Copy
Schack i skolans veckomejl nr 2 HT19 

Hej alla,

Det här är det andra av Schack i skolans veckomejl för hösten 2019! I detta nyhetsbrev uppmuntrar vi er att gå kurser i oktober och vi ger råd för hur man planera skolåret.

Europas främsta Schack-i-skolan-kurser kommer till Sverige i oktober! Missa inte!

Europeiska schackförbundet har under de senaste åren arbetat hårt med att utveckla metoder för hur man kan använda schack som ett pedagogiskt verktyg. I oktober kan Sveriges Schackförbund erbjuda tre unika kurser som ger ett internationellt certifikat som gäller i hela Europa. Missa inte att anmäla dig! Till samtliga tre kurser finns det ett begränsat antal platser.

26-27 oktober ECU School Chess Teacher Certificate Course (Uppsala universitet) Läs mer här
28 oktober ECU Chess and Maths Certificate  Course (Essingeskolan, Stockholm) Läs mer här
29-30 oktober ECU Early Years Certificate Course (Vattmyraskolan, Järfälla)
Läs mer här

Är något oklart, eller om ni vill veta mer, tveka inte att kontakta Jesper Hall på +46-701110018 eller jesper.hall@telia.com

De tio bästa knepen inför schacksäsongen!

  1. Starta en skolschackklubb! Ni hittar information här
  2. Gå en kurs i schackinstruktion! Se ovan
  3. Ha koll på de tävlingar barnen kan vara med i! (Nedan hittar ni de tävlingar Sveriges Schackförbund erbjuder skolklubbarna)
  4. Anordna egna tävlingar på skolan! (Här tipsar vi om hur man ordnar ett skolmästerskap)
  5. schackledarens hemsida hittar du allt du behöver för att bedriva schackundervisning. Här är den.
  6. www.schackslottet.se (Schacksajten där du kan träna och spela schack)
  7. Missa inte gratisapparna med Schackma Gandhi! (Finns på Appstore och Playstore)
  8. Schackhörna på fritids! (Ha alltid två schackbräden uppställda. Köp en schackklocka och några schackböcker som också ligger framme.)
  9. Anordna rastschack! (Ett bra knep när det börjar bli kallt ute: "De som spelar schack får vara inne på matrasten"...)
  10. Planera schacket med hjälp av ett årshjul!  Planerar ni skolans schackverksamhet i form av ett årshjul får ni in en synk på tävlingar och träning. (Lyssna på Björn Stenquist nedan)

Gör ett årshjul för schacket!

Björn Stenquist är lärare på Kvarnbyskolan i Rinkeby. De har flera schackaktiviteter under året och planerar därför sin verksamhet med ett årshjul. Här berättar Björn mer.

Tävlingar att planera för ...


Schack4an sätter snart igång med sina skolbesök. Här kan ni få reda på mer om tävlingen och här kan ni anmäla ert intresse för ett gratis besök. 
Under våren spelas Yes2chess 5:an och Yes2chess 6:an, men man anmäler sig redan nu på hösten. Gör det här! Det är internettävlingar för femmannalag i årskurs 5 och 6. Sikta mot stjärnorna är en internettävling för lågstadiet. Läs mer här! Anmäl er och planera in så tidigt som möjligt!
Under hösten är annars den stora tävlingen utanför skoltid, men för skolbarn, individuella Skol-SM. Tävlingen spelas i år i  Halmstad 11-13 oktober. Läs mer här!

Veckans kluring!

Vad är fel i denna startställning?

Visste du att ... ?

Bildresultat för schackjakten

I Schackjakten får du följa med Markus och Mariana när de reser bakåt i tiden tillsammans med Farbror Albert för att lära sig hur schackspelet uppfanns. Dessutom får du lära dig knep och får utmaningar att lösa. Boken har skrivits av Astronauten Christer Fuglesang och Riksinstruktör Jesper Hall och går att köpa här.

Svar 
Veckans kluring

Springaren på a1 och tornet på b1 har bytt plats.
 
Schackhälsningar
Jesper Hall

Uppdatera dina uppgifter   Avregistrera

Sveriges Schackförbund
Kabelvägen 19
602 10 Norrköping
Telefon: +46 1110 7420
E-mail: kansliet@schack.se

Email Marketing Powered by Mailchimp