Copy
Bekijk de online versie
Logo CBG

Aan het werk met je familiegeschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, met dit jaar als thema ‘Aan het werk’. Arbeid in historische context zegt veel over bijvoorbeeld armoede en rijkdom, identiteit, verschillen tussen mannen en vrouwen en de tijd waarin iemand leefde. Welke beroepen hadden mensen in jouw familiegeschiedenis? 
Beroep op persoonskaarten
Persoonskaarten brengen de levensloop van je voorouders in beeld. Maar er is meer. De recente gegevens bevatten verborgen schatten. Verhuizingen, afwijkingen en doorhalingen kunnen iets zeggen over het beroep van je voorouders.

Ambachten als geschiedenisbron

Welke beroepen oefenden jouw voorouders uit? Kom je tijdens je stamboomonderzoek beroepen tegen die je niet kunt thuisbrengen? Er zijn verschillende naslagwerken waarin je de verklaring kunt vinden. 

Eén hamer maakt nog geen smid

De uitoefening van je vak, was vaak een sturende factor voor het ontwerp van je familiewapen. Maar geeft dat voldoende bewijs dat familie daadwerkelijk dat beroep uitoefende? > Ontdek het hier
WieDeedWat in WieWasWie
In WieWasWie kun je in miljoenen persoonsvermeldingen op zoek naar je voorouders. De meestgebruikte zoekingangen zijn natuurlijk de (familie)naam of woonplaats, maar er zijn nog meer mogelijkheden in WieWasWie. Via ‘zoeken op beroep’ kun je namelijk ook heel interessante vondsten doen.
Zoek nu zelf op beroep
Italiaans arbeidsmigranten

Familiegeschiedenis in de buurt: aan het werk!

Vijf webinars over familiegeschiedenis met bijzondere aandacht voor werk en migratie organiseert het CBG i.s.m. het Regionaal Archief Alkmaar op zaterdag 30 oktober. Tijdens een online middagprogramma gaan we 'Het werk achterna' met o.a. 'Immigranten van toen', volkstellingen, zoekingangen voor WieWasWie en persoonskaarten. Abdelkader Benali is onze gastspreker tijdens deze speciale editie van Familiegeschiedenis in de buurt in de Maand van de Geschiedenis. > Meld je nu aan!
Bakker, Haan of Ham
In hoeverre is een achternaam als Bakker, De Haan of Kok afgeleid van iemands beroep? Is een aptoniem altijd herleidbaar? > Lees over het belang van naamsoorsprong
Aan het werk in Gen.
We besteden in Gen.magazine regelmatig aandacht aan werk, arbeidsomstandigheden, kasboekjes en loonontwikkeling. > Ontdek meer en lees een gratis artikel
CBG-producten
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Volg ons en ONTDEK JE ROOTS!

Contact / Afmelden / Vriend worden

Laat ons weten wat je van deze nieuwsbrief vindt.

Ons adres is:
Prins Willem-Alexanderhof 22
2595 BE Den Haag
cbg.nl / wiewaswie.nl

Voeg ons toe aan je adresboek  

Copyright © 2021 CBG|Centrum voor familiegeschiedenis