1 jaar WieWasWie

Presentatie 1 jaar WieWasWie voor CBG-medewerkers.
Op 2 juli 2013 was de website WieWasWie.nl precies 1 jaar open voor publiek. Sinds die tijd is WieWasWie ook ondergebracht bij het Centraal Bureau voor Genealogie ( CBG) in Den Haag. Een klein projectteam werkt sindsdien binnen het CBG aan de (door)ontwikkeling van het platform in nauwe samenwerking met de archiefinstellingen die hun collecties via WieWasWie aanbieden en technische partners.
In het afgelopen jaar is er veel gebeurd. Allereerst op het gebied van de functionaliteit van het platform zoals de verbeterende zoekmogelijkheden (op 2 personen), betere bladerfuncties in resultaten en de e-mailnotificaties bij updates in de database. Maar vooral in de database is er veel veranderd, zoals uit de vergelijking tussen juli 2012 en juli 2013 in onderstaande tabel te zien is.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.
|
Wat zit er in?
De laatste tijd is de database van WieWasWie vooral aangevuld door het Noord-Hollands Archief, het Stadsarchief Rotterdam, het Historisch Centrum Overijssel en het Regionaal Historisch Centrum Limburg . Daarmee is het aantal persoonsvermeldingen in WieWasWie inmiddels opgelopen tot 84.841.676!
Ook de andere aan WieWasWie deelnemende instellingen voegen regelmatig deelcollecties toe. Daarnaast worden er van tijd tot tijd wijzigingen doorgevoerd in
reeds in de database aanwezige documenten. Kijk op WieWasWie.nl af en toe op MijnHome/dashboard om per datum te zien wat er nieuw of gewijzigd is.

De nieuwste inhoudsopgave (juli 2013) is hier te downloaden als PDF of Excel-bestand.
Hoe komt het er in?
De database van WieWasWie wordt bijna dagelijks bijgewerkt. Gelukkig gaat dat grotendeels automatisch via een proces dat in IT-termen ‘harvesten’ (oogsten) genoemd wordt.

Oogsten...
Heel simpel gezegd loopt de harvester de databases van de archieven die aan WieWasWie meedoen langs. Per database wordt gecheckt of er nieuwe documenten (records) zijn toegevoegd en of er reeds in WieWasWie opgenomen records zijn aangepast. De in de moederdatabases toegevoegde en gewijzigde documenten worden vervolgens ook op WieWasWie toegevoegd en aangepast. Het leuke van dit proces is dat de gegevens op WieWasWie altijd up to date gehouden worden.
...van gewijzigde...
Wijzigingen in documenten worden doorgevoerd als er een foutje in staat. Dat is bijvoorbeeld een spel- of typefout. Meestal worden deze foutjes ontdekt door oplettende gebruikers van de websites van de archiefinstellingen zelf (bijvoorbeeld op allegroningers.nl of zeeuwengezocht.nl) of gebruikers van WieWasWie. Zij geven de fout door, de instelling krijgt een berichtje en vervolgens kunnen zij de fout in hun eigen databeheersysteem aanpassen. Als de harvester langs is geweest, wordt de wijziging ook doorgevoerd op WieWasWie.
...en nieuwe documenten
Nieuwe documenten in onze database komen bijvoorbeeld van een instelling waarvan de vrijwilligers verse informatie aan de database hebben toegevoegd. Het is ook mogelijk dat een instelling besluit om een nieuwe deelcollectie via WieWasWie aan te gaan bieden. De records worden dan door de instelling op een aparte server ‘klaargezet’ in het A2A-dataformaat zodat de harvester de hele collectie voor het eerst kan ‘ophalen’ en doorvoeren in WieWasWie.
Zo is kort geleden de hele burgerlijke stand van het Stadsarchief Rotterdam binnengehaald!
|
|
|
|