Copy
Bekijk de online versie
Logo CBG

Van dubieuze technieken tot DNA-spoor

Anastasia (2e van rechts) met zussen en moeder, 1913, Family of Nicholas II of Russia, Boasson and Eggler St. Petersburg Nevsky 24., Public domain, via Wikimedia Commons
Aan de huidige populariteit en toegankelijkheid van DNA-testen is een hoop vooraf gegaan. Welke manieren gebruikte men in het verleden om verwantschap aan te tonen? Wat is de link tussen familiewapens en DNA? Welke rol spelen familienamen? Antwoorden op deze en jouw eigen vragen helpen je om de wereld van DNA te ontdekken. Ook praten we je bij over de laatste ontwikkelingen rond de passagierslijsten van de Holland-Amerika lijn!
Einde van de bio-genealogie
Prof. Dr. Johan Frans van Bemmelen schreef vele publicaties om fysionomische overeenkomsten tussen voorouder en afstammeling aan te tonen, totdat zijn uitlatingen in kwaad daglicht kwamen te staan.
Karl Wilhelm Naundorff, 1836, Edward Scriven, Public domain, via Wikimedia Commons

Geloven in koninklijk sprookje

In het verleden zijn er vele fantasten geweest die zich voordeden als een bekend persoon. Koninklijk bloed was erg gewild! Hoe probeerde men in het verleden verwantschap aan te tonen?

Verbinding heraldiek en DNA

Tot in de twintigste eeuw leefden er ideeën over de overerving van eigenschappen via ‘het bloed’. Een DNA-uitslag kan een vraag over verwantschap tussen families met vergelijkbare familiewapens oplossen. 
Schip Ahoy! Passagierslijsten HAL 1900-1969 online 
Dankzij de hulp van 1.600 vrijwilligers zijn de passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn uit de periode 1900-1969 vanaf nu digitaal doorzoekbaar. Via WieWasWie en de website van het Stadsarchief Rotterdam kun je naar hartenlust grasduinen in ruim 1,6 miljoen persoonsvermeldingen. 
Ga op zoek naar passagiers in WieWasWie

Famillement 2022 vindt plaats op 25 juni!

Zowel de beginnende stamboomonderzoeker als ervaren genealoog kan zijn of haar hart ophalen tijdens Famillement 2022. Het CBG en Het Stadsarchief Amsterdam streven ernaar om samen weer een geslaagde offline editie neer te zetten. Het programma houden we nog even geheim, maar het wordt een gevarieerde dag. Geniet van interviews en lezingen, volg workshops en rondleidingen, of bezoek de informatiemarkt!
Kijk op de pagina Famillement 2022 voor alle updates
Variatie in generatie
Naamsveranderingen hebben iets weg van de wijzigingen in DNA > de rode draad blijft hetzelfde 
DNA in Gen.magazine
CBG volgt ontwikkelingen wat betreft DNA op de voet via Gen.Magazine > Lees gratis het dossier DNA
CBG-producten
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Volg ons en ONTDEK JE ROOTS!

Contact / Afmelden / Vriend worden

Laat ons weten wat je van deze nieuwsbrief vindt.

Ons adres is:
Prins Willem-Alexanderhof 22
2595 BE Den Haag
cbg.nl / wiewaswie.nl

Voeg ons toe aan je adresboek  

Copyright © 2022 CBG|Centrum voor familiegeschiedenis