Nieuwsbrief  E-mail niet leesbaar? Klik dan hier
September 2013

 

Dit is de Urgenda nieuwsbrief van September. Klik hier voor voorgaande nieuwsbrieven. Kijk voor een volledig overzicht van onze activiteiten op www.urgenda.nl en volg ons via onderstaande social media links. 

Duurzame Troonrede 2013: 'Leiderschap, visie en lef nodig'

Marjan Minnesma sprak op Duurzame Dinsdag in de voormalige Tweede Kamer haar Duurzame Troonrede uit over de koers die Nederland nu al zou kunnen inzetten, om in 2030 een robuuste, duurzame economie te hebben.  De Nederlandse regering beschikt volgens de nummer één van de Trouw Duurzame top 100 niet over de benodigde ambitie, visie en leiderschap om dit te bereiken. “Onze politieke leiders laten strategische beslissingen over aan consensus in de polder, waarmee ze ons land opzadelen met een reeks krachteloze compromissen. Het onlangs afgesloten Energieakkoord is zo’n slap onderhandelingsresultaat. Het ontbreekt ons in Nederland, maar ook daarbuiten, aan de wil en de lef om de klimaatverandering, die ons allen bedreigt, echt aan te pakken."
Binnenkort verschijnt van Urgenda het rapport 100% Duurzame Energie in 2030. Het kan als je het wilt. Dit rapport laat zien dat een nagenoeg fossielvrije energievoorziening in 2030 in Nederland haalbaar is. 

Lees hier de volledige troonrede en bekijk de video

Veertig dagen lang de schijnwerpers op Peulen  

Bonen, kikkererwten, linzen, maar ook lupinen en soja zijn een belangrijke bron van plantaardige eiwitten en de basis van veel vleesvervangers. Ze zijn gezond, vezelrijk, voedzaam en milieuvriendelijk, toch eten we er maar negen ons per persoon per jaar van. Alle reden om van 2 september t/m 10 oktober de schijnwerpers op peulvruchten te zetten en met de #Peulenparade zoveel mogelijk mensen te inspireren ‘aan de boon’ te gaan.Trendwatchers voorspellen een gouden toekomst voor de boon en ook jonge foodies zien de potentie. 

Campagneleider Sandra van Kampen van Urgenda overhandigde symbolisch de Peul aan Chris Kuijpers, DG Milieu en Internationale Coördinatie bij het ministerie van Infrastructuur & Milieu als startschot van de campagne langs acht ministeries en 2000 bedrijfsrestaurants.
Doe mee en volg alle activiteiten, zoals workshops, kortingsacties en kookdemonstraties, tijdens de Peulenparade op de voet via Facebook.com/peulenparade en Twitter mee met #Peulenparade.

Bekijk hier het bijzondere filmpje. Lees verder

Brochure Duurzaam Aanbesteden: van paradox naar potentie

Het verduurzamen van de gebouwde omgeving is essentieel voor het minimaliseren van het gebruik van fossiele brandstoffen in Nederland. Duurzaam vastgoed heeft uiteindelijk een hogere waarde, want er zijn minder vaste lasten aan verbonden en het bewijst beter verhandelbaar te zijn.  
Urgenda heeft de brochure ‘Duurzaam aanbesteden: van paradox naar potentie’ ontwikkeld om te laten zien hoe goed duurzaam aanbesteden kan werken, hoe het op te zetten en te organiseren is en wat het precies oplevert. 
Bent u als opdrachtgever van plan te gaan bouwen of verbouwen? Wilt u dit het liefst duurzaam doen, maar zoekt u nog naar houvast om dit in goede banen te leiden? 
U kunt hier online de brochure inzien of een exemplaar aanvragen via de site. Wij kunnen u tevens in contact brengen met ervaringsdeskundigen die u verder kunnen helpen. Lees verder
 

Resultaten OV Manifest Samen op Reis + video's

Sinds de realisatie en presentie van het OV Manifest Samen op Reis, een initiatief van Urgenda en Rover, boeken de OV-partners de eerste resultaten op de uitgezette pilots.
Zo werkt men in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland samen onder de vlag van Samen op reis aan een betere afstemming van het OV-aanbod door middel van een integraal netwerk. In deze video over pilot nr. 1 vertellen de betrokkenen hier meer over.
In het kader van pilot nummer 10 hebben alle vervoerders overeenstemming bereikt over een nieuwe, voordelige weekenddagkaart van drogisterijketen Kruidvat die in week 51 gaat starten. De nieuwe dagkaart, die uniek is omdat deze geldig is in alle bussen, trams, metro’s en binnenlandse treinen, heeft als doel om nieuwe klanten te verleiden in de hoop dat een deel het OV blijft gebruiken. In deze video over pilot nr. 10 lichten de betrokkenen toe hoe zij dit voor elkaar hebben gekregen. 
Bekijk hier de video's en de volledige nieuwsbrief

Stem voor 13-09 op Kiesduurzamemode.nu 

Uit 450 inzendingen is onze campagne Kiesduurzamemode.nu,  samen met 23 anderen, genomineerd voor de vakprijs van de NRC Charity Awards.
Tevens maken we kans op de publieksprijs en daarvoor hebben we uw stem nodig voor 13 september! Binnen 2 minuten kunt u hier uw stem achterlaten en daarmee Urgenda helpen aan mediaruimte in NRC media t.w.v. € 300.000.
Met Kiesduurzamemode.nu bieden we een podium aan de koplopers op het gebied van duurzame mode. Consumenten vinden er informatie, handige tips en links om zo te kiezen voor duurzame mode. Lees hier verder

Meld je activiteit voor de Dag van de Duurzaamheid op de site

De Dag van de Duurzaamheid, donderdag 10 oktober, komt steeds dichterbij en meer en meer activiteiten worden zichtbaar op de website.
Meld uw activiteit spoedig aan op de website zodat deze vindbaar is voor pers en publiek. Bijwerken kan altijd, evenals het downloaden van promotiemateriaal. Heeft u nog inspiratie nodig voor het organiseren van een eigen activiteit, dan kunt u hier ideeën opdoen. Particulieren, bedrijven, overheden, scholen en organisaties kunnen ook aanhaken bij een georganiseerde activiteit. 

Doe mee, laat het zien op 10-10! Like Facebook.com/deDagvandeDuurzaamheid en Twitter mee met #dvdd13

Doe mee als voorlezer, basisschool of kinderboerderij

Speciaal voor de Voorleesactie op de Dag van de Duurzaamheid wordt de verhalenbundel Nog lang en gelukkig uitgebracht. In samenwerking met uitgeverij Zwijsen zijn verhalen van bekende auteurs en nieuw talent gebundeld rond het thema Duurzaamheid & Geluk. Op 10-10 wordt op honderden basisscholen door diverse voorleeshelden, waaronder Laurentien van Oranje, uit de verhalenbundel voorgelezen en met de kinderen in gesprek gegaan. Bekijk hier het filmpje.

Voorlezers, scholen en kinderboerderijen kunnen zich voor 21 september aanmelden via de site en zo het gratis boek ontvangen. www.dagvandeduurzaamheid.nl/scholen

Ga als topbestuurder de uitdaging aan, laat je eigen auto staan!

Na het succes van vorig jaar, start op 10-10 de tweede editie van het Low Car Diet. Urgenda nodigt (top)bestuurders uit om, samen met hun medewerkers, voor tien dagen hun eigen autosleutels in te leveren en over te stappen op diverse vormen van duurzame mobiliteit. Al 45 (top)bestuurders doen mee. Ga ook de uitdaging aan, laat uw auto staan en meld u nu aan via www.LowCarDiet.nl

Bekijk hier het grappige promofilmpje, stuur het door en Twitter mee met #LowCarDiet en #dvdd13

Energiestrijd zoekt Zorghuizen

Urgenda, Habion en Meneer de Leeuw nodigen Zorghuizen in Noord-Holland, Rijnmond, West-Brabant, Twente en de Stedendriehoek uit om mee te doen aan de Energiestrijd Zorghuizen. Na het succes van de eerste editie bleek dat er met minimale middelen gemiddeld 15% bespaard worden. In het rapport Samen Verduurzamen is berekend dat, voor alle Nederlandse zorghuizen samen, dat 30 miljoen aan besparingen kan opleveren zonder noemenswaardige investeringen en met behoud van comfort. Het startschot wordt gegeven op de Dag van de Duurzaamheid dus meld u als zorghuis vóór 30 september aan.

Bekijk hier de uitnodiging en kijk op www.urgenda.nl/zorghuizen  

Wilt u zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Klik dan hier