Als nieuwsbriefabonnee van Urgenda ontvangt u deze mailing
Pleidooi voor een duurzame toekomst op Wijwillenactie.nl
Samen keren we de klimaatcrisis. Doe mee. Denk mee.

Beste nieuwsbriefontvanger,
Urgenda is gisteren gestart met Wij Willen Actie. Bekijk hier het filmpje.
Met een brief aan de Staat is een juridische actie in gang gezet voor een groene revolutie met inzet van voldoende klimaatmaatregelen. Nederland heeft twintig jaar nauwelijks iets gedaan aan het omschakelen naar schone, veilige energie. We stevenen met zijn allen af op gevaarlijke klimaatverandering. Wij willen actie.

Wij stappen naar de rechter om op basis van erkende wetenschappelijke kennis te bewerkstelligen dat de overheid tot actie wordt aangezet. Met beter beleid en actie kan de overheid de bedrijven en burgers die al bezig zijn veel beter helpen bij de benodigde versnelling. Op www.wijwillenactie.nl kan iedereen zijn steun betuigen aan de actie en introduceren we het ‘crowdpleiten’, waarmee alle mensen de komende maanden met eigen kennis en ideeën actief kunnen bijdragen aan een dagvaarding gericht aan de Staat. 

We vragen u als volger van Urgenda om Wij Willen Actie te steunen. Samen keren we de klimaatcrisis. Doe mee. Denk mee.
Dit kan op de volgende manieren. Ga naar www.wijwillenactie.nl en klik op de knop Doe mee.

-Laat uw boodschap achter waarom u de actie steunt.

-Doneer een bedrag naar keuze om deze actie te steunen. Voor studenten is er de speciale actie: ontvang gratis het boek Revolutie met Recht bij een donatie van €10,-

-Doe mee met het #crowdpleiten en lever uw input in de voorbereiding op de rechtszaak. Interessante artikelen, achtergrondverhalen, cijfers, onderzoeken en nog veel meer is welkom voor ons juridische team. Niet alleen specialisten zoals economen en juristen, maar iedereen met een goed idee kan meewerken aan het pleidooi, een plan lanceren en steun betuigen.

-Steun de actie via Facebook door de page te liken en de actie via te Twitter te verspreiden met #wijwillenactie

Versnelling
Via de rechter wil Urgenda van de Staat der Nederlanden vragen om de benodigde versnelling voor een volledig duurzame samenleving in te zetten. Nederlanders moeten daarnaast van de overheid juiste en adequate informatie krijgen over klimaatverandering. Voordat de rechtszaak in gang wordt gezet heeft de Staat nog vier weken de tijd om op het verzoek van Urgenda te reageren. “We kunnen met zijn allen bewerkstelligen dat de overheid ook in beweging komt”, legt directeur Marjan Minnesma van de stichting Urgenda uit. “Met beter beleid en acties kan de overheid meehelpen om gevaarlijke klimaatverandering voorkomen. Zo bereiken we de nodige versnelling en helpen de beleidsmakers alle Nederlanders die nu al actief bezig zijn.”

De aarde koerst steeds sneller op gevaarlijke klimaatverandering af. De beste wetenschappers op dit gebied zijn inmiddels zeer ongerust en spreken van een ‘planetaire noodtoestand’. Bedrijven, organisaties en burgers erkennen dat er serieuze actie ondernomen moet worden en velen zijn al bezig met zonnepanelen, windmolens en energiebesparingen. De meeste burgers zijn slecht op de hoogte van klimaatverandering. Juist de overheid is bij machte om de versnelling te genereren, door nieuw beleid in concrete actie om te zetten en goede informatie te verstrekken.
Maar de Nederlandse overheid draagt niet bij aan de verduurzaming en gaat op verschillende gebieden zelfs tegen de vergroening in. Nederland is mondiaal gezien ondanks alle initiatieven van particulieren en bedrijven geen groene trendsetter meer, maar vervuilende achterhoede geworden. Urgenda roept op tot een schone revolutie en de kans om voor onszelf en de generaties na ons een rechtvaardige, volhoudbare samenleving te creëren.

Niet meer wachten
“Als we nu niets doen, laten we een onoplosbaar en onbetaalbaar probleem achter voor de volgende generaties. Omdat de overheid er niet in slaagt om internationale afspraken om te zetten in doeltreffende acties, vragen wij de rechter om op basis van erkende wetenschappelijke kennis te bewerkstelligen dat de overheid tot actie overgaat”, stelt Minnesma “Zo kunnen we de transitie naar een schone en veilige energievoorziening realiseren voor het te laat is. Een volhoudbare samenleving realiseren is simpelweg te belangrijk om aan alleen aan politici over te laten. Wij moeten het zelf doen, samen. We gaan niet meer wachten.” 
* Foto: James Hansen, Marjan Minnesma, Jan Rotmans en Roger Cox