Nieuwsbrief E-mail niet leesbaar? Klik dan hier
December 2011

 

Dit is de Urgenda nieuwsbrief van december. Kijk voor een volledig overzicht van onze activiteiten op de website www.urgenda.nl . Of volg ons via onderstaande social media links.

Duurzame kaasfabriek!

Urgenda heeft met een team het afgelopen jaar een plan gemaakt voor een nieuwe CONO kaasfabriek van Beemsterkaas. Uitganspunt is het sluiten van kringlopen op het gebied van energie, water, grondstoffen en mest. Daarbij zijn doelen en bijbehorende maatregelen op drie ambitieniveaus geschetst. CONO is al heel ver in de uitwerking van deze plannen en streeft naar het hoogste ambitieniveau. Recent heeft de ledenvergadering ingestemd met de bouw van een nieuwe fabriek die vermoedelijk eind 2013 open zal gaan. CONO zal bij de bouw de meest geavanceerde technieken gebruiken op het gebied van energieterugwinning en duurzaamheid en streeft ernaar waterkringlopen te sluiten. 

#Bonenestafette groot succes!

Hoe zorg je ervoor dat een product met een wat oubollig imago als de peulvrucht weer hip wordt? Met een #Bonenestafette natuurlijk! Veertig dagen lang waren culi’s en andere voedselfanaten in Nederland in de weer met linzen, capucijners, kikkererwten, bruine bonen, witte bonen en zo meer. Als plantaardige bron van eiwitten is de peulvrucht namelijk een onmisbare schakel in een duurzaam menu. De estafettedeelnemers aten gemiddeld twee keer dagen drie keer per dag bonen en plaatsten hun bevindingen op blogs, Twitter, Facebook of in de krantenrubrieken waarvoor zij schreven. Culinair journalisten van alle grote dagbladen waren van de partij en op Foodlog verscheen veel achtergrondinformatie. In Zeeland organiseerden Syntens en Economische Impuls zelfs een heuse bonentour langs telers en winkeliers. Met de #Bonenestafette kreeg een vorm van ‘volksmarketing’ gestalte, die Urgenda en Foodlog vanaf het platform www.nieuwvers.nu verder gaan uitbouwen. 

The City of Tomorrow

Urgenda heeft voor de TU Eindhoven een verkenning gemaakt hoe duurzaamheid in onderwijs, onderzoek en op de campus een rode draad zou kunnen vormen. Deze verkenning van The City of Tomorrow beschrijft o.a. hoe duurzame innovaties op het gebied van energie, mobiliteit en gezondheid door studenten en onderzoekers versneld in de praktijk worden getest op en rond de campus. Zo gebruikt de TU/e haar kennis en innovatiekracht om de transitie naar duurzaamheid te versnellen. Urgenda is nu door de TU/e gevraagd om de verkenning verder uit te werken in een concreet stappenplan, dat begin 2012 klaar is. 

Meld u aan op de koploperskaart. Zoek, vind en verbind!

Bent u bezig met duurzaamheid? Meld u dan nu aan op de Urgenda Koploperskaart en vind andere bedrijven, organisaties en projecten om mee samen te werken.  Het doel van de Koploperskaart is het inzichtelijk maken waar welke koploper actief is en op welk thema. Op die manier maken we Nederland samen sneller duurzaam en vult de 'duurzame kaart van Nederland' zich.
Zoek, vind en verbind! Doet u mee? Meld u hier aan

Urgenda voorzitter Jan Rotmans ontvangt Groene Pluim

De prijs voor de duurzaamste Rotterdamse overheidsmedewerker van het jaar werd uitgereikt door het Rotterdams Milieucentrum. 
De hoogleraar transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit is volgens het Milieucentrum Rotterdam een duurzaamheidsambassadeur van de stad, die duurzaamheid begrijpelijker maakt voor de gewone Rotterdammer en zijn gewaardeerde kritiek op beleid niet onder stoelen of banken steekt. Rotmans: “Het is belangrijk dat er steeds meer duurzame iconen komen zoals het Drijvend Paviljoen nu al is. Op die manier verspreid duurzaamheid zich het best.” Lees verder

Vacature medewerker Duurzame Gebiedsontwikkeling

Wij zoeken een bevlogen en inhoudelijk deskundig medewerker met aantoonbare praktijkervaring met duurzame gebiedsontwikkeling, duurzaam bouwen en/of duurzame energie. Als makelaar duurzame gebiedsontwikkeling maak je deel uit van het secretariaat van het Platform Duurzame Gebiedsontwikkeling (DGO) dat wordt aangestuurd door de directeur van Urgenda. Het gaat om een dienstverband van 32 uur (0,8 fte) voor de duur van minimaal 12 maanden en de standplaats is Amsterdam. Sluitingsdatum 23 december.  
Lees hier de uitgebreide functieomschrijving

Fijne feestdagen!

In deze laatste nieuwsbrief van het jaar willen we iedereen fijne feestdagen wensen. Inspiratie nodig voor een duurzaam kerstdiner? Bekijk hier het Kassa tv-item met Sandra van Kampen (vanaf 6.40). Het was een mooi jaar waarin we samen Nederland duurzamer gemaakt hebben. Natuurlijk gaan we allemaal vol goede moed en met nieuwe plannen het komende jaar in en wensen we u alvast veel succes. 
Wilt u zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Klik dan hier