E-mail niet leesbaar? Klik dan hier
september 2010

 

Dit is de geheel vernieuwde Urgenda nieuwsbrief. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer een keer per maand en stelt u op de hoogte van al het nieuws over Urgenda, haar acties en projecten. Ook onze website www.urgenda.nl  is volledig vernieuwd. De website is duidelijker en actueler geworden. Wilt u de nieuwsbrief liever niet meer ontvangen dan kunt u zich hier uitschrijven.

Regiotour Groningen 22-24 september

Altijd al een kijkje willen nemen in de Eemshaven/Delfzijl? Meer weten van de groene ambities van FC Groningen? Zien hoe lupinen als vleesvervanger gekweekt worden of hennep als isolatiemateriaal? Ga dan een of meer dagen mee op stap met de Urgenda  regiotour in Groningen. Op tal van plekken bezoeken we duurzame initiatieven: van C2C tot eigen energieopwekking. Van elektrisch rijden tot betonmortel. Van smart grid tot de Kleinste Soepfabriek. Samen met tal van Groningse duurzaamheidsorganisaties stelden we een mooi programma samen. Kijk hier voor alle informatie. Interesse om mee op stap te gaan? Stuur een mailtje aan annelies.bol@urgenda.nl.

Platform Duurzame Gebiedsontwikkeling van start

Per 1 september is het platform Duurzame Gebiedsontwikkeling (DGO) officieel van start gegaan. Dit platform is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van VROM, Kennis voor Klimaat en Urgenda. Urgenda voert het secretariaat van het platform. De 25 leden hebben hun ‘duurzaamheidsporen’ verdiend in gebiedsontwikkeling: van projectontwikkelaar tot gemeenteambtenaar. Ze nemen bestaande gebiedsontwikkelingen onder de loep om te kijken wat daarvan geleerd kan worden. Met deze nieuwe inzichten biedt het platform ook assistentie aan spelers die gebieden duurzaam en integraal willen ontwikkelen.
Lees verder

Urgenda op Lowlands 

Tijdens het Lowlands festival werd veel aandacht besteed aan duurzaamheid in het Llowlab. Urgenda organiseerde daar ook een aantal activiteiten. De circa 20.000 bezoekers van dit 'lab'  waren razend enthousiast en raakten geïnspireerd om zelf ook hun bijdrage te leveren. Zij konden onder andere hun kennis van duurzaamheid testen en daarmee een future food delicatesse winnen. Bij de actiemuur gaven mensen meer dan 500 mensen aan mee te met de Dag van de Duurzaamheid op 11 november. Biologisch eten met vrienden, een dag geen vlees, overstappen op groene stroom, een dag niet opstaan of eco-condooms kopen, waren daarbij populaire keuzes.

Dag van de Duurzaamheid komt dichterbij

Voor de dag van de duurzaamheid op 11 november staat weer op stapel. Overal in Nederland wordt gewerkt aan grote, kleine, inspirerende en verrassende activiteiten. En er komen er elke dag meer bij. De 11-steden tocht met elektrische auto’s voert langs vele duurzame pleisterplaatsen en gaat onder andere langs de steden Den Haag, Rotterdam en Leeuwarden. Scholen en voorlezers kunnen zich opgeven om op 11 november ‘Mr Finney' voor te lezen. Leerkrachten, wethouders en ook prinses Laurentien hebben al aangegeven mee te doen. Bedenk zelf ook een duurzame activiteit en doe mee. Je kunt je opgeven op www.dagvandeduurzaamheid.nu.

Urgenda Platformleden in het nieuws

Op 20 augustus presenteerde Anne Marie Rakhorst haar nieuwste boek Nieuwe Energie; Nederland na het fossiele tijdperk. In dit boek beschrijft zij een Nederland dat binnen 25 jaar onafhankelijk kan zijn van fossiele brandstoffen en internationale koploper is op het gebied van duurzaamheid. Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, nam het boek in ontvangst.
Op Duurzame Dinsdag, 7 september, ontving Maurits Groen uit handen van demissionair minister Tineke Huizinga (VROM) een duurzaam lintje. Maurits Groen heeft een indrukwekkende staat van dienst met zijn inzet op (inter)nationaal niveau voor het milieu en het klimaat de afgelopen 30 jaar. Hij is (mede) auteur van tal van boeken en haalde tot twee keer toe Al Gore naar Nederland. Ook maakte hij het WK voetbal in Zuid-Afrika klimaatneutraal met LED-verlichting.

Wilt u zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Klik dan hier