Copy
 

Iedereen heeft een geschiedenis

 
Nieuwsbrief WieWasWie
december 2012
 
 

Nieuws van WieWasWie

Op 2 juli 2012 is het nieuwe platform voor stamboomonderzoek WieWasWie online gepresenteerd als bètaversie. Dat houdt in dat WieWasWie online beschikbaar is terwijl er wordt doorgewerkt aan verbetering en uitbreiding van de website.

In deze nieuwsbrief brengen we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van het platform.

Nieuwe zoekfuncties WieWasWie

WieWasWie biedt sinds kort de mogelijkheid om op twee personen tegelijk te zoeken, een belangrijke functie om efficiënt te kunnen zoeken naar bepaalde personen.

Een zoekopdracht op twee personen levert alleen die documenten waarin de combinatie van de twee namen voorkomt. Invoer van twee echtgenoten leidt bijvoorbeeld tot hun huwelijksakte, maar ook naar de geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes van hun kinderen. Zo kun je relatief eenvoudig een familie in kaart brengen! 

Door een combinatie van twee namen beperk je de zoekresultaten dus aanzienlijk; minder resultaten, maar die sluiten dan ook nauwer aan op de zoekvraag.

Precies of een slag om de arm?
Bij het uitgebreid zoeken kun je zelf aangeven hoe nauwkeurig je wilt zoeken. Standaard wordt er ‘exact’ gezocht naar het ingevoerde zoekwoord. Bestaan er varianten op de familienaam of plaatsnaam, dan kun je die in de zoekopdracht meenemen door achter het invoerveld 'syn' (van synoniemen) aan te klikken. 

De andere optie heet 'bevat'. 'Bevat' geeft alle resultaten waarin het zoekwoord als losstaand woord voorkomt. Waar exact zoeken op voornaam 'jan' alleen resultaten geeft waarin personen zijn vermeld met de voornaam Jan, geeft de zoekinstelling 'bevat' ook resultaten met daarin personen die Jan Willem of Hendrik Jan heten. Bevat is dus vooral handig om te zoeken naar personen met dubbele voor- of achternamen. 

'Bevat' zoekt niet naar delen van woorden. Zoeken naar 'beek' levert daarom geen resultaten op voor 'verbeek'. Wil je dat juist wel, dan kun je een joker inzetten: *beek. 

Je vindt de nieuwe zoekfuncties en een uitleg van het gebruik van jokers bij het uitgebreid zoeken:   

Uitgebreid zoeken op WieWasWie
Zoeken op twee personen, met gebruik 'exact', 'bevat', synoniemen en jokers. Klik op de afbeelding om meteen uitgebreid te zoeken op WieWasWie.
 
Verfijn zoekopdrachten 'achteraf'
Een handige functie van WieWasWie is de mogelijkheid om een zoekresultaat met filters te beperken tot een relevante selectie zónder de zoekopdracht aan te passen. Activeer een (of meerdere) filters in het zoekresultatenoverzicht om alleen de documenten die aan het filter voldoen te tonen.

Activeer je bijvoorbeeld 'BS huwelijk' en 'moeder van de bruid', dan worden alle documenten verborgen behalve de huwelijksaktes waarop de gezochte persoon in de rol 'moeder van de bruid' vermeld is. Wil je vervolgens alleen de huwelijksaktes tonen waarop zij als de bruid is geregistreerd, dan wissel je eenvoudigweg van filter. Je kunt dus een relatief algemene zoekopdracht opgeven en toch precieze selecties maken. Lees meer over het verfijnen op WieWasWie.

Like Nieuwsbrief WieWasWie on Facebook share on Twitter

Database van WieWasWie

De laatste tijd is de database van WieWasWie flink uitgebreid. Zo is de burgerlijke stand van het Utrechts Archief, het Zeeuws Archief en het Noord-Hollands Archief* recentelijk toegevoegd. Nu de burgerlijke stand (bijna) compleet is, komen andere collecties (dtb- registers, bevolkingsregisters, memories van successie, etcetera) aan de beurt. 

http://www.gahetna.nl/collectie/afbeeldingen/fotocollectie/zoeken/start/11/weergave/detail/tstart/0/q/zoekterm/zoekHet aanvullen van de database van WieWasWie is een doorlopend proces. Het databeheersysteem van WieWasWie is zo ingericht dat de gegevens op WieWasWie regelmatig geüpdate worden. 
Wijzigingen in, en toevoegingen aan de databases van de deelnemende instellingen worden daarmee automatisch ook op WieWasWie doorgevoerd. Zo bieden we altijd een actuele database aan. 

Lees ter illustratie op WieWasWieblog.nl hoe WieWasWie de gegevens van Zeeuwen Gezocht 'oogst'. 

*De burgerlijk stand van Noord-Holland is nog niet compleet, maar zal op korte termijn aangevuld worden. 

Foto: Medewerkers van de burgerlijke stand zoeken in kaartenbakken. Nederland, 8 november 1946 via gahetNA.nl


 

Tijdelijk geen openbare stambomen 

Gepubliceerde stambomen kunnen privacygevoelige gegevens bevatten. WieWasWie vindt het belangrijk dat de privacy van nog levende mensen niet geschonden wordt.

De huidige instellingen van WieWasWie kunnen de bescherming van persoonsgegevens niet voldoende garanderen. Er wordt gewerkt aan een passende oplossing. Tot die er is, zijn stambomen van andere gebruikers niet zichtbaar op WieWasWie.  
 
 
Uitzondering zijn de eigen stambomen en de stambomen die met je gedeeld zijn. Het is dus nog steeds mogelijk om stambomen te bouwen en te delen met anderen, zodat zij die kunnen bekijken en kunnen meewerken. Een beheerder van een stamboom kan mensen uitnodigen. Lees meer over samenwerken op WieWasWie of start je stamboom

Like Nieuwsbrief WieWasWie on Facebook share on Twitter
 
Bouw uw eigen stamboom
 

Tip!

Spelling onbekend? Gebruik jokers:

? vervangt 1 teken
* vervangt 1 of meerdere onbekende letters.

Alle namen? 

Zoek op * en je krijgt alle persoonsvermeldingen in de database.

Klik
 
 Zoek *

Klein nieuws...

...op de documentdetailpagina:
 
-  printweergave van documentdetails

-  bladeren naar volgende / vorige document

-  'terug naar zoekresultaat' onthoudt bladzijde

bij het overzicht zoekresultaten:

-  verkleuring van al bekeken documenten

-  invoer paginanummer in resultatenlijst

-  zoekopdracht wijzigen? De vorige opdracht wordt onthouden, zodat niet alles opnieuw ingevuld hoeft te worden.

WieWasWie     & het CBG in 2013

Sinds 2 juli 2012 beheert het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) het project WieWasWie.

Het centrum voor familiegeschiedenis zet zich in om van WieWasWie een centraal beginpunt voor stamboomonderzoek te maken door een enorme concentratie van historische persoonsgegevens online aan te bieden. 
http://194.171.109.12/news/984/Blik+vooruit%3A+Het+CBG+en+het+platform+WieWasWie
In een bericht van 6 december laat het CBG weten wat haar aanpak is en wat de gebruiker kan verwachten in 2013. 

Lees het bericht op www.cbg.nl

Updates database

Geregistreerde gebruikers zien op hun dashboard of er nieuwe documenten zijn toegevoegd.

In de accountinstellingen kun je je aanmelden voor e-mailnotificaties bij nieuwe resultaten voor favoriete zoekopdrachten.
Beide functies zijn nog erg beperkt maar worden binnenkort verbeterd. 

Registreer / log in

Facebook

 

https://twitter.com/WieWasWie

WieWasWie blogt

Op WieWasWieblog.nl brengen we het laatste nieuws over WieWasWie. Blijf op de hoogte!

Bezoek blog

Vragen over WieWasWie?

Hulp nodig bij het zoeken, vinden, bouwen, delen, of WieWeetWat?

De helpdesk helpt! 

Stuur je vragen aan de helpdesk en je krijgt zo snel mogelijk bericht!  
Deze nieuwsbrief is een uitgave van WieWasWie, het online platform met persoonsinformatie van archiefinstellingen uit heel Nederland.

Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) verzorgt de exploitatie van WieWasWie. Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing.

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, meld je dan hier af.
Deelnemers van WieWasWie zijn:
Archief Eemland, Brabants Historisch Informatie Centrum, Drents Archief, Gelders Archief, Gemeentearchief Rotterdam, Groninger Archieven, Haags Gemeentearchief,Het Utrechts Archief, Historisch Centrum Overijssel, Nationaal Archief, Nieuw Land Erfgoedcentrum, Noord-Hollands Archief, Regionaal Archief Alkmaar, Regionaal Historisch Centrum, Eindhoven, Regionaal Historisch Centrum Limburg, Stadsarchief Breda, Tresoar, Zeeuws Archief