Copy
Bekijk de online versie
Logo CBG

Volg je voorouder in notariële bronnen

Afbeelding met groep notarissen
Juist een notaris is zich bewust van het belang van het vastleggen van bijzondere gebeurtenissen in een familie. Voor wie voorouders of de notaris zelf achter de akte wil ontdekken, raden we aan onderzoek te doen in de notariële bronnen uit bijvoorbeeld de Middeleeuwen, Tweede Wereldoorlog of die van overzee. Welke bronnen zijn dan beschikbaar en waar vind je ze? In de nieuwste Gen staat de notaris van toen én nu centraal. 

Ontvang elk seizoen de beste artikelen over familiegeschiedenis thuis op de mat. Neem nu een abonnement op Gen.magazine.

Van testament tot notariszak

Waar rechtshandelingen in de vorm van transacties plaatsvinden, zijn notarissen betrokken. Ter verdeling van de erfenis brengt de genealoog familiebanden in kaart. Dit maakt familiearchieven en ook een aantal overzeese bronnen interessante aanknopingspunten.

Waarvan akte

Als de notaris zélf het onderwerp is in je stamboom-onderzoek, is dat een voordeel. Regelmatig blijkt er een persoonlijk of bedrijfsarchief te zijn bewaard. Door in de CBG Bibliotheek te zoeken, krijg je een completer beeld van de notaris én je voorouder

Het waarmerk van de notaris

Notarismerken zijn kunstig opgebouwd uit lijnen. Patronen met drie- en vierpassen, kruizen en stipjes, krulletjes en strepen om vervalsen tegen te gaan. Ook zijn er heraldische figuren doorheen geweven, uit het familiewapen van de notaris. > Ontdek meer
Liegen en bedriegen: parels in notarieel archief
Steeds meer archiefinstellingen ontsluiten hun notarieel archief via WieWasWie op persoonsnaam. Hierdoor is informatie over erfenissen, (ver)koop van huizen of eigendom van land makkelijker terug te vinden. Met daarbij een paar WieWasWie-zoektips reconstrueer je de geschiedenis van je familie, een huis of stuk grond. En hoe verliep het leven van notaris Bok toen?
Verrijk je onderzoek met notariële akten via WieWasWie
Extra handjes gezocht voor 'De Laatste Kaart'
Afbeelding om te vieren dat 4 miljoen persoonskaarten zijn ingevoerd
Inspirerende evenementen voor je onderzoek
Doe na deze warme zomer frisse ideeën op voor je onderzoek. Bezoek de Tong Tong Fair 2022 voor je Indische stamboom en laat je inspireren door de Indische GenTalks van het CBG. Of stel je persoonlijke zoekvraag tijdens het genealogisch spreekuur i.s.m. de Indische Genealogische Vereniging. Op de 50+beurs in Utrecht helpen we je op weg met het CBG stappenplan en unieke bronnen. Interesse in DNA of familiewapens? Reis naar Leuven of Harderwijk. 
Zet deze evenementen in je agenda
Namen Adviesbureau
Iedere naam vertelt een verhaal. Namen zijn heel persoonlijk, maar vertellen ook iets over de wereldgeschiedenis. Ontdek thuis de CBG Familienamenbank en ga op 17 september in het Tropenmuseum met deskundige historici, juristen en kunstenaars dieper in op betekenis en herkomst van je familienaam en start je archiefonderzoek. 
Amsterdamse akten 
Dankzij het notarieel archief komen we nu meer te weten over de kleine 17e-eeuwse gemeenschap zwarte vrouwen in Amsterdam. Historicus Mark Ponte vertelt hierover in de nieuwste Gen. CBG-onderzoeker Jacqueline Verkleij deelt in Gen. tien favoriete notariële bronnen waarmee jij je eigen onderzoek kunt verrijken. > Download nu gratis
CBG-producten
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Volg ons en ONTDEK JE ROOTS!

Contact / Afmelden / Vriend worden

Laat ons weten wat je van deze nieuwsbrief vindt.

Ons adres is:
Prins Willem-Alexanderhof 22
2595 BE Den Haag
cbg.nl / wiewaswie.nl

Voeg ons toe aan je adresboek  

Copyright © 2022 CBG|Centrum voor familiegeschiedenis