E-mail niet leesbaar? Klik dan hier
november 2010

 

Dit is de Urgenda nieuwsbrief van november. Kijk voor een volledig overzicht van onze activiteiten op de website www.urgenda.nl. Wilt u de nieuwsbrief liever niet meer ontvangen dan kunt u zich hier uitschrijven. 

Wij willen zon

In één maand tijd zoveel mogelijk orders voor zonnepanelen verzamelen. Dat is het doel van de actie 'Wij willen zon’ die op 11 november van start ging. Samen met particulieren, bedrijven en andere organisaties streeft ‘Wij willen Zon’ ernaar in recordtempo een order te kunnen plaatsen van 10 Megawatt (8 à 10.000 sets zonnepanelen). De prijs voor 6, 12 of 16 A-klasse panelen ligt dan zo’n 35% onder de goedkoopste marktprijs van dit moment. De actie is een initiatief van Urgenda en De Betere Wereld. Een keur aan installateurs, verzekeraars en financiers heeft zich aan de actie verbonden. Marjan Minnesma: “De actie heeft veel los gemaakt in de samenleving. We zijn nu zelfs met een aantal grote partijen in gesprek over in totaal ruim 5 MW aan orders; honderden huishoudens hebben reeds een bestelling geplaatst.”
De actie loopt nog tot 7 december. Kijk voor meer informatie op www.wijwillenzon.nl

Meer dan 60.000 deelnemers aan 11.11 

De Dag van de Duurzaamheid op 11.11 was een groot succes. Er zijn zeker meer dan 2000 activiteiten georganiseerd, en minstens 60.000 mensen waren in actie. Het boek Mr Finney van prinses Laurentien werd op meer dan 700 scholen voorgelezen en met de elektrische 11-stedentocht deden meer dan 100 elektrische vervoermiddelen mee en werden meer dan 11 steden en vele evenementen bezocht. Er waren openingen van energiezuinige huizen, een inruilactie voor duurzame mode, de verkiezing van het duurzaamste merk, duurzame bedrijfslunches. Ook de No Impact Week, georganiseerd door Leaders for Nature, kon rekenen op meer dan 1150 enthousiaste deelnemers die een week lang probeerden hun impact op de aarde zoveel mogelijk te reduceren. Kijk hier voor een impressie van de media-uitingen.

40 dagen duurzaam eten succesvol 

In de aanloop naar 11.11 voerde Urgenda campagne om duurzaam eten onder de aandacht te brengen. Sandra van Kampen, programmamanager bij Urgenda, is 40 dagen lang zelf zo duurzaam mogelijke gaan eten: weinig vlees, geen eten weggooien, groenten en fruit uit het seizoen en de streek, etc. Zij ging ook langs bij tal van experts, koks, winkeliers, producenten, streekmarkten, vishandels, koffiebranders. Ze ontdekte dat duurzaam eten prima kan, maar dat je er wel tijd en aandacht aan moet schenken. “Ik ben veel meer waardering voor mijn eten gaan krijgen”, aldus Sandra van Kampen. “Mijn smaakt veranderde. Op een gegeven moment wilde ik alleen nog maar écht eten. Ik denk dat wij mensen allemaal een soort transformatie door moeten, om dat weer te kunnen voelen”. Haar blogs en filmpjes zijn te zien op http://40dagenduurzaameten.blogspot.com


Urgenda platformleden in Trouw Duurzame 100
Op 11 november is de nieuwe Trouw duurzame 100 gepresenteerd tijdens een diner in de bibliotheek in Almere, dat Urgenda organiseerde. Honderd mensen met uiteenlopende achtergronden, die gemeen hebben dat zij zich niet laten ontmoedigen door onheilstijdingen over klimaatverandering, ontbossing en overbevolking. In deze lijst van invloedrijke Nederlanders bevinden zich maar liefst 14 leden van het Urgenda-platform. Wubbo Ockels is met zijn tweede plaats in de duurzame 100 het hoogst geëindigd. Ruud Koornstra, Maurits Groen, Jan Rotmans, Marjan Minnesma, Matthijs Bierman, Peter Bakker, Anne-Marie Rakhorst en Jeroen de Haas bevinden zich allemaal in de top 20. Op deze avond maakten leden van de duurzame 100 gezamenlijk plannen om Nederland nog sneller duurzaam te maken. Kijk hier voor het volledige overzicht van de duurzame 100.

Amsterdam Arena verduurzaamt
In 2015 wil de Amsterdam ArenA per saldo geen CO2 meer uitstoten. Dat staat in het ambitieuze duurzaamheidsprogramma dat de ArenA op 11.11 presenteerde, en dat Urgenda samen met de ArenA schreef. De energiebehoefte wordt gehalveerd en wat overblijft wordt opgewekt met zonnepanelen op het dak en een eigen windmolen. Verder zijn er ambitieuze plannen voor het duurzamer omgaan met afval, water en voedsel. De ArenA schuwt ook het experiment niet en de meest innovatieve ontwikkelingen worden eerst getest met de jeugd van Ajax, op het complex De Toekomst. Bijvoorbeeld de hyperinnovatieve draaiende panelen van Sublean die het ene moment zonne-energie kunnen opwekken en het volgende moment fijn stof afvangen. Bovenal probeert de ArenA zoveel mogelijk mensen met hun enthousiasme voor duurzaamheid aan te steken. Jan Rotmans: “Met voetbal kun je duurzaamheid massaal maken. Dat heeft veel meer impact dan een spaarlamp of een groen hoofdkantoor.”

Agenda: Strawberry Earth Quiz Night 

Op 27 november vindt het laatste Strawberry Earth event van 2010 plaats in Pakhuis de Zwijger. Tijdens de Amsterdamse "Week of Biodiversity" brengt Strawberry Earth de stadse flora en fauna onder de aandacht. Bekenden uit het culturele en duurzame circuit zijn van de partij onder wie: Andrea van Pol, Teun van de Keuken, Aart van Veller en Lisette Kreischer. In het kader van het internationaal jaar van de biodiversiteit zijn er diverse evenementen in de stad van o.a. Artis, MKB, Marqt, Amsterdam International Fashion Week en IDFA. Klik hier voor het programmaoverzicht.

Hulpkrachten gezocht Wij Willen Zon

Voor de backoffice van Wij Willen Zon is Urgenda op zoek naar tijdelijke krachten. Het gaat om een flexibel aantal uren in de eerste weken van december. Werkzaamheden zijn vooral van communicatieve en administratieve aard.
Heeft u interesse,en tijd de komende weken en woont u in of rond Amsterdam, neem dan contact op met marja.cottaar@urgenda.nl
Wilt u zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Klik dan hier