Copy
Nieuwsupdate  E-mail niet leesbaar? Klik dan hier
Maart 2015

Dit is de Urgenda nieuwsupdate van maart. Klik hier voor voorgaande nieuwsbrieven. Kijk voor een volledig overzicht van onze activiteiten op www.urgenda.nl en volg ons via onderstaande social media links. 

14 april rechtbank zitting Klimaatzaak - Kom!

Op dinsdag 14 april om 9.30 uur is de zitting van de Klimaatzaak bij de rechtbank in Den Haag. De voorbereidingen voor de zitting zijn in volle gang. De advocaten van de Staat hebben laten weten dat ze met 10 tot 12 mensen zullen verschijnen, dus blijkbaar maken we het ze niet makkelijk. Zoals ook al uit hun schriftelijke reacties blijkt, nemen ze ons heel serieus. Wij willen uiteraard met zoveel mogelijk mensen verschijnen om te laten zien hoe belangrijk deze zaak voor ons is. Meld u hier aan en blijf op de hoogte.
Lees hier meer over de Klimaatzaak. Lees verder

 

Zorghuizen besparen in drie maanden € 200.000,- 

38 zorghuizen door heel Nederland hebben tijdens de Energiestrijd Zorghuizen in drie maanden tijd € 200.000,- bespaard op energiekosten. Op initiatief van Meneer de Leeuw, Urgenda, Habion en partners is er een besparing op het energieverbruik gerealiseerd van 16%, met behoud van comfort en zonder voorinvestering. Omgerekend naar alle 1900 zorghuizen in Nederland, kan dit resulteren in een besparing van ruim 10 miljoen euro in drie maanden.
Zorghuis Sint Petrus uit Boekel, werd 20 maart tijdens het Lentebal, uitgeroepen tot winnaar met een besparing van 55% en € 20.000,- Met 70 bewoners is dat € 286,- per bewoner. Lees verder


 

10.498 ondertekenaars willen ABP fossielvrij

Pensioendeelnemers hebben onlangs de 10.498 handtekeningen onder de petitie ‘ABPfossielvrij’ overhandigd aan het bestuur van het ABP. De petitie roept het grootste pensioenfonds van Nederland op te stoppen met het financieren van kolen, olie en gas. Het ABP investeert op dit moment ruim 30 miljard euro in fossiele energie en slechts één miljard in duurzame energie. 

Vice-voorzitter van het ABP José  Meijer nam de petitie in ontvangst: “Dit soort initiatieven zijn goed, ze houden ons bij de les. We gaan onze beleggingen die invloed hebben op klimaatverandering kritisch bekijken en beter communiceren over wat we al doen”.
Lees hier de artikelen in de Volkskrant, NRC en The Guardian met o.a. Urgenda medewerker Vatan Hüzeir 
Lees verder


 

27 & 28 mei | Groningen tour | Start Tour to Paris  

Vanwege de Klimaatconferentie in Parijs, 30 november t/m 10 december, gaat Urgenda van 5 t/m 29 november naar Parijs lopen. Iedereen is welkom één of meer dagen mee te wandelen. Om alvast warm te lopen organiseren we drie mini-tours vanaf mei. De eerste Tour to Paris start op 27 en 28 mei in Groningen. Op dit moment zijn we nog in de voorbereidingsfase, heeft u ideeën voor deze tweedaagse tour? Kent u inspirerende koplopers of vindt u het leuk om betrokken te zijn? Laat het ons hier weten. Lees verder

 

Mobiliteitscentrale Flevoland is 'Beste OV-bestek'

De mobiliteitscentrale, de inzending van de provincie Flevoland, is verkozen tot het Beste OV-bestek 2015 tijdens het Nationaal Congres Openbaar Vervoer op 26 maart. De verkiezing is georganiseerd in het kader van Samen op Reis met als doel innovatie in het OV te stimuleren door meer bekendheid te geven aan vernieuwende concepten binnen aanbestedingstrajecten. De inzending van Flevoland onderscheidt zich ten opzichte van de andere inzendingen onder meer door de overzichtelijkheid van het bestek en de relatief ruime vrijheid die aan de uitvoerder wordt gegeven. Bekijk hier de video. Lees verder

 

Tot 2 april | ThuisBaas actie infraroodpanelen 

ThuisBaas is het platform van Urgenda dat consumenten helpt hun woning te verduurzamen en daarmee de transitie van fossiele energie naar duurzame energie te maken. ThuisBaas selecteert onafhankelijk en zonder winstoogmerk goede en duurzame producten. Zo is de infraroodverwarming van ThermIQ een goed alternatief voor traditionele verwarmingssystemen zoals de CV. Profiteer tot 2 april van de 35% korting op alle infraroodpanelen. Bekijk hier de video. Binnenkort vindt u op ThuisBaas instant heaters van Clage om uw water duurzaam mee te verwarmen. 
Lees verder

 

Video's Regiotour Flevoland  

Tijdens de Regiotour Flevoland in februari lieten we op tal van plekken zien wat er gebeurt op het gebied van duurzaamheid in de provincie. 
Video - Floriade 2022 en super biologische groenten bij Efibia 
Video - Energie opwekken met een zweefvliegtuig
Video - Boerderij van de toekomst
Video - Duurzaam vissersschip 
Lees verder

 

24 april | Fashion Revolution Day

Op 24 april is het precies twee jaar geleden dat in Bangladesh de Rana Plaza kledingfabriek instortte en 1133 mensen het leven lieten. Om hier bij stil te staan en tegelijkertijd te laten zien dat veranderingen mogelijk zijn en gerealiseerd worden, is 24 april uitgeroepen tot internationale Fashion Revolution Day. Wereldwijd vinden acties plaats en stellen consumenten via social media aan producenten de vraag #WhoMadeMyClothes. Op donderdagavond 23 april vindt in Amsterdam de inspirerende debat-avond plaats met o.a. modeontwerper Hans Ubbink, politici, Goodfibrations, Van Jos, Stoere Vrouwen en Urgenda / Kiesduurzamemode. Meld u hier aan. 
Blijf op de hoogte via Twitter en Facebook Lees verder

 

24 april | Landelijke dag Duurzom ondernemers

Wilt u als ondernemer ook uw duurzame ambities realiseren? Voor en door ondernemers organiseert Duurzom op 24 april een themadag  'Duurzame ontwikkeling begint bij jezelf!' Veel voorkomende ambities die Duurzom uit de Duurzame Agenda’s van haar ondernemers heeft kunnen halen worden besproken. U kunt op deze dag  de werkwijze van Duurzom ervaren en kennismaken met aangesloten ondernemers uit het hele land. We gaan concreet aan de slag, geïnspireerd door Bert van Son (MUD-Jeans, Cotton Lease), Alexander Grit (serendipiteit/toeval bestaat niet) en Sander Datema (Durftevragen). Lees verder

 
Strategische partners
Wilt u zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Klik dan hier