Copy
Als media-relatie van Urgenda ontvangt u deze uitnodiging
Persbericht:
Hetty Tindemans van de gemeente Landerd is de 'Duurzaamste wethouder van Brabant'
Brabantse wethouders besparen gezamenlijk -10,2% gas en 20,6% elektriciteit.

Wethouder Hetty Tindemans, van de gemeente Landerd, heeft vandaag de titel ‘Duurzaamste wethouder van Brabant’ in de wacht gesleept. Vijftien Brabantse wethouders gingen de strijd met elkaar aan om in hun eigen huis zo veel mogelijk elektriciteit en gas te besparen. De wedstrijd vond plaats in het kader van de Urgenda Regiotour, die 23 t/m 26 april door Noord-Brabant rijdt. 

Hetty Tindemans won de wedstrijd met een besparing van -25,4% gas en -20,9% elektriciteit. De prijsuitreiking vond op 24 april plaats in Spoorzone13 in Tilburg. De Tilburgse wethouder Berend de Vries en Marcel Bax, wethouder van gemeente Valkenswaard, werden respectievelijk tweede en derde. Gezamenlijk bespaarden de vijftien deelnemende wethouders 20,6% elektriciteit en 10,2% gas in 3 weken. Het doel van de wedstrijd is te laten zien dat iedereen op een laagdrempelige manier in staat is om een steentje bij te dragen aan de verbetering van het klimaat.

“Na 18 dagen op stroomverbruik letten zit ik op een besparing van 25,1%. Iedereen doet thuis nog fanatiek mee. Nog 4 dagen te gaan!”, twitterde wethouder Ramaekers van de gemeente Veldhoven enthousiast tijdens de wedstrijd. Zij ontvangt een eervolle vermelding omdat zij eerder dit jaar mee heeft gedaan aan een soortgelijke actie van Klimaatverbond Nederland waar zij al 6,7% elektriciteit wist te besparen. Zij heeft dit resultaat dus nog eens flink weten te verbeteren.

Wattcher, online tips en opdrachten
De deelnemende wethouders kregen gedurende drie weken een Wattcher in huis, die elk moment van de dag laat zien hoeveel stroom er wordt verbruikt. Bijna alle wethouders slaagden erin om met behulp hiervan én tips en opdrachten op www.dutchtreechallenge.nl hun energieverbruik omlaag te brengen. Hun energieverbruik tijdens de wedstrijdperiode werd vergeleken met het verbruik in dezelfde periode in het vorige jaar. In de berekening van de besparing op het gasverbruik is rekening gehouden met de extreem koude maand april om een eerlijke vergelijking te kunnen maken.

Filmpjes per dag
Van de bekendmaking en andere bezoeken van Urgenda tijdens de Regiotour worden korte filmpjes gemaakt die door Urgenda verspreid worden via Twitter #Regiotour, Facebook.com/urgenda, YouTube.com/urgenda, www.urgenda.nl/regiotour en de sites van onze partners.

Over Urgenda
Urgenda is de actie-organisatie voor innovatie en duurzaamheid. Onze missie is Nederland sneller duurzaam te maken. Aan de hand van een concreet actieplan en een strategische lange termijn visie en een aantal Urgenda-icoonprojecten, willen we laten zien dat het kán. Dat duurzaamheid niet alleen hard nodig, maar ook leuk en inspirerend is. Urgenda is o.a. initiatiefnemer van de Regiotour, Wij Willen Zon, NieuwVers en de landelijke Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober (10-10). www.urgenda.nl

Noot voor de redactie – niet voor publicatie
Voor meer informatie over de Dutch tree Challenge, de Wattcher en de uitslag van de energiebespaarwedstrijd kunt u contact opnemen met Wouter Schoonebeek (wouter@wattcher.nl, 0203868702). Of kijk op www.wattcher.nl of www.dutchtreechallenge.nl
Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte uitgenodigd een of meerdere onderdelen of dagen mee op stap te gaan. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annelies Bol, coördinator Regiotour, annelies.bol@urgenda.nl  06 – 412 52 087. Kijk voor het volledige programma op www.urgenda.nl/regiotour 

www.wattcher.nl