Copy
Nieuwsbrief St. 'Erfgoed Werf Gusto'
Jaargang 3  Nr. 10  oktober 2017
Foto boven: De feestelijkheden rond de tewaterlating van de 'Petrel' in 1976 (Co. 947). 
 
De stil hangende vlaggen voorspellen weinig goeds. 'Stilte voor de storm'. Die storm brak los in 1977 toen al voor velen duidelijk werd dat een sluiting van de werf onafwendbaar was. Maar dit jaar, het jaar 1976 waarin deze foto gemaakt is, was nog een 'mooi' jaar, met de tewaterlating van twee DP (Dynamic Positioned) boorschepen: de 'Petrel' (Co. 947) en de 'Pelerin' (Co. 949).  Na de tewaterlating van de 'Petrel' van Helling-Oost, die overigens zonder problemen in haar element gleed, werd enige dagen daarna nog een huzarenstukje geleverd op de werf. De 'Pelerin' (niet zichtbaar op de foto) lag er al deels naast op de Helling-West. De Co. 949, werd op het laatste moment op diverse punten aangepast op verzoek van de opdrachtgever, terwijl men al met de bouw begonnen was. De 'Pelerin' zou op nog grotere zeedieptes gaan boren dan haar voorganger de 'Petrel'. Het middenschip zou daardoor verbreed moeten worden  en zou daardoor te breed worden voor Helling-Oost. Enige dagen na de tewaterlating werd via de 'Skidding' techniek het middenschip (met Moonpool en Mudtanks) middels dwarsglijbanen en vijzels verplaatst van Helling-West naar Helling-Oost. Het plan was overigens ontwikkeld door de eigen 'Tekenkamer' van Werf Gusto.

De foto: Zelden heeft een fotograaf zijn camera zo gericht op een groot 'publiek'. De foto geeft heel wat aanleiding tot zoekwerk en zal voor velen een feest van herkenning zijn.

We hebben al een aantal namen doorgekregen van mensen, die op de foto staan zoals: J.D. Bax, P. Schuddelaroo, G. Smulders, L. Binee, W v. Slobbe, D. Kroos, A. v.d. Lugt, hr. v.d. Berg, J. Dettmeier, W. Schoonmade, hr. v. Housselt, H. Sjouke, F. v.d. Stadt. We weten inmiddels waar deze genoteerde mensen staan. Heeft u nog namen? Geef ze aan ons door met de plaats waar ze zich bevinden op de foto. (info@erfgoed-werfgusto.nl)
Ga naar de foto
Foto boven: Model van de 'Viking Piper' , zoals het moest worden in 1974 (Co. 928). 
 

In 1973 ontving Werf Gusto de opdracht voor de bouw van de ‘Viking Piper’ (Co. 928). Het voor die dagen mega-project kostte enorm veel voorbereidingstijd. Te denken valt aan tekeningen, budgettering, het inkopen van materialen, het zoeken naar bedrijven waar Werf Gusto de bouw van Floaters, Kolommen, Bracings, Lieren en Stinger kon uitbesteden.

Toen al deze voorbereidende verkenningen gedaan waren, werd er gekeken hoe de grote delen, die Werf Gusto binnen zou krijgen van de leveranciers, zoals, Verolme, Vuyck en NCW in de goede volgorde bij de werf arriveerden en vervolgens geplaatst konden worden in het steeds meer uitdijende casco. De eigen planning van de bouw, van de door Werf Gusto zelf gemaakte deksecties, was daar ook afhankelijk van. Om dat voor een ieder goed inzichtelijk te maken werd er met zijn alle betrokkenen nagedacht hoe deze puzzelstukken goed in elkaar te krijgen. Alle ideeën werden bijeen gebracht en om dat visueel voor een ieder te ondersteunen werd middels een ‘Bouwdoos’ een heel bouwtraject opgezet.

Naast de projectfoto’s van de ‘blokkendoos’ staan (op sommige plaatsen) de opnames van het object zoals het eruit zag ten tijde van de plaatsing van de diverse onderdelen.

Ga naar het fotoboek
Bouwjaar 1947: Bnr. 875, Herstel verkeersbrug Sas van Gent (oorlogsschade) in opdracht van Rijkswaterstaat.
Op de foto: Het inhijsen van het brugdeel van 41 ton.
foto: Gemeentearchief Schiedam
fotograaf: Onbekend
Map archief: 386/481/212
Bekijk de foto.
Jaar 1976: Tewaterlating van de Co. 947 'Petrel' DP boorschip.
Op de foto: Aankomst van de doopvrouwe en haar begeleider bij het kantoor aan de Maasdijk. De heer J.D. Bax ontvangt hen op de trappen van het kantoor. De beide dames links hebben de doopvrouwe een boeket aangeboden.
foto: Gemeentearchief Schiedam
fotograaf: Onbekend

 
Bekijk de foto.
Jaar 1975: Co. 944 'Maersk Explorer' driepotig booreiland.
Op de foto: gespannen kijken naar een lek?
Tip voor de geïnteresseerden, het eiland dat geen booreiland meer is ligt in Amsterdam ( Atlantic Rotterdam). Het is verbouwd tot hostel en wordt verhuurd als onderkomen voor offshorewerkers op zee.
foto: Gemeentearchief Schiedam
fotograaf: Onbekend
Bekijk de foto.
Bnr. 50; 'Louis Perrier'
Verslag van de 'Proefvaart' in 1955.
Lees meer.
Bnr. 938 'Doksecties'
Ingebruikstelling dok Wilton Fijenoord .
Lees meer.
Bnr. 1 'Loire'
Nieuwe zeesleper voor
L. Smit & Co.
Lees meer.
Bnr. 10: 'Caltex Bengkalis'
Hellingtijd van slechts drie maanden!
Lees meer.
Bnr. 447: 'Anteo'
Een 2 x 200 ton bok voor 'La Spezia'.
Lees meer.
Gusto Bruggenbouw
Een overzicht van alle bruggen.
Lees meer.
'Bnr. 160 'PL 5'
"Gusto's vleugelboot heeft Noorse interesse.
Lees meer.
'Co. 860 'Pelican'
Pers. herinneringen van Peter Mackenbach.
Lees meer.
'Jackup REM-eiland
Kan wel in Amsterdam, maar niet in Schiedam?
Lees meer.
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Vimeo
YouTube
Email
Copyright © 2017 St. Erfgoed Werf Gusto, Alle rechten voorbehouden.


Wilt u iets wijzigen?
U kunt hier uw voorkeuren wijzigen of als u dat wilt u verwijderen van de lijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp