Copy
 

Iedereen heeft een geschiedenis

Nieuwsbrief WieWasWie
nr.3 2013
 
 

1 jaar WieWasWie 


Presentatie 1 jaar WieWasWie voor CBG-medewerkers. 

Op 2 juli 2013 was de website WieWasWie.nl precies 1 jaar open voor publiek. Sinds die tijd is WieWasWie ook ondergebracht bij het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) in Den Haag. Een klein projectteam werkt sindsdien binnen het CBG aan de (door)ontwikkeling van het platform in nauwe samenwerking met de archiefinstellingen die hun collecties via WieWasWie aanbieden en technische partners. 

In het afgelopen jaar is er veel gebeurd. Allereerst op het gebied van de functionaliteit van het platform zoals de verbeterende zoekmogelijkheden (op 2 personen),  betere bladerfuncties in resultaten en de e-mailnotificaties bij updates in de database. Maar vooral in de database is er veel veranderd, zoals uit de vergelijking tussen juli 2012 en juli 2013 in onderstaande tabel te zien is. 

Klik op de afbeelding voor een vergroting. 

Wat zit er in? 

De laatste tijd is de database van WieWasWie vooral aangevuld door het Noord-Hollands Archief, het Stadsarchief Rotterdam, het Historisch Centrum Overijssel en het Regionaal Historisch Centrum Limburg . Daarmee is het aantal persoonsvermeldingen in WieWasWie inmiddels opgelopen tot 84.841.676!

Ook de andere aan WieWasWie deelnemende instellingen voegen regelmatig deelcollecties toe. Daarnaast worden er van tijd tot tijd wijzigingen doorgevoerd in 
reeds in de database aanwezige documenten. Kijk op WieWasWie.nl af en toe op MijnHome/dashboard om per datum te zien wat er nieuw of gewijzigd is.
 
De nieuwste inhoudsopgave (juli 2013)  is hier te downloaden als PDF of Excel-bestand. Hoe komt het er in?

De database van WieWasWie wordt bijna dagelijks bijgewerkt. Gelukkig gaat dat grotendeels automatisch via een proces dat in IT-termen ‘harvesten’ (oogsten) genoemd wordt. 

Oogsttijd in de Wilhelminapolder (Archief Wilhelminapolder inv.nr 1068) - See more at: http://wiewaswieblog.nl/2012/11/oogsttijd-in-zeeland/#sthash.dVRdlpgP.JdecPwll.dpuf

Oogsten...

Heel simpel gezegd loopt de harvester de databases van de archieven die aan WieWasWie meedoen langs. Per database wordt gecheckt of er nieuwe documenten (records) zijn toegevoegd en of er reeds in WieWasWie opgenomen records zijn aangepast. De in de moederdatabases toegevoegde en gewijzigde documenten worden vervolgens ook op WieWasWie toegevoegd en aangepast. Het leuke van dit proces is dat de gegevens op WieWasWie altijd up to date gehouden worden.
 
...van gewijzigde...
Wijzigingen in documenten worden doorgevoerd als er een foutje in staat. Dat is bijvoorbeeld een spel- of typefout. Meestal worden deze foutjes ontdekt door oplettende gebruikers van de websites van de archiefinstellingen zelf (bijvoorbeeld op allegroningers.nl of zeeuwengezocht.nl) of gebruikers van WieWasWie. Zij geven de fout door, de instelling krijgt een berichtje en vervolgens kunnen zij de fout in hun eigen databeheersysteem aanpassen. Als de harvester langs is geweest, wordt de wijziging ook doorgevoerd op WieWasWie. 
 

...en nieuwe documenten

Nieuwe documenten in onze database komen bijvoorbeeld van een instelling waarvan de vrijwilligers verse informatie aan de database hebben toegevoegd. Het is ook mogelijk dat een instelling besluit om een nieuwe deelcollectie via WieWasWie aan te gaan bieden. De records worden dan door de instelling op een aparte server ‘klaargezet’ in het A2A-dataformaat zodat de harvester de hele collectie voor het eerst kan ‘ophalen’ en doorvoeren in WieWasWie.

Zo is kort geleden de hele burgerlijke stand van het Stadsarchief Rotterdam binnengehaald!

Like Nieuwsbrief WieWasWie on Facebook share on Twitter
 
Bouw uw eigen stamboom
 

Tip!

Krijg automatisch bericht bij nieuwe of gewijzigde gegevens voor jouw onderzoek. 

1. Bewaar zoekopdrachten als favoriet

2. meld je aan voor e-mailnotificaties voor favoriete zoekopdrachten

3. check je e-mail regelmatig 

Lees ook de stap-voor-stapuitleg

> 84 miljoen namen in WieWasWie

WieWasTweet

Naar Twitter

Verrijk WieWasWie, 

Plaats opmerkingen

Naast het doorgeven van fouten kun je bij elk document een opmerking plaatsen. Dat doe je natuurlijk alleen als die voor anderen ook interessant is.  

Je plaatst opmerkingen onderaan een document. De heer Piet Boltjes plaatste bijvoorbeeld opmerkingen bij aktes met personen die geboren en / of overleden zijn op schepen. Die personen staan dan op zijn site Zeemansleed.nl, een database met informatie over aan boord geboren en overleden personen. 


Dat is nog eens delen!

Zie bijvoorbeeld de opmerking bij de huwelijksakte van Augustinus Wolkammer.

Let op! Opmerkingen van anderen zie je alleen ingelogd en als je dat zo hebt ingesteld in je accountinstellingen

Wie heeft Facebook !/?

WieWasWieblog.nl

Voor het laatste nieuws over WieWasWie en leuke activiteiten!

Naar blog

Deze nieuwsbrief is een uitgave van WieWasWie, het online platform met persoonsinformatie van archiefinstellingen uit heel Nederland. Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) verzorgt de exploitatie van WieWasWie. Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing.

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, meld je dan hier af.
Deelnemers van WieWasWie zijn:
Archief Eemland, Brabants Historisch Informatie Centrum, Centraal Bureau voor Genealogie, Drents Archief, Gelders Archief, Gemeentearchief Rotterdam, Groninger Archieven, Haags Gemeentearchief,Het Utrechts Archief, Historisch Centrum Overijssel, Nationaal Archief, Nieuw Land Erfgoedcentrum, Noord-Hollands Archief, Regionaal Archief Alkmaar, Regionaal Historisch Centrum, Eindhoven, Regionaal Historisch Centrum Limburg, Stadsarchief Breda, Tresoar, Zeeuws Archief