Copy
Bekijk de online versie
Logo CBG

Van strijd tot verraad

In het licht van de huidige situatie in de wereld en met de Nederlandse herdenkingsdagen in het vooruitzicht staan wij stil bij het thema oorlog. Op bovenstaande foto staan enkele kinderen uit het kinderopvanghuis Kindjes-haven te Utrecht rond 1942. Dit tehuis werd opgericht door verzetsvrouw Trui van Lier. In totaal zijn er tijdens de oorlog ongeveer 150 kinderen via Kindjeshaven in veiligheid gebracht of doorgesluisd naar een onderduikadres. Dankzij verzetshelden als Trui hebben veel mensen een familiegeschiedenis op kunnen bouwen of kunnen wij op zijn minst verhalen in het licht zetten.
Schenkingen bidprentjes
Soms vind je informatie op bidprentjes die je nergens anders leest. Het CBG heeft afgelopen twee jaar zoveel bidprentjes ontvangen, dat we in 2022 geen schenkingen meer aannemen.

Franse onderscheiding voor moed

Ridderorden zijn ons welbekend. Jouw voorouder is wellicht ook over de grens onderscheiden. Zo kent Frankrijk al 200 jaar het Legioen van Eer, dat nog altijd aan burgers en militairen wordt uitgereikt voor dapperheid en moed
Adelaar met twee koppen

Strijd en familiesymbolen

Van drietand tot adelaar; oorlogen en de daarbij gebruikte nationale symbolen, zijn opmerkelijk vaak te herleiden naar oeroude familie-emblemen. Welke symbolen vallen hierbij op en waar staan ze voor?
Wat waren de krijgsverrichtingen van je voorouders?  
Vanaf circa 1811 tot 1941 werd de administratie voor de dienstplicht bijgehouden in zogenoemde militieregisters. Hierin werd elke dienstplichtige Nederlandse jongeman van achttien jaar of ouder ingeschreven. Dat betekent dat via WieWasWie je militaire voorouders terug te vinden zijn in diverse militaire bronnen. 
Ga op zoek naar je dienstplichtige voorouders
Vertel jij jouw levensverhaal op het Famillement?
Wij zijn op zoek naar jou! Pak het podium voor het vertellen van jouw familieverhaal of stamboomonderzoek tijdens de GenTalk in het DeLaMar Theater om kennis en bronnen met het publiek te delen. Wil jij de presentatie van je leven geven voor gelijkgestemden op het grootste genealogische evenement van Europa? Vul het formulier in en meld je vóór 1 mei aan.
Meld je aan voor de GenTalk op het Famillement!
Opdat wij niet vergeten
Ruim 100.000 Joodse namen staan op het Holocaust Namenmonument. Wie waren zij, welke familiegeschie-denis is er te ontdekken en hoe kom je meer te weten over de Joodse namen in jouw familie?
Oorlog in de Gen.
Van Belgische vluchtelingen tot Indiëveteranen en van slachtoffer tot dader; oorlogen komen regelmatig aan bod in Gen.magazine. Ontdek welke familieverhalen wij op konden tekenen uit diverse strijdtonelen
CBG-producten
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Volg ons en ONTDEK JE ROOTS!

Contact / Afmelden / Vriend worden

Laat ons weten wat je van deze nieuwsbrief vindt.

Ons adres is:
Prins Willem-Alexanderhof 22
2595 BE Den Haag
cbg.nl / wiewaswie.nl

Voeg ons toe aan je adresboek  

Copyright © 2022 CBG|Centrum voor familiegeschiedenis