Copy
toART nieuwsbrief#18 | Arnhem | april 2017
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser

Geachte kunstliefhebber,

Al enige tijd bent u gewend om via de nieuwsbrief onze nieuwtjes te ontvangen. Ook via Facebook kunt u ons volgen en op de hoogte blijven. Ga hiervoor naar Facebook toART Kunstuitleen en geef ons een like.

TENTOONSTELLING 100 jaar De Stijl 100 jaar inspiratie


Rood, blauw en geel! Dat zijn de kleuren die meteen bij je op komen als je aan Mondriaan, Rietveld en De Stijl denkt. In 2017 is het honderd jaar geleden dat de Nederlandse kunstbeweging De Stijl werd opgericht. De kunstenaars die zich aansloten bij De Stijl zochten naar een totaal ‘nieuwe kunst’, die ook de samenleving moest moderniseren. Om het honderdjarig bestaan te vieren, vinden in 2017 door heel Nederland tal van inspirerende evenementen en tentoonstellingen plaats. Natuurlijk kan Rozet niet achterblijven!

Kunstenaars laten zich nu nog steeds inspireren door de uitgangspunten van De Stijl. Daarom presenteert Rozet tot en met 14 mei werk van hedendaagse Gelderse en Arnhemse kunstenaars die in dit gedachtegoed werken. Ook zijn er oude bouwtekeningen en replica’s van Rietveld te bewonderen. Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Kees Sabee, Eef de Graaf, Irene Compagne, Johannes Karman, Albert van der Weide en Els van ‘t Klooster.

VITRINE TENTOONSTELLING

De toART vitrines in ROZET zijn tijdens de 100 jaar De Stijl tentoonstelling ingericht met werken van Johannes Karman.
 

Johannes Karman [1936]

In het werk van Karman is in 1992 is de basis gelegd voor de monochrome doeken, waarvan de eerste zijn geëxposeerd in Nice. Deze schilderijen kregen de titel ‘Réfractions’.
Het thema is de invloed van het dagelijks licht, het spelende en het stille,
als een techniek van ritme en schaduw. Als zachte sculpturen reflecteren
de schilderijen het licht in drie dimensies - een ‘tableau-vivant’ dat zich
presenteert in de verschillende stadia van het licht in de uren van de dag.
Het licht passeert onopgemerkt aan onze waarneming, en wij nemen het
op zonder er aan te denken - zie het blad van een boom, dat zijn vorm
laat zien met een zichtbare dimensie in de verschillende momenten van 
het licht. Karman zoekt niet het spectaculaire, maar de stille aanwezigheid die de  
natuur herbergt in al haar seizoenen. Sinds eeuwen hadden de figuratieve
schilders hun droom het licht te vangen. Karman realiseert deze droom in 
de abstractie.
De opbouw van Mondriaan heeft mij altijd gefascineerd. Eerst de werkelijke beheersing van het schilderen en dan naar de abstractie.
 
In de vitrines toont Johannes Karman monochrome werken en andere bewerkingen gebaseerd op de menselijke verhouding vertaald in vlakken: schuin, plat en gebogen waardoor het licht de verschillen laat zien.

Johannes Karman

BOEK & KUNST

Schoonheid en onbehagen in de Kunst
toART organiseert in samenwerking met de bibliotheek avonden met als thema boek & kunst. Wij nodigen u uit om op donderdag 20 april om 19.30 uur aanwezig te zijn bij de laatste boekbespreking van dit seizoen. Uitgangspunt voor deze avond is het boek van Joost Zwagerman. Gespreksleider van de avond is Janka Van Dijk.
Aanmelden kan via info@toART.nu
Er is ook vrije inloop.
 

KUNST ZINNIG

Beelden vragen om aandacht en concentratie. Neem de tijd om te kijken en te overdenken, een pauzemoment op zomaar een doordeweekse werkdag. toART en D3rde Verdieping [voorheen het Stadspastoraat] werken samen en stellen elke derde dinsdag van de maand onder lunchtijd een kunstwerk centraal en nodigen we je uit om daar in stilte naar te kijken. Je krijgt een paar vragen bij dat kijken aangereikt. Om daarna mogelijk nog wat verder te zien en dieper te gaan. Waar raakt het aan diepere, spirituele lagen in onszelf?

Wanneer:  dinsdag 18 april 2017
Tijd: 12.30-13 uur vrije inloop
Waar: Kunstuitleen op de 3de verdieping van Rozet.
 
Frode Bolhuis
Oude man

KUNSTWERK VAN DE MAAND

Het is niet alleen maar makkelijke schoonheid in de fotografische stillevens van Louise te Poele. De kunstenaar gebruikt zwerfafval als onmisbaar element. Een wapperend stuk plastic, verbogen rietjes, een propje hier of daar, het is er allemaal met de grootste zorg voor uitgekozen en op zo’n manier neergelegd dat het alleen maar zó kan. Alles is vergankelijk, waait weg, gaat dood. Maar voor het zover is laat te Poele ons de allermooiste kanten van dit tijdelijke universum zien. Met de juiste belichting, compositie en sluitertijd legt ze het tafereel voorgoed vast. Voordat de vogel weer weg vliegt, voordat het plastic definitief opwaait naar de hemel.
Bron: Plaatsmaken Arnhem
 
Dit werk kunt u reserveren via info@toART.nu
 
Louise te Poele
Yellow, 2016
50x70cm

AGENDA


Dit jaar zijn wij gesloten op volgende data, noteert u deze alvast in uw agenda:

MEIVAKANTIE 24 april t/m 7 mei
Donderdag 25 mei Hemelvaart
ZOMERSLUITING 17 juli t/m 20 augustus
Zondag 31 december oudejaarsdag
 
Copyright © 2017 toART, All rights reserved.


Ons adres:
toART
Kortestraat 16 [in Rozet]
6811EP Arnhem

U kunt hier uw voorkeuren aanpassen or uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp