Copy
View this email in your browser


PERSBERICHT


Woensdag 19 november verschijnt

 

Schermgaande jeugd


Over jeugd en media


van

 

Patti Valkenburg

Schermgaande jeugd. Over jeugd en media
Paperback, ca. 416 pagina's
Prijs: ca. €22,95
ISBN: 978 90 351 4268 8
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ronit Palache, Uitgeverij Prometheus·Bert Bakker.
Telefoon: 020-6241934.
E-mail: r.palache@pbo.nl.


Voor een recensie-exemplaar of een drukproef kunt u e-mailen naar publiciteit@pbo.nl.

Prometheus·Bert Bakker
Afdeling Publiciteit
Herengracht 540
1017 CG Amsterdam

Wilt u verwijderd worden van onze mailinglijst, stuur dan een e-mail naar publiciteit@pbo.nl.
Jongeren zitten iedere dag zes uur voor een scherm. Dat is meer tijd dan ze op school doorbrengen. Hadden we het vroeger over schoolgaande jeugd, nu kunnen we beter spreken van schermgaande jeugd. Wat doet al dit schermgebruik met de jeugd? Wordt ze daar slimmer of dommer van, dikker of dunner, beter of slechter? En hoe moeten ouders ermee omgaan?
 
Schermgaande jeugd gaat in op alle belangrijke kwesties die spelen. Waarom hebben tablets zo’n aantrekkingskracht op peuters? Wat is de invloed van de enorme hoeveelheid porno waarmee pubers zo gemakkelijk in aanraking komen? Maken games en Google tieners dom of juist intelligent? Hoe kunnen ouders het smartphonegebruik van pubers het best binnen de perken houden? En wat te doen met het veelvuldige mediamultitasken?
 
Patti Valkenburg laat zien dat de meeste kinderen en jongeren baat hebben bij de nieuwste generatie schermmedia: hun cognitieve en sociale vaardigheden nemen toe, en hun vriendschappen en zelfvertrouwen worden gestimuleerd. Bij een kleine groep gaat het echter minder goed. Deze kinderen vertonen aandachtsproblemen en online risicogedrag. Ze worden gepest, of raken verslaafd aan games of sociale media.
 
Mediamultitasken en concentratieproblemen
Jongeren besteden gemiddeld 30 procent van hun mediagebruik aan mediamultitasken (het gebruik van verschillende schermen naast elkaar). Uit studies naar de cognitieve effecten hiervan komt naar voren dat veel mediamultitasken samengaat met zich moeilijker kunnen concentreren. Bovendien kan mediamultitasken, net als veel ander gedrag, op termijn een gewoonte vormen die nog maar moeilijk af te leren is.
 
Ontvankelijkheid voor seksuele media
Verschillende onderzoeken laten zien dat het zien van seks in de media vooral effecten heeft op jongeren die daar ontvankelijk voor zijn. Binnen en buiten de wetenschap is er vooral aandacht voor de negatieve effecten van seksuele media. Hierdoor blijven positieve effecten, bijvoorbeeld op kennis, seksuele zelfeffectiviteit en tolerantie ten aanzien van seksuele diversiteit, onderbelicht. Valkenburg sluit haar boek af met een aantal op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde adviezen over een proactieve mediaopvoeding.
 
Over Patti Valkenburg
Patti M. Valkenburg is een internationaal befaamd onderzoeker op het gebied van jeugd en media. Ze is als universiteitshoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Ze publiceerde eerder verschillende succesvolle boeken, waaronder Vierkante ogen en Beeldschermkinderen. Valkenburg is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Voor haar vernieuwende onderzoek ontving zij in 2011 de Spinozapremie, de hoogste Nederlandse wetenschapsprijs.
Copyright © 2014 Uitgeverij Prometheus, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences