevens verrast met een duurzaam lintje. 

“Met de Schooldakrevolutie zorgen we samen voor meer duurzame energievoorzieningen in Nederland. Het gaat om de toekomst van de kinderen en met de inzet van de zonnepanelen op hun scholen zijn zij direct betrokken bij de omslag naar een samenleving die 100% op duurzame energie draait,” aldus Urgenda directeur Marjan Minnesma.
 
De Schooldakrevolutie is een initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda en zonnepanelenleverancier Sungevity en wordt gesteund door NL2025-aanjagers Wiebe Draijer (Rabobank) en Feike Sijbesma (DSM). Het initiatief biedt gemeenten en scholen de mogelijkheid om zonnepanelen onder aantrekkelijke voorwaarden te installeren. Het project, dat de ruim 7000 schoolgebouwen in Nederland met hun miljoenen vierkante meters lege daken als groen energievoorbeeld wil laten dienen, is in november 2015 van start gegaan.

Schooldaken bedekt met zonnepanelen
Scholen hoeven zelf niets te investeren en kunnen vanaf het begin 5 tot 10% op hun stroomrekening besparen; alles wordt van A tot Z geregeld. Op de site van de Schooldakrevolutie vinden scholen een overzicht van de instrumenten die ter beschikking staan en een laagdrempelige financieringsconstructie.
 
Roebyem Anders van Sungevity en een van de initiatiefnemers van de Schooldakrevolutie: “De missie van Sungevity is dat we niet zullen rusten tot elke vierkante centimeter van onze schooldaken is bedekt met zonnepanelen. We hopen dat iedereen dat straks van de daken schreeuwt!”

Duurzaam Lintje 2016 voor DSM CEO Feike Sijbesma
De leerlingen van de ASVO-school hadden tijdens de ochtend nog een bijzondere verrassing in petto voor Feike Sijbesma, CEO van DSM. Ze overhandigden Feike Sijbesma het Duurzame Lintje 2016 voor zijn jarenlange inzet als aanjager van duurzaam denken in Nederland en wereldwijd. Het Duurzaam Lintje is de enige duurzame onderscheiding in Nederland en wordt sinds 2008 uitgereikt aan mensen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan een duurzame samenleving. De officiële uitreiking van het Duurzaam Lintje 2016 vindt plaats op Duurzame Dinsdag op 6 september in Den Haag.


Maurits Groen, nummer 1 van de Trouw Duurzame 100 in 2015 en Juryvoorzitter van het Duurzame Lintje: “Onderwijs legt een belangrijke basis voor denken en handelen in het toekomstige leven. Leren kijken en denken vanuit een duurzame mindset is daarom essentieel. Zoiets logisch als een schooldak met zonnepanelen kan daaraan heel eenvoudig en voordelig bijdragen. Leve de Schooldakrevolutie!”

Over Urgenda
Urgenda is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, sneller duurzaam wil maken. Dat doen zij aan de hand van het zogeheten Rapport 2030, met een concreet actieplan en projecten. Meer informatie: www.urgenda.nl.
 
Over Sungevity
Het Amerikaanse bedrijf Sungevity draagt vanuit Nederland bij aan de wereldwijde Rooftop Revolution door zoveel mogelijk daken te laten schitteren met zonnepanelen. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam. www.sungevity.nl.
 
Over NL2025
NL2025 is een platform waarin bestuurders en leiders uit de culturele en wetenschappelijke wereld, kunstenaars, CEO-s en sporters (zogenaamde ‘Aanjagers’) zich hebben verenigd. Zij zetten zich in op de persoonlijke titel voor een betere toekomst van Nederland. NL2025 richt zich op drie thema’s: onderwijs, duurzame groei en vitale samenleving. Meer informatie: www.nl2025.nl.
 
Over de Missing Chapter Foundation
De Missing Chapter Foundation brengt dialoog tot stand tussen besluitvormers en kinderen over verschillende dilemma’s en actuele vraagstukken in de maatschappij. MCF schept de juiste context waarin kinderen worden geprikkeld om vraagstukken scherp te analyseren. Met hun verfrissende invalshoeken, vragen en oplossingen leggen kinderen de kern van problemen bloot.

Fotocredits: DSM

Noot voor de redactie
Neem voor meer informatie, interviews en foto's contact op met: 
Matthijs Kettelerij | matthijs.kettelerij@urgenda.nl | 06-18 51 28 91
 

Op ‘Duurzame Dinsdag’ 6 september, vindt de officiële uitreiking van de Duurzame Lintjes plaats. Een filmpje van Feike Sijbesma, die op donderdag 1 september zijn lintje al kreeg uitgereikt, zal dan worden vertoond en kan vanaf die dag worden bekeken op www.duurzamedinsdag.nl