Copy
Als persrelatie van Urgenda ontvangt u deze mailing
Urgenda en Ecofys nemen initiatief tot landelijke CO2 reductieactie
Lancering Co2ntdown: samen concreet 20 miljoen ton CO2 reduceren

Urgenda, de actie-organisatie voor duurzaamheid en innovatie, en adviesbureau Ecofys lanceren, in samenwerking met diverse grote bedrijven en gemeenten, de Co2ntdown. Dit initiatief heeft als doel de Nederlandse CO2 emissies met 20 miljoen ton te reduceren tussen 2013 en 2020. De benodigde reductie is op de website www.CO2Countdown.nl vertaald in concrete acties verdeeld over 10 specifieke ‘pilaren’.
 
“Dit is genoeg om de kloof die er bestaat tussen ‘business as usual’ en maximaal 2 graden opwarming van de aarde voor 2020 te overbruggen”, aldus Ecofys’ wetenschappelijk directeur Kornelis Blok. Urgenda directeur Marjan Minnesma: “Met de Co2ntdown laten we concreet zien dat partijen kunnen bijdragen aan een gezamenlijke vermindering van 20 miljoen ton CO2-uitstoot in Nederland. Deze vermindering is genoeg om op het pad te blijven naar een volhoudbare samenleving.”
 
Wat is de Co2ntdown
De Co2ntdown verdeelt de te reduceren 20 miljoen ton CO2 over 10 concrete ‘pilaren’. Deelnemende partijen verbinden zich aan de doelen van één of meerdere pilaren en dragen daar concreet aan bij. Zo tellen we samen af van 20 naar 0 miljoen ton overtollige Nederlandse CO2 emissies in 2020. De Co2ntdown verbindt op deze manier een groep van leidende organisaties (grote bedrijven, gemeenten, maar ook bijvoorbeeld woningcorporaties) die samen beweging creëren. De Co2ntdown biedt organisaties een duidelijk handelingsperspectief door de vertaling naar 10 concrete en haalbare doelen, maakt resultaten meetbaar en de bijdrages concreet en zichtbaar. Ook monitort de Co2ntdown de vordering.
 
De 10 Co2ntdown pilaren 
De pilaren voor CO2 reductie van 2013-2020 zijn:
-50 grote Nederlandse bedrijven verminderen 20% CO2
-50 Nederlandse gemeentes verminderen 20% CO2
-500.000 elektrische voertuigen in Nederland
-500.000 huizen zijn energieneutraal gerenoveerd
-1 miljard liter brandstof minder in het wegvervoer
-De helft van de kantoren zijn super zuinig verlicht
-Nederlandse huishoudens kopen 30 miljoen energiezuinige apparaten
-1 miljoen Nederlandse huishoudens hebben zonnestroom
-5 keer grotere impact van duurzaam inkopen
-2 miljoen schone kooktoestellen in ontwikkelingslanden
  
Gemeenten en bedrijven steunen de Co2ntdown tijdens de Urgenda Regiotour Zuid-Holland
Van 4 tot 7 maart 2014 organiseert Urgenda in samenwerking met diverse Zuid-Hollandse partijen de Urgenda Regiotour Zuid-Holland. Drie dagen gaat een stoet van elektrische en hybride auto’s langs innovatieve duurzame koplopers en initiatieven om duurzaamheid te versnellen en koplopers te helpen. Tijdens de tour hebben diverse grote bedrijven en gemeenten zich verbonden aan de Co2ntdown. Partijen die de Co2ntdown nu al ondersteunen zijn onder andere: Eneco, Arriva, Gemeente Delft, gemeente Gouda, gemeente Goeree-Overflakkee, KPN, EY, Gemeente Utrecht, Landal Greenparks, gemeente Leeuwarden en Strukton. Alle organisaties zijn uiteraard heel welkom om ook aan te haken. Zie voor het volledige overzicht en meer informatie: Meer informatie op www.CO2countdown.nl.
 
BEKIJK HIER DE TWEE REGIOTOUR FILMPJES via www.youtube.com/urgenda
Co2ntdown en grote bedrijven Klik hier
Co2ntdown en gemeenten Klik hier

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Neem voor eer informatie contact op met
Matthijs Kettelerij | Communicatie Urgenda | matthijs.kettelerij@urgenda.nl 06-18512891
Mariëlle Vosbeek | Ecofys |press@ecofys.com | 030 662-3402
Meer informatie over de Co2ntdown is te vinden op: www.CO2countdown.nl www.youtube.com/urgenda
Meer informatie over Urgenda: www.urgenda.nl  Ecofys is te vinden op: www.ecofys.nl