E-mail niet leesbaar? Klik dan hier
oktober 2010

 

Dit is de Urgenda nieuwsbrief van oktober. Kijk voor een volledig overzicht van onze activiteiten op de website www.urgenda.nl. Wilt u de nieuwsbrief liever niet meer ontvangen dan kunt u zich hier uitschrijven.

40 dagen duurzaam eten van start

Op 3 oktober is Sandra van Kampen, programmamanager bij Urgenda, begonnen aan een spannende missie: 40 dagen duurzaam eten. Einddatum: Dag van de Duurzaamheid op 11 november. Tijdens die 40 dagen probeert Sandra antwoord te vinden op de vraag: 'wat is duurzaam eten eigenlijk? en 'kan dat wel: 100% duurzaam?'. Ook legt ze deze kwestie voor aan tal van experts, koplopers, producenten op het gebied van duurzaam voedsel. Op haar blog doet ze dagelijks verslag van  haar ervaringen, keuzes en dillema's. Inmiddels zijn haar blogs o.a. ook te vinden op de sites van Vroege Vogels, Ode, Trouw, de Betere Wereld, etc.
www.40dagenduurzaameten.blogspot.com
 

Dag van de Duurzaamheid

Op 11 november laat Nederland voor de 2e keer haar groenste kant zien. Er zijn vele honderden creatieve en innovatieve duurzame acties. Bedrijven, overheden en ook particulieren getuigen samen van het feit dat Nederland duurzamer wordt. Urgenda coördineert een aantal grootschalige activiteiten. Op basisscholen gaan pabostudenten, burgermeesters, Prinses Laurentien en andere bekende Nederlanders in gesprek met kinderen over duurzaamheid naar aanleiding van het boek Mr Finney van prinses Laurentien. Veel steden zoals Almere, Zwolle en Den Haag pakken enorm uit met een scale aan duurzame activiteiten. Jongeren organiseren de 'No Impact Week; in Leeuwarden houden 2500 kinderen een ledlampionnenoptocht, in Utrecht vindt een duurzame modeshows plaats en veel gemeentes en bedrijven organiseren werkconferenties of innovatiedagen. Meld je activiteiten nu op www.dagvandeduurzaamheid.nu

Elektrische Elfstedentocht

Op 11 november organiseert Urgenda de Nationale Elektrische Elfstedentocht! Vanuit alle windstreken in Nederland rijden er karavaans met elektrische voertuigen naar eindpunt Almere. Hier organiseert Urgenda met alle samengekomen elektrische voertuigen een prachtige `fotoshoot`. De routes zullen onder andere starten in Rotterdam, Breda, Helmond, Arnhem, Regio Zwolle, Leeuwarden en op Texel! Onderweg stopt iedere karavaan op locaties waar op dat moment iets te vieren valt rondom elektrische mobiliteit. Bijvoorbeeld onthulling van oplaadpunten, introductie nieuw beleid, een congres, of deelname aan het inkoopconsortium voor elektrische voertuigen (www.dc-tec.nl) enz.  De organisatie is nog op zoek naar bezitters van een elektrische auto om de langste EV-tour ooit te laten plaatsvinden. 
Stuur een mailtje naar Jan-Kees.Pennings@urgenda.nl.


Op bezoek bij koplopers in Groningen

Van 22-24 september was de Urgenda te gast in Groningen. Drie dagen lang toerden we door de provincie, langs koplopers en duurzame initiatieven. We bezochten een volledig Cradle to Cradle inrichting van de foyer van het Theater in Groningen, de eerste smart grid wijk Hoogkerk, een producent van hennep, een proefboerderij die experimenteert met de teelt van lupinen. Ook was Urgenda bij FC Groningen, de eerste vergadering van energiecoöperatie ‘Grunneger Power’ en de grote projecten in Eemshaven en Delfzijl. Onze regiospinner Marten Imelman is het aanspreekpunt van Urgenda in Groningen. Kijk hier voor filmpjes, foto’s en een verslag.

Lancering dak metamorfose systeem

Op 28 september is het eerste oppervlakte metamorfose systeem geïnstalleerd op het dak van het Hakagebouw in Rotterdam aan de Vierhavenstraat. Het metamorfose systeem ofwel ‘Kameleon’ is een soort kubus in een aluminium frame dat aangebracht kan worden op gevels, daken en andere oppervlakten. De vier vlakken van de kubussen kunnen op vele manieren ingevuld worden, bijvoorbeeld als zonnepanelen, of met plantjes om fijnstof af te vangen. Doordat de panelen kunnen draaien, kan het verschillende functies aannemen, afhankelijk van de situatie, het weer of het tijdstip. Het systeem in ontwikkeld door Sublean, in samenwerking met onder andere Urgenda.
lees meer

Wilt u zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Klik dan hier