Copy
Nieuwsupdate  E-mail niet leesbaar? Klik dan hier
januari 2015

Dit is de Urgenda nieuwsupdate van januari. Klik hier voor voorgaande nieuwsbrieven. Kijk voor een volledig overzicht van onze activiteiten op www.urgenda.nl en volg ons via onderstaande social media links. 

Regiotour Flevoland 11 t/m 13 februari | Ga mee!

Tijdens de Regiotour Flevoland laten we op tal van plekken, samen met vele organisaties, zien wat er gebeurt op het gebied van duurzaamheid in de provincie. Van 11 t/m 13 februari bezoekt het Urgenda-team, samen met Jan Rotmans, gedeputeerden, studenten, wethouders en andere belangstellenden een veelheid aan initiatieven. 

Inspiratie door ondernemers uit het MKB staat centraal deze tour. Van groene grondstoffen, algen, energie opwekken met vliegers tot biobased huizen en van riothermie, de boerderij van de toekomst tot aan een duurzaam schip. Van Almere tot Dronten en van Lelystad tot Zeewolde. Geïnteresseerden kunnen te allen tijde aanhaken.

Lees het volledige programma op www.urgenda.nl/regiotour

 

Eerste resultaat Energiestrijd Zorghuizen € 58.000,- 

Na ruim een maand te hebben gestreden, hebben de 40 deelnemende zorghuizen aan de Energiestrijd een besparing gerealiseerd van € 58.000. Dat is een besparing van bijna 15% gemiddeld! Zonder voorinvestering en met behoud van comfort laten de zorghuizen zien dat energiebesparing direct geld op kan leveren, vaak door gedragsverandering en simpele maatregelen. Momenteel worden de installaties nagelopen, afgesteld en komen energiecaptains en bewoners met goede ideeën. Zo blijken o.a. de koffiemachines en het biljart grote energieslurpers.
Volg de Energiestrijd Zorghuizen via de site, nieuwsbrief, Twitter en Facebook en maak kans op een Wattcher. De zorghuizen doen vanzelfsprekend mee aan de landelijke Warme Truiendag op 6 februari. 
Lees verder


 

Effect Low Car Diet: 42% reist nog altijd bewuster

42% van de deelnemers aan het Low Car Diet 2014, die in 30 dagen gebruik maakten van andere vormen van vervoer dan de eigen auto, reizen 11 weken na de start nog altijd anders en bewuster. Dit resulteert tevens in 30% minder autokilometers en 28% minder CO2-uitstoot. Dit blijkt uit onderzoek van gedragsdeskundig adviesbureau Dijksterhuis & Van Baaren.

In 2015 kunnen bedrijven wederom meedoen aan het Low Car Diet, dat inmiddels is gestart. Zij kunnen dit jaar zelf het startmoment kiezen om 30 dagen goedkoper, schoner en gezonder te reizen. De nadruk ligt op beleidswijziging en gedragsverandering. Lees verder

 

11 & 12 februari | Inspiratiesessies Co2ntdown

Co2ntdown is een initiatief van Urgenda en Ecofys en beoogt dat bedrijven, gemeenten, burgers en andere organisaties samen het ambitieuze doel van 20 miljoen ton CO2-besparing in 2020 gaan halen. Co2ntdown biedt concrete ideeën en hulp aan om de doelen te halen, faciliteert onderlinge uitwisseling van ‘best practices’ en inspireert opdat anderen aanhaken en we samen versnelling genereren. Kom 11 en 12 februari naar de energie en mobiliteitssessies tijdens de Regiotour Flevoland. Lees verder

 

Volgende huizen energieneutraal in Wormerveer

Na de eerste 20 huizen op Texel, beschreven in de brochure Ons huis energieneutraal, zoekt Urgenda in Wormerveer de volgende 100 woningen om energieneutraal te maken voor maximaal € 35.000,-. Dit is het bedrag dat een gemiddeld gezin in 15 jaar uitgeeft aan gas en elektriciteit. Men spreekt van een energieneutraal huis wanneer alle energie die je nodig hebt op je eigen huis, dak, grond of schuur, zelf duurzaam opgewekt wordt.
Marjan Minnesma zal op 6 februari om 20.00 uur spreken in Wormerveer, geïnteresseerden zijn van harte welkom. Lees verder

 

ThuisBaas biedt winteractie met infraroodpanelen 

ThuisBaas is het Urgenda platform dat consumenten helpt bij het verduurzamen van hun woning en de transitie van fossiele energie naar duurzame energie. Het is onafhankelijk en werkt zonder winstoogmerk of tussenhandel. ThuisBaas selecteert goede en duurzame producten zoals infraroodpanelen van ThermIQ en zorgt met de winteractie voor 35% korting. Infraroodverwarming is een heel goed alternatief voor traditionele verwarmingssystemen zoals de CV en helpt bij het energieneutraal en fossielvrij maken van de woning. Lees verder

 

14 februari | Global Divestment Day

Wereldwijd komen mensen op 14 februari samen in actie om te laten zien dat we niet langer willen investeren in de fossiele industrie van olie, kolen en gas. Terwijl de fossiele industrie steeds meer geld investeert om nog meer en nog vuilere fossiele brandstoffen te winnen (van olie op de Noordpool tot schaliegas en teerzandolie), klinkt de roep om alle investeringen uit fossiele industrie terug te trekken steeds luider.
Fossiel Vrij NL en anderen roepen op om 14 februari om 14.00 uur naar de Stopera-Stadhuis in Amsterdam te komen en mee te fietsen naar het Museumplein. 
 Bekijk hier het filmpje en het Facebook eventLees verder

 

Bijdrage dankzij loterijdeelnemers  

Bijna honderd goede doelen, waaronder Urgenda, ontvangen dit jaar een schenking van de Postcode Loterij. Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala maakte de loterij bekend dat zij dit jaar een recordbedrag van ruim 312 miljoen euro doneert aan al deze goede doelen die werkzaam zijn op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. 
Urgenda is zeer dankbaar voor deze bijdrage en bedankt alle deelnemers aan de Postcode Loterij. Met het bedrag zal Urgenda zich inzetten om Nederland samen sneller duurzaam te maken. 
Lees verder

 
Wilt u zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Klik dan hier