Copy
PERSBERICHT
3 augustus 2016, Zwijndrecht

OLYMPISCHE DROOM KOMT UIT VOOR BELGISCHE KLIMMERS

Het Internationaal Olympisch Comité besliste op 3 augustus dat sportklimmen naast baseball, karate, surfen en skateboarden deel uitmaakt van de Olympische Spelen in 2020 in Japan. “Er breekt een nieuw tijdperk aan voor de klimsport”, zegt Jean-Louis Vigneul, voorzitter van de Belgische koepel voor klim- en bergsport, “maar er is ook nog veel onduidelijkheid.”

De Belgische koepel voor klim- en bergsport is verheugd over de positieve beslissing van het Internationaal Olympisch Comité. Sportklimmen maakt, naast de 28 bestaande sporten, deel uit van de 5 additionele sporten tijdens de Olympische Spelen in Tokyo in 2020. Deze vijf additionele sporten worden eenmalig toegevoegd aan het olympisch programma. Het is de eerste keer dat een organiserend land nieuwe disciplines toevoegt. “De olympische deelname is een belangrijke erkenning voor de klimsport”, zegt Jean-Louis Vigneul. “Sportklimmen groeit ook in België sterk aan populariteit.”

SPORTKLIMMEN ALS MEERKAMP

“Sportklimmen zal vertegenwoordigd zijn op de Olympische Spelen als een combinatie van de drie verschillende disciplines: boulder, lead en speed”, legt Robby Tóth uit, coördinator sportklimmen bij de Klim- en Bergsportfederatie. “Bij boulder beklimt de atleet een structuur van zo’n 4 meter hoog binnen een beperkte tijd en een beperkt aantal pogingen. Bij lead tracht de atleet in 1 poging om zo hoog mogelijk te klimmen in een erg moeilijke route van zo’n 15 meter. In de discipline speed gaat het om snelheid. Bij de Olympische Spelen zal er één ranking van deze drie disciplines worden opgemaakt. Vergelijk het met een meerkamp bij atletiek.” Over het precieze verloop van de Spelen en de kwalificaties heerst nog veel onduidelijkheid. “Een meerkamp in de klimsport is werkelijk ongezien. We hopen dat de internationale sportklimfederatie snel meer duidelijkheid verschaft”, aldus Robby Tóth.

WERELDKAMPIOENSCHAP ALS GRAADMETER

Van 14 tot 18 september vindt het tweejaarlijkse wereldkampioenschap sportklimmen plaats in Parijs. Deze wedstrijd is alvast een goede test voor de Olympische Spelen. De Belgische atleten Anak Verhoeven uit Schriek en Chloé Caulier uit Brussel zullen respectievelijk in de disciplines lead en boulder aantreden. “Een mooi resultaat tijdens deze belangrijke internationale wedstrijd zou voor hen alvast een opsteker zijn richting 2020”, aldus Jean-Louis.

VRAGEN OF INTERVIEWS? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Via deze link vindt u beeldmateriaal dat u kunt gebruiken voor eventuele publicaties: www.kbfvzw.be/kbf/media/pers

Persverantwoordelijke Klim- en Bergsportfederatie vzw: Isabeau Vogeleer
isabeau.vogeleer@kbfvzw.be, 03 830 75 00 (secretariaat KBF) of 0499 18 81 84

OVER CLIMBING & MOUNTAINEERING BELGIUM

Climbing & Mountaineering Belgium (CMBel) is de nationale koepelorganisatie die bestaat uit de Club Alpin Belge (CAB) en de Klim- en Bergsportfederatie (KBF). In opdracht van KBF en CAB behartigt CMBel de internationale belangen van de Belgische klim- en bergsporters.
==============================================

Unsubscribe <<Email Address>> from this list:
https://klimenbergsportfederatie.us1.list-manage.com/unsubscribe?u=7089bc76e7de52e54902f602d&id=0e3cc35b0c&e=[UNIQID]&c=5aeb562df2