Nieuws en tips i.v.m. webtoegankelijkheid
AnySurfer, voor een toegankelijker internet

Feweb Web Accessibility Masterclass

Keyboard accessibility, kleurcontrast ratio's, screenreaders, HTML5 sectioning elementen en ARIA landmards, JavaScript widgets, ...
Tijd om bij te benen op vlak van toegankelijkheid?
Volg de technische opleiding in samenwerking met FeWeb in Gentbrugge. De opleiding is gespreid over twee namiddagen, 8 en 22 maart. Praktische informatie en inschrijven. Plaatsen zijn beperkt dus best niet te lang treuzelen. Mooi meegenomen: door de opleiding te volgen voldoe je meteen aan één van de voorwaarden om een erkende bouwer te worden.

feweb, federatie van webbedrijven

Digitale overheid, op maat van elke burger?

Vlaanderen Radicaal Digitaal, Digital Belgium, Brussels Smart Cities, Digital Wallonia,... Alle overheden gaan digitaal. En dat is goed nieuws voor mensen met een handicap. Tenminste als toegankelijkheid zijn plaats krijgt in die digitalisering. Vanaf de strategie en de actieplannen tot en met het programmeerwerk en de redactie van inhoud. Als toegankelijkheid wordt vergeten, zullen we de digitale kloof niet dichten en geen mediawijsheid bereiken. Toegankelijkheid is een vereiste voor digitale inclusie. Op dit moment houdt de overheid er onvoldoende rekening mee.

AnySurfer wil dat graag veranderen. Collega Bart Simons zetelt sinds deze maand in de stuurgroep van Mediawijsheid en we geven een workshop op de studiedag Naar e-inclusieve digitaliseringsprocessen: een radicaal digitaal programma op maat van elke burger op 17 maart.
mediawijs.be kenniscentrum mediawijsheid

Tabsysteem: gebruik ARIA volgens de regels van de kunst


Om informatie compacter te presenteren, gebruiken websites vaak een tabsysteem. Hoe zorg je ervoor dat de tabs ook met het toetsenbord werken? Hoe maak je aan screenreadergebruikers duidelijk dat het om tabs gaat? Omdat HTML geen element kent voor tabs, moet u als ontwikkelaar de ARIA-specificatie gebruiken. Lees er alles over in het artikel Tabs met ARIA: de regels van de kunst.

Europese wetgeving in de maak

De Europese instellingen gaan wettelijk verplichten dat overheidswebsites toegankelijk moeten zijn. Volgens belangenverenigingen zoals de European Blind Union gaan de onderhandelingen niet in de goede richting. De lijst met uitzonderingen (o.a. apps, downloads, intranetten) groeit en holt de wet helemaal uit. Minister van digitale agenda, Alexander De Croo, deelt onze bezorgdheid en probeert andere landen te overtuigen.

Subsidie voor toegankelijke Brusselse websites

Een opleiding volgen? Je website laten screenen? Aanpassingen laten doen? Het Brussels gewest ondersteunt Brusselse organisaties die werken rond gelijke kansen.

Dien een dossier in voor 16 maart. Subsidiegids "digitale toegankelijkheid" (PDF)

Blokkeer 'pinch to zoom' niet

Pinch to zoom is een functie die elke mobiele surfer wel eens gebruikt. Om in te zoomen op de kleine lettertjes voor je iets koopt? Om een gezicht te herkennen in een groepsfoto? Het is zeker niet alleen handig voor slechtzienden. Veel websites blokkeren deze functie. Dit is een oproep aan developers om dat niet te doen. Ook niet op responsive sites. Wie surft via een tablet of smartphone is u dankbaar. Lees er meer over:
The accessible power of pinch to zoom.

Ex-collega wordt erkende bouwer

In oktober besliste onze collega Bart De Clercq ons team te verlaten en full-time web developer te worden. We betreuren zijn vertrek, maar het goede nieuws is dat zijn webdesignbedrijfje Lexxweb ondertussen een erkende bouwer is. Als u een toegankelijke website wil laten bouwen, kies dan een erkende bouwer.

lexxweb

Nieuwe AnySurferlabels

Sinds de vorige nieuwsbrief behaalden of verlengden 23 websites het AnySurferlabel, waaronder:

RTL BelgiumBrussels Smart City
Visit FlandersFonds voor arbeidsongevallen

Volledige lijst van labeldragers

volg ons op twitter volg ons op Facebook