V nedeljo, 10. 11. 2013, se je uspešno zaključilo gostovanje slovenskih pisateljev v Gruziji. Svojo literaturo so predstavili pesnica Lucija Stupica, režiser in prozaist Marko Sosič ter pesnik in prozaist Dušan Šarotar. V lanskem letu je pri Založbi Goga izšel izbor gruzinske kratke proze Vrhovi levjih barv, ki ga je pripravila Irma Ratiani, direktorica Inštituta Šota Rustaveli za gruzinsko literaturo, letos pa je omenjeni inštitut povabil slovenske pisatelje v Tbilisi.

Pesniki so sodelovali na literarnem branju v centralni tbilisijski knjigarni Book City, kjer so se med drugim brali prevodi avtorjev v gruzinščino, ki bodo decembra objavljeni v gruzinski literarni reviji Akhali Saunje (v prevodu: Nova zakladnica).

V okviru gostovanja je potekala tudi debata o sodobni in gruzinski kratki prozi na založbi Siesta (osrednji gruzinski založbi za domačo in tujo sodobno literaturo), ki je obljubila, da bo v naslednjem letu izdala antologijo sodobne slovenske kratke proze.

Pogovori z gruzinskimi založniki in pisatelji so razkrili, da se gruzinski pisatelji pri prodoru v tujino srečujejo s podobnimi problemi kot slovenski: literatura zapisana v jeziku, ki ima malo govorcev, se sooča z nenehnim pomanjkanjem kakovostnih prevajalcev v druge jezike. Prevodi večinoma potekajo preko ruščine, delno tudi preko angleščine. Tudi v slogu pisanja smo si podobni, saj sta tako slovenska kot gruzinska proza pogosto na meji poezije v prozi; je pa pri sodobni gruzinski literaturi izrazita vojna tematika, ki se ji zaradi konfliktov v državi težko izognejo.

Tako kot Slovenci skorajda ne poznamo sodobne gruzinske literature, Gruzijci doslej niso imeli stika s slovensko. Morda je bil prav zato odziv na oba dogodka odličen. Navdušeno občinstvo, med katerimi so bili tudi založniki in prevajalci, je pokazalo zanimanje tudi za branje obstoječih prevodov gostujočih slovenskih avtorjev v angleščino in druge tuje jezike. Gostovanje se je končalo z vabili na gruzinske literarne festivale, izmenjala so se priporočila za nove prevode. Glede na veliko zanimanje in na to, da sta Tbilisi in Ljubljana pobrateni mesti, se zdi, da bi morale biti podobne kulturne izmenjave dobrodošle tudi v prihodnje.


Avtor fotografij: Mladen Uhlik

V kolikor fotografije niso v primernem formatu za objavo prosim pišite na nastja.mohorko@goga.si


Odjavi  <<E-naslov>> z liste prejemnikov.
 

Naš naslov je:
Zalozba Goga
Glavni trg 6
Novo mesto 8000
Slovenia

Add us to your address book

Copyright (C) 2013 Zalozba Goga
Dodaj naš naslov v svoj adresar

Copyright (C) 2010 Zalozba Goga Vse pravice pridržane.

*Like us on Facebook*

*Follow us on Twitter*