Copy
 

Iedereen heeft een geschiedenis

 
Nieuwsbrief WieWasWie
nr.1 2013
 
 

Een nieuw jaar zoeken, bouwen én delen! 

Op WieWasWie kun je zoeken naar voorouders en familieleden en je ontdekkingen vastleggen in stambomen en verhalen. Daarnaast kun je je resultaten delen met anderen. Op deze manier dragen gebruikers bij aan de inhoud van WieWasWie; gedeelde stambomen en bijbehorende verhalen en beeldmateriaal kunnen namelijk ook door anderen geraadpleegd worden. 

We nodigen jullie graag uit om op WieWasWie je geschiedenis te komen (uit)zoeken, bouwen en delen. 

En hoewel we ons alweer ver in februari bevinden, kunnen we jullie deze mooie nieuwjaarswens van tienjarige Lucas O. Gratema (1815-1887) niet onthouden: 

Nieuwjaarswens via Drents Archief
Het wordt Nieuwjaar, en nu moet ik zeide Grootvader een brief schrijven en ik vroeg aan Grootvader hoe ik dit doen moest, en Grootvader zeide dat ik schrijven moet, wat ik anders zeggen zoude als ik te huis was. Ik wensch dan aan Vader en Moeder een gelukkig jaar, en nog daar, na vele gelukkige jaren en dat wij Jongens ons nog lang zullen verblijven in 't geluk en genoegen van onze Ouders. Ik wil ook mijn best doen dat Gij mijne Ouders 'te vrede zijt over Lucas O. Gratema. Brief in bezit van Drents Archief.

Het nieuwe delen (en verfijnen) op WieWasWie

Vanaf 11 februari is het weer mogelijk om stambomen openbaar te maken. Het voordeel daarvan is dat andere WieWasWie gebruikers je werk ook kunnen raadplegen. 

Als een andere WieWasWie-gebruiker een persoon zoekt die in jouw (openbare) stamboom voorkomt, krijgt diegene naast documenten jouw stamboom te zien. En dat geldt ook voor de persoonspagina’s die bij de openbare stambomen horen, mits dat zo is ingesteld door de beheerder. Nieuw is namelijk dat je nu binnen een openbare stamboom bepaalde personen af kan schermen. Zo kun je bijvoorbeeld je kinderen onzichtbaar maken voor andere gebruikers!

Vergroot

Ander voordeel van het publiceren van stambomen is dat ze dan automatisch gecontroleerd worden op overeenkomsten: 'matches'. Een match wordt gevonden als dezelfde persoonsnaam in verschillende openbare stambomen op WieWasWie voorkomt. Eventuele matches met jouw stambomen vind je - indien je bent ingelogd - in het tabblad matches van mijn home.

Standaard is een stamboom niet openbaar. In je accountinstellingen kun je per stamboom aangeven welke stamboom je openbaar of – eventueel later weer – privé wilt maken. Binnen de stamboom kun je in het overzicht van de personen (2e tabblad) selecteren wie je zichtbaar wilt maken voor anderen. Lees meer op WieWasWie: stambomen en privacy.

Vergroot

Ook nieuw is de mogelijkheid om alleen bepaalde personen uit te nodigen om je stamboom te bekijken. Dat was eerder ook mogelijk, maar toen konden genodigden de stamboom ook meteen bewerken. Nu kun je per uitnodiging aangeven of er al dan niet bewerkt mag worden. Zo houd je controle over je werk, maar deel je toch in kleine kring. Lees meer over uitnodigen: samenwerken op WieWasWie.

Tot slot moet het nieuwe filter ‘organisatie’ genoemd worden. Het is daarmee mogelijk om een resultatenoverzicht te verfijnen op rol, collectiegebied, documenttype en de archiefinstelling die het document aanbiedt en beheert. Dat kan handig handig zijn bij het zoeken binnen provincies met meerdere aan WieWasWie deelnemende archieven, zoals Noord-Holland en Brabant, Utrecht . 


 

WieWasWie eerst nog gratis

Het afsluiten van Genlias op 1 januari leidde zoals verwacht tot een grote stroom bezoekers naar WieWasWie. De nieuwe mogelijkheden van WieWasWie leidden tot positieve reacties. Bezoekers lieten weten dat ze gaandeweg steeds meer de weg vinden op het platform.


Bezoek vanaf beta live op 2 juli 2012, waarin een duidelijke groei na 1 januari 2013 zichtbaar is. 
 
Helaas bleek ook dat het platform nog niet onder alle omstandigheden stabiel presteert. Samen met onze technisch beheerder wordt er aan de oplossing gewerkt. Ook de database zal in de komende tijd in samenwerking met de deelnemende archiefinstellingen verder geoptimaliseerd moeten worden. Omdat wij daarom momenteel niet onder alle omstandigheden een goede zoekervaring kunnen bieden, zullen wij de hele website de komende tijd nog gratis aanbieden.
Like Nieuwsbrief WieWasWie on Facebook share on Twitter
 
Bouw uw eigen stamboom
 

Tip!

Nodig verre familie (letterlijk of figuurlijk) uit om samen aan je stamboom te werken, foto's en verhalen toe te voegen en berichten uit te wisselen.

2 weten meer dan 1 en het is nog gezellig ook!

Wie vindt dit leuk?  

Like onze facebookpagina!

Like ons op Facebook voor info en nieuwtjes

Nieuw in WieWasWie

Altijd op de hoogte zijn van de laatste updates voor opgeslagen favorieten? Meld je aan voor e-mailnotificaties.

De actuele inhoudsopgave kun je hier downloaden

Recente toevoegingen: 
Drents Archief
geboorteaktes 1903-1912
overlijdensaktes 1953-1962

RHC Leeuwarden: 
geboorteaktes 1811-1902
huwelijksaktes 1815 - 1922
overlijdensaktes 1811 -  1940

RHC Limburg:
geboorteaktes: 28.511 nieuwe aktes
huwelijksaktes: 6848 nieuwe aktes

Zeeuws Archief: 
geboorteaktes 31.716 nieuwe aktes

Noord-Hollands Archief: 
geboorteaktes 1811-1902*
huwelijksaktes 1811-1922** scans! 
overlijdensaktes 1811-1850

*** beperkt tot enkele gemeenten
** periode kan afwijken per gemeente

Tvtip:In Verborgen verleden gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun familiegeschiedenis. Ned 2 20:15 - 21:00 uur

Pagina niet te bereiken?

De laatste tijd komt het voor dat delen van WieWasWie tijdelijk moeilijk te bereiken zijn. Soms blijft een pagina leeg, soms krijg je de volgende melding te zien:


Wij werken met de technisch beheerder van WieWasWie aan de oplossing. 

Onze excuses voor het ongemak. 

Volg ons op Twitter

WieWasWie Tweet!

Nieuwste nieuws

Op WieWasWieblog.nl brengen we het laatste nieuws over WieWasWie. Blijf op de hoogte!

Naar blogDeze nieuwsbrief is een uitgave van WieWasWie, het online platform met persoonsinformatie van archiefinstellingen uit heel Nederland. Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) verzorgt de exploitatie van WieWasWie. Op deze nieuwsbrief is een disclaimer van toepassing.

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, meld je dan hier af.
Deelnemers van WieWasWie zijn:
Archief Eemland, Brabants Historisch Informatie Centrum, Drents Archief, Gelders Archief, Gemeentearchief Rotterdam, Groninger Archieven, Haags Gemeentearchief,Het Utrechts Archief, Historisch Centrum Overijssel, Nationaal Archief, Nieuw Land Erfgoedcentrum, Noord-Hollands Archief, Regionaal Archief Alkmaar, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Regionaal Historisch Centrum Limburg, Stadsarchief Breda, Tresoar, Zeeuws Archief