Nieuws en tips i.v.m. webtoegankelijkheid
AnySurfer, voor een toegankelijker internet

Nieuwe Vimeo videospeler

Vimeo vernieuwde zijn videospeler en biedt nu de mogelijkheid om ondertitels toe te voegen. Wij testten de toegankelijkheid van de Vimeo HTML5 speler.

Testen met een screenreader

Regelmatig vraagt een ontwikkelaar ons hoe men een site test met een screenreader, de software die blinden en slechtzienden gebruiken om informatie op het scherm te laten voorlezen. Window-Eyes, een betalende screenreader voor Windows, is nu gratis te downloaden voor alle Microsoft Office gebruikers.

Android & iOS

Een ander populair thema zijn apps voor smartphones. We schreven twee artikels over het Android en iOS besturingssysteem:

Digitale Televisie

Digitalisering is vaak een goede zaak voor toegankelijkheid. Een digitaal loket is makkelijker voor een rolstoelgebruiker dan een fysiek loket. En een website is makkelijker te lezen voor een slechtziende dan een papieren folder. Helaas geldt dit nog niet voor televisiekijken. Digitale televisie is voor blinden en slechtzienden bijna helemaal ontoegankelijk. Het artikel Maken apps televisiekijken toegankelijk? legt de hoop eerder bij smartphones dan bij smart tv's.

Online bankieren

Online bankieren is enorm populair bij personen met een handicap maar ook hier dreigt gevaar dat de toegankelijkheid achteruit gaat. We werkten mee aan een onderzoek naar de toegankelijkheid van vier Belgische grootbanken.

logo BNP Paribas Fortis
logo ING
logo Belfius
logo KBC

Operatoren maken 1 pagina toegankelijk

Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) verplicht operatoren zoals Telenet, Belgacom en Mobistar om één toegankelijke pagina te publiceren. Lees hier waarom wij dat geen goed idee vinden.

Tip voor ontwikkelaars

Skip links. Links binnen een pagina werken niet altijd correct met het toetsenbord. Om ze overal te laten werken moet u het attribuut tabindex="-1" gebruiken op de bestemming van de link, en een beetje Javascript toevoegen. Dit is heel belangrijk voor wie zonder muis surft. Denk hier dus aan als u een inhoudsopgave, een "one-page-website" of skip links maakt.

Tip voor redacteurs

Opslaan als 'tagged' PDF vanuit Word. Veel documenten die als PDF-bestand op het internet verschijnen zijn in Microsoft Word opgemaakt. Tot versie 2003 was er in Word niet standaard de mogelijkheid om het document in PDF-formaat op te slaan. Dat kon wel na het installeren van een virtuele printer. Het probleem is dat deze PDF-documenten geen tags voor toegankelijkheid bevatten. Word 2007 of hoger kan dit nu zelf en doet het veel beter. Lees hier hoe u vanuit Word rechtstreeks kunt opslaan als een getagde PDF.

Tip voor slechtzienden

VIP PDF-Reader. De Zwitserse blindenbond heeft een gratis PDF programma gemaakt voor Windows, Mac en Linux waarmee het lezen van PDF-documenten voor slechtzienden een stuk aangenamer verloopt.

Deze software vermijdt horizontaal scrollen als je tekst vergroot en laat onder andere toe om het lettertype en de kleuren te veranderen. 

Nieuwe Erkende Bouwer

Underside vervoegt onze lijst van Erkende Bouwers. Dit zijn webbureau's met kennis en ervaring in het bouwen van toegankelijke websites.

Nieuwe AnySurferlabels

Sinds de vorige nieuwsbrief behaalden of verlengden deze 37 websites het AnySurferlabel:

Contact

AnySurfer
Blindenzorg Licht en Liefde vzw
Kunstlaan 24 bus 21
1000 Brussel
tel 02 21 06 149

uitschrijven op de nieuwsbrief

editie 26, maart 2014
volg ons op twitter volg ons op Facebook