Nieuwsbrief E-mail niet leesbaar? Klik dan hier
februari 2011

 

Dit is de Urgenda nieuwsbrief van februari. Kijk voor een volledig overzicht van onze activiteiten op de website www.urgenda.nl


 

Actie zonnepanelen geslaagd

Honderden mensen hebben in de laatste week via Wij Willen Zon nog zonnepanelen besteld. Daarmee is een geweldige eindsprint ontketend in onze actie om met consumenten en professionele partijen de grootste gezamenlijke bestelling van zonnepanelen ooit te doen. En met succes: de actie is geslaagd.
Marjan Minnesma: “We hebben de prijs voor zonnepanelen en bijbehorende apparatuur sterk omlaag gebracht. Deze week gaan we met een blij gezicht en een vulpen op zak naar China voor de laatste besprekingen over logistieke zaken en het contract. Stichting Wij Willen Zon kan formeel pas met 100% zekerheid zeggen dat we gaan leveren zodra het laatste contract is getekend, maar wij gaan er vanuit dat vanaf april bij de eerste huishoudens de zonnepanelen worden afgeleverd.” Bestellen is nog mogelijk tot half februari.

Duurzame kaart van Nederland

Altijd al als duurzame koploper bij Urgenda zichtbaar willen zijn? Dat kan nu via de ‘duurzame kaart van Nederland’. Op deze digitale kaart tonen koplopers in alle regio’s en in allerlei duurzaamheidscategorieën zich aan de buitenwereld. Met als doel te laten zien hoe groot en divers de duurzaamheidsbeweging al is. En om inspiratie te putten uit nieuwe innovaties, of om elkaar te vinden en bevragen. De komende maanden wordt de kaart verder gevuld, zodat we op 11.11.11 (Dag van de Duurzaamheid) een zo compleet mogelijk beeld kunnen geven van de duurzame koplopers in Nederland. Klik hier om u aan te melden of de kaart te bekijken. 

Urgenda op de Huishoudbeurs

Van 12-20 februari staat Urgenda op de Huishoudbeurs. Samen met de Nederlandse Vrouwen Raad, People4Earth en Good! heeft Urgenda het Urgenda Groen Paviljoen ingericht. Dit is een 280 m2 groot paviljoen waar bezoekers van de Huishoudbeurs kunnen kennismaken met de geneugten van een groene lifestyle. Meer dan dertig koplopers op het gebied van duurzame mode, voedsel, afval en energie laten het publiek proeven, ruiken en meebeleven en vooral doen. Samen met de RAI werkt Urgenda er op deze manier aan de beurs stapje voor stapje een stuk groener te maken. Klik hier voor alle informatie en de openingstijden.  

Utrecht experimenteert met elektrische taxi's

Op 20 januari vond de lancering van de GreenCab elektrische taxiservice in Utrecht plaats. Vanaf nu hoeven bedrijven en gebruikers die een taxi nodig hebben dus geen CO2-uitstoot en luchtvervuiling meer te veroorzaken. George Jansen, directeur van Prestige Taxi, is de trekker van deze pilot. Verder zijn de landelijke overheid, provincie en gemeente betrokken, evanals marktpartijen als Essent, Stedin, Mitsubischi, Renault en Mercedes. Auke Hoekstra, programmamanager duurzame mobiliteit bij Urgenda: “De elektrische auto is de enige realistische manier om ervoor te zorgen dat we niet meer de helft van alle olie moeten verbranden om ons te verplaatsen. Bovendien maakt de elektrische auto het makkelijker om meer elektriciteit van zonnepanelen en windmolens te gebruiken”. 
 

Eerste hulp bij duurzaamheid

Eind vorig jaar is Urgenda van start gegaan met het project ‘Eerste hulp bij duurzaamheid.’ Met dit project gaat Urgenda het werk van de regiospinners versterken. Deze regionale contactpersonen krijgen de nodige ondersteuning van het Urgenda-team om zich in de diverse provincies goed te kunnen presenteren. Ook gaan de regiospinners zich de komende tijd actief bezig houden met het helpen oplossen van knelpunten waar koplopers tegenaan lopen. En zullen zij nóg actiever worden in het onderhouden en versterken van de regionale duurzaamheidsnetwerken. Voor meer informatie: sharona.ceha@urgenda.nl

De reis naar lokaal duurzame energie bedrijven

Basiscursus lokale duurzame energiebedrijven in één dag! Co-­Operatie Zuid: “Wij Krijgen Kippen!” organiseert op 10 februari aanstaande een eendaagse reis langs 4 topprojecten in Nederland. Met een compleet stappenplan en verschillende voorbeelden in de documentatiemap. Onderweg volgen de deelnemers colleges van voorlopers op het gebied van lokale duurzame energiebedrijven. Voor meer informatie klik hier.

Donatie Strukton

In 2010 heeft Strukton zijn gedachtegoed over de groene wereld verder vorm gegeven en besloten een deel van het eindejaarsbudget te doneren aan Stichting Urgenda. Strukton voelt zich aangesproken door de werkwijze van Urgenda om samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisatie en particulieren Nederland sneller duurzaam wil maken. 
Wilt u zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Klik dan hier