Copy
Bekijk de online versie
Logo CBG

Markante figuren in je familie

Op de foto jongens in meubelmakerij in een weesinrichting circa 1880
Vaak zijn genealogen op zoek naar degenen die in de schaduw van de geschiedenis leefden, naar de bronnen die ze achterlieten. Om als het ware een stukje met hen mee te lopen, een verhaal te ontdekken over het leven dat ze geleid hebben in een weesinrichting (zie foto boven), een rituele ruimte, het buitengebied of aan de rafelrand van de maatschappij. Deze keer zetten we geruchten en gefluister opzij en juist de markante figuren in de schijnwerpers.

Ontvang elk seizoen de beste artikelen over familiegeschiedenis thuis op de mat. Neem nu een abonnement op Gen.magazine.
Visueel overzicht van het digitaliseren van persoonskaarten

NRO nu volledig digitaal

Een persoonskaart is een genealogisch monumentje en een onmisbare bron. Vrijwilligers voerden data van 5,75 miljoen persoonskaarten in. Hiermee is het Nationaal Register van Overledenen nu volledig digitaal. Bekijk de infographic van PKdigitaal
Boek Wijkplaatsen voor vervolgden

Ontdek en denk anders

Buitenbeentjes en andersdenkenden geven vaak kleur aan je stamboom. Ze trokken gedwongen of vrijwillig naar wijkplaatsen of je vindt ze terug in de gevangenisadministratie. Publicaties bieden context over gewoonten, organisatievorm en familierelaties. Start je genealogisch onderzoek in CBG Bibliotheek 
Familiewapen met een bastaardstreep

Getekend voor het leven

In de middeleeuwen onderscheidden onwettige kinderen zich met bijvoorbeeld een bastaardstreep in hun wapenschild. De streep verdween, maar familiewapens worden ook vandaag nog wel eens 'gebroken'. Herken het voorkomen van valse pretenties aan de verschillende wapenfiguren.
Met WieWasWie in het speelhuis belanden
Prostituees in de Oudekennissteeg te Amsterdam bij café De Stadt Hamburg, circa 1912, Bron: Stadsarchief Amsterdam
Een aantal archiefinstellingen heeft de bevolkingsregisters ook op beroep ontsloten. Onder ‘uitgebreid zoeken’ kun je in WieWasWie beroepen invullen. Je vindt dan burgemeesters, landbouwers en dienstboden terug, maar ook beroepen in de marge van de samenleving zoals publieke vrouwen en meisjes van plezier. Hoe zag het leven van Leentje Rudolph uit 1841 eruit?
Zoek op beroep én 2 namen met Premiumtoegang WieWasWie
Ga op zoek met de toolkit van Ancestors Unknown
Op de foto een doos met hulpmiddelen en opdrachten om familieverhalen te ontdekken
advertentie uit 1943 met wijziging van geslachtsnaam
Aanstootgevende naam
Namen als Bil, Pik en Pooijer kunnen reden zijn voor naamswijziging. Maar heeft een achternaam van toen de betekenis die we vandaag erbij bedenken? Zoek je naam in de CBG Familienamenbank, kijk op tabblad ‘analyse en verklaring’ en ontdek de > oorsprong van je familienaam.
Op de voorzijde van Gen.magazine een Middeleeuwse bastaard
Bijzondere types 
Dakloze gelukszoekers rovend door het land, 19e-eeuwse wezen als attractie of vrijmetselaars in hun loge; allemaal mensen met een unieke familiegeschiedenis. Voor nieuwe genealogische verhalen zoeken we een > Hoofdredacteur Gen.magazine
CBG-producten
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Volg ons en ONTDEK JE ROOTS!

Contact / Afmelden / Vriend worden

Laat ons weten wat je van deze nieuwsbrief vindt. We vinden het leuk om van je te horen.

Ons adres is:
Prins Willem-Alexanderhof 22
2595 BE Den Haag
cbg.nl / wiewaswie.nl

Voeg ons toe aan je adresboek  

Copyright © 2022 CBG|Centrum voor familiegeschiedenis