Copy

Grootouders overhandigen manifest aan CDA fractievoorzitter Van Haersma Buma

De nieuwe beweging Grootouders voor het klimaat heeft donderdagmiddag 19 januari in Den Haag het manifest Een leefbare wereld voor onze kleinkinderen aan CDA fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma overhandigd. De punten in het manifest zijn een oproep aan alle politieke partijen om klimaatverandering hoog op de agenda te zetten en klimaatbeleid vast te stellen voor de toekomstige generaties.

De Grootouders willen laten zien dat er in Nederland vele opa’s en oma’s zijn die zich zorgen maken over de wereld waarin hun kinderen en kleinkinderen opgroeien en zullen het manifest aan meerdere politieke leiders aanbieden. 

'In 2035 moeten alle huizen energieneutraal zijn'.
Van Haersma Buma had grote bewondering voor de Grootouders die twee keer per maand samenkomen op het Plein in Den Haag en namens velen hun stem laten horen. "Jullie demonstreren voor iets in plaats van tegen iets. 'Doe meer', is de boodschap en die handschoen pak ik graag op. Onze campagneslogan is 'Als je het niet meer aan je (klein)kinderen kunt uitleggen dan is het tijd voor verandering. Het CDA, voor het land dat je door wilt geven.' Dit sluit aan bij dit manifest. Klimaatverandering is misschien een gevaar dat je niet direct ziet, maar de dreiging is groot en handelen acuut nodig. Ik voel mij verantwoordelijkheid. Het is tijd om duurzaamheidsbeleid van papier om te zetten in beleid in de praktijk. Uiterlijk in 2035 moeten alle huizen energieneutraal zijn, de baten van windmolens moeten ook in de buurt terecht komen en een nationale investeringsbank zorgt ervoor dat we sneller richting een duurzame toekomst gaan. We moeten elkaar nationaal en internationaal scherp houdend want papier is geduldig, maar het klimaat niet."

Ondertekenaars
Iedereen kan op de website www.grootoudersvoorhetklimaat.nl/manifest het manifest lezen en ondertekenen. Het manifest wordt ondersteund door bekende grootouders , van zowel linkse als rechtse politieke partijen, waaronder  Jan Terlouw, Herman Wijffels, Jan Pronk, Job Cohen, Bram van Oijk, Jacqueline Cramer, Jan de Wit, Theo Bouman, Leen van Dijke  en Joos Ockels.
Klimaatverandering topprioriteit bij de komende verkiezingen
In Nederland zijn 2 miljoen grootouders die de grootste gevolgen van klimaatverandering zelf niet meer meemaken, maar zij willen wel een leefbare wereld voor hun kleinkinderen achterlaten en verlangen concrete maatregelen van de politiek. Klimaat en energie zouden voor alle politieke partijen topprioriteit moeten zijn bij de komende verkiezingen.

Via de website www.grootoudersvoorhetklimaat.nl kunnen grootouders zich aanmelden en meedoen aan diverse activiteiten. Op die manier laten zij hun stem horen en geven zij aan een duurzame toekomst te verlangen voor de huidige generatie en de generaties na hen.

Samen op de bres voor de volgende generaties.


Noot voor de pers  (niet voor publicatie)
Neem voor meer informatie, nog meer foto's en interviewverzoeken contact op met:
Matthijs Kettelerij | communicatiemanager Urgenda | matthijs.kettelerij@urgenda.nl | 06-18512891


Meer persfoto's zijn hier beschikbaar en vrij te gebruiken met credit Urgenda / Chantal Bekker.
Op www.youtube.com/urgenda zal vandaag nog een video van de overhandiging komen te staan.