Copy
Nieuwsbrief St. 'Erfgoed Werf Gusto'
Jaargang 4  Nr. 4  april 2018
Bouw Haringvlietsluizen 1965 / foto: Ton Etman
 
'Gusto Berichten'

Alle Gusto Berichten vanaf 1966 zijn nu ingescand en staan op de website. Na installatie van Adobe Acrobat Reader zijn de PDF's te doorzoeken. U kunt via de link naar 1966 gaan. Onderaan de pagina's kunt u 'schakelen' naar de andere jaren. Ook kunt u meteen rechts in het menu naar het jaar van uw keuze gaan. De 'Gusto Berichten' zijn gedoneerd aan de St. Erfgoed Werf Gusto door Gerrit en Marion van de Bospoort. De 'Gusto Berichten' komen uit de nalatenschap van W. de Haas.


Bewerking van de scans: St. Erfgoed Werf Gusto

Gusto Berichten 1966
Foto: Stichting Erfgoed Werf Gusto
Jaarverslagen

We hebben afgelopen periode een aantal goed bewaarde jaarverslagen mogen ontvangen. We hebben ze meteen ingescand en online gezet. De sluiting van de werf is op dit moment zeer actueel, daar het in juli precies 40 jaar geleden is dat de werf haar poorten sloot. Het omvat de jaren 1974, 1975 en het 'schrikkenjaar' 1977 met daaraan gekoppeld de oprichting van IHC Inter. Niet geïnteresseerd in de tekst? Blader ze toch eens door al was het alleen al voor de vele mooie opnames van afgeleverde schepen etc.

Scans: bewerkt door Stichting Erfgoed Werf Gusto.

Ga naar de jaarverslagen
Foto boven: De veilingmeester aan het werk
Foto: Hidde van der Lijn

'Wij Waren de Gusto' en 'Monument Werf Gusto'

Toen wij begin 2017 kennis maakten met de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum Schiedam hebben we meerdere mogelijkheden besproken en onderzocht om Werf Gusto weer een vaste plek te geven in het dagelijks bestaan van de Schiedammers. Ons voorstel om i.s.m. het Stedelijk Museum Schiedam de mogelijkheid te onderzoeken in Schiedam een Scheepsbouwmuseum (dus geen Maritiem Museum!) van de grond te krijgen leverde een mooie glimlach op. Het voorstel werd niet meteen van tafel geveegd en dat gaf hoop voor de toekomst. De directeur was wel in voor een ‘geintje’, zeker toen we voorstelden ‘Werf Gusto’ ruimte te geven binnen het Stedelijk Museum. Ze dacht diep na, staarde in haar kop koffie en zei: ‘Het moet een vertaalslag worden met de Schiedammers. Het binnenslepen van allerlei ‘onderdelen’ in het museum legde niet de link met de ‘Schiedammer’.  
Met die ‘boodschap’ gingen we huiswaarts. Los van deze ontmoeting belde kort daarna een goede bekende van ons op met de uitnodiging om nu toch eens eindelijk naar de verzameling foto’s van Cas Oorthuys m.b.t. Werf Gusto te komen kijken. Deze goede bekende werkt parttime in het Fotomuseum te Rotterdam. Cas Oorthuys had nl. in 1962 van Werf Gusto de opdracht gekregen foto’s te maken van de werf en haar werknemers. Deze foto’s (een deel althans) zouden in het jubileumboek ‘De Som der Delen’ (over 100 jaar Werf Gusto 1862-1962) worden afgedrukt. Al zijn foto’s destijds gemaakt voor die opdracht liggen opgeslagen in het Fotomuseum te Rotterdam. De afspraak werd gemaakt en we togen naar het Fotomuseum en hadden eigenlijk geen idee wat ons te wachten stond.
Toen we de albums inkeken met contactfoto’s herkenden we direct de ‘boodschap’. We zagen honderden foto’s van werkende, bouwende, etende, kaartende, overleggende mensen ( veelal Schiedammers) op de Werf Gusto. Een aantal met de smartphone gemaakt opnames van de contactbladen werden toegestuurd aan het Stedelijk Museum in Schiedam. En ja hoor, de interesse was gewekt. Men ging zelf kijken in het Fotomuseum.
Inmiddels weten we wat dat heeft opgeleverd! Van 3 februari tot 15 april 2018 was in het Stedelijk Museum Schiedam de prachtige fototentoonstelling ‘Wij Waren de Gusto’. Het museum heeft uit alle foto’s een heel mooie compilatie gemaakt, die tentoon werd gesteld. In de maanden voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling heeft de Stichting Erfgoed Werf Gusto aan het Stedelijk Museum Schiedam veel input gegeven over het bedrijf Werf Gusto, de objecten en de mensen, die er werkten.
Aan het eind van de foto-tentoonstelling werden de foto's geveild: "Om zodoende Werf Gusto te laten voortleven in de huiskamers/kantoren van menig Schiedammer", aldus het Stedelijk Museum Schiedam. De totale opbrengst zou voor 50% ten goede komen aan een ander initiatief van de Stichting Erfgoed Werf Gusto nl. 'Het Aandenken/Monument Werf Gusto'. Dat betekent dat we meer dan 3000 Euro kunnen toevoegen aan het saldo. Een heel mooi gebaar dat uitstekend van pas komt in de laatste fase waarin men beland is met de voorbereidingen van de plaatsing van het monument. 

Die onthulling van het monument staat nog immer gepland voor 13 juli 2018 in de ochtend! Zet het in uw agenda. Plaats van handeling: Koniginnebrug bij de Maasdijk in Schiedam (Nieuw Mathenesse)

Facebook berichten

Jaar 1973: Een door IHC Holland geproduceerde brochure met als titel: Offshore Cranes met de code OPU 13. Een hele mooie brochure met veel informatie over de offshorekranen.

Brochure
foto: Collectie Adri Bruinsma

'Gusto Bedrijfsschool'
 
In 1947 begon de bedrijfsschool van Gusto als een experiment met 20 leerlingen per jaar. Nauwelijks 10 jaar later had de bedrijfsschool al enkele honderden goedopgeleide werknemers aan het bedrijf geleverd. Niet alleen werden zij afgeleverd aan het bedrijf, maar sommigen gingen verder leren aan de M.T.S. en gingen daardoor wellicht tijdelijk voor het bedrijf verloren. Ze werden geheel als volwaardige werknemers in het bedrijf behandeld. Bekijk het schitterende fotoboek ons ter beschikking gesteld door Agnes Bruinsma.
Fotoboek Adri Bruinsma
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Vimeo
YouTube
Email
Copyright © 2018 St. Erfgoed Werf Gusto, Alle rechten voorbehouden.


Wilt u iets wijzigen?
U kunt hier uw voorkeuren wijzigen of als u dat wilt u verwijderen van de lijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp