Copy
Goedenavond lieve lezers, welkom bij een nieuwe editie van mijn nieuwsbrief. Over budgetteren, jezelf opnieuw uitvinden en met muziek van Louis Armstrong en Duke Ellington.

Ik schrijf over intentioneel leven, en hoe dat tot uiting komt in onder andere creativiteit, productiviteit en financiële onafhankelijkheid. 

Dat doe ik in de vorm van korte aanbevelingen – mooie boeken, podcasts, apps, films – en links naar artikelen van mijn hand. 

Daar gaan we!

Aanbevelingen

📖 Boeken: bijna *alles* van Annejet van der Zijl. Trouwe abonnees van deze nieuwsbrief weten dat biografieën vaak de revue passeren. Maar vrijwel alleen maar Amerikaanse. Daarom vroeg ik laatst op mijn socials welke Nederlandse bio’s de moeite waard zijn. De meest genoemde boeken hadden één ding gemeen: ze waren geschreven door Van der Zijl. Gevolg: tijdens een vakantie van twee weken in Zeeland heb ik haar boeken verslonden als ware het Netflix-episodes:
  1. Bernhard – over de ondergang van de Duitse adel, trouwen voor de duiten en het uitstekende PR-beleid van de prins tijdens WOII.
  2. Gerard Heineken – vrijwel niemand kent de grondlegger van Heineken, die ook zat achter de oprichting van het Rijksmuseum en De Telegraaf, diende in de gemeenteraad en van Amsterdam de wereldstad maakte die het nu is. Wat kreeg ik een energie van deze man! 
  3. Anna – Annie MG Schmidt debuteerde pas toen ze bijna veertig was, maar schrijven was al een houvast in haar Zeeuwse kindertijd. Prompt op Annie-bedevaart gegaan in Zeeland.
  4. Jagtlust – over een lyrische, Gooische kunstenaarskolonie in een vervallen landhuis in het naoorlogse Laren (je verzint het niet!), waar onder andere Remco Campert en Gerard Reve het gezelschap zochten van de mythische – en inmiddels grotendeels vergeten – dichteres Fritzi Harmsen van Beek.
  5. De Amerikaanse Prinses – Allene Tew – kleindochter van een Amerikaanse pionier – trouwde en handelde zich een weg naar een prinsessenschap in Europa. Ze verloor drie kinderen en haar Ware Liefde, maar vond zichzelf telkens opnieuw uit. "Degene die het beste kan omgaan met tegenspoed, heeft de meeste kans op voorspoed."

Door deze professionele liefde voor Van der Zijl heb ik de romantiek en de verschrikkingen van de negentiende en begin twintigste eeuw een stuk scherper voor de geest en voel ik me aangemoedigd het leven meer te zien als een avontuur.

Ik houd me trouwens aanbevolen voor nog meer biografieën! Mail me op ernst@pfauth.com 
🎺 Muziek: Duke Ellington en Louis Armstrong. Tijdens het lezen van dit citaat uit 1933 in Anna gloeide ik van jaloezie: 

"Gisteravond ben ik [..] naar een concert van Louis Armstrong geweest. Dat kon ik niet voorbij laten gaan. ’t Was mieters. De groote Doelenzaal was stampvol. 1300 mensen. En allemaal jongelui. Letterlijk allemaal jongens en meisjes van om en bij de twintig. ... ’t Was zo geweldig fijn. En een enthousiasme. Ze braken de boel haast af! ’t Is dan ook de beste band ter wereld op Duke Ellington na.”

Daar had ik ook wel bij willen zijn, mevrouw Schmidt!

Wij moeten het doen met The Great Summit, het album waarop de trompettist en pianist samen speelden. Op naar Duke’s Place:
💬 Citaat: er circuleren een paar boeken waar Amerikaanse schrijvers geregeld van zeggen dat ze 'life-changing' waren. Zoals Bird by Bird van Anne Lamott en The War of Art van Steven Pressfield. In dat laatste militaristische boek las ik dat iemand ooit vroeg aan de Britse schrijver William Somerset Maugham of hij schreef op gezette tijden of alleen wanneer de inspiratie toesloeg. Maughams antwoord: 

"I write only when inspiration strikes. Fortunately it strikes every morning at nine o'clock sharp.”

Met andere woorden: als je alleen aan je creatieve werk begint wanneer het ‘goed voelt’, komt het er nooit van. Maak gewoon een beginnetje. Dan raak je vanzelf in een flow.

Trouwens, die Maugham was weer bevriend met de Amerikaanse prinses van hierboven. Mooi hè?

Wat ik zelf publiceerde

Op pfauth.com schrijf ik geregeld over mijn pad naar financiële onafhankelijkheid.

Niet omdat ik zo graag rijk wil worden, maar omdat ik onafhankelijkheid van de markt, rust en veiligheid belangrijk vind.

In mijn nieuwste artikel beschrijf ik hoe je eenvoudig kunt beginnen met budgetteren. 

Met budgetteren had ik altijd vrij vrekkige associaties.

Toen ik rond mijn dertigste nog steeds elke maand alles uitgaf wat er binnen kwam, begon ik er tóch aan en nu concludeer ik: budgetteren is FIJN.

Want door te budgetteren:
  1. Blijf je scherp op je voorgenomen besparingen. Ik sneed bijvoorbeeld best stevig in mijn horecakosten en bleef gemotiveerd door elke maand de vooruitgang te zien. Of beter gezegd: achteruitgang in uitgaven.
  2. Zorg je ervoor dat je zonder schuldgevoel geld kan uitgeven aan wat je écht belangrijk vindt. Tegelijkertijd geef ik wél een keer per maand flink geld uit in een goed en bijzonder restaurant. Daar voel ik me niet meer schuldig bij. Ik heb er immers voor gebudgetteerd.
Lees verder op pfauth.com
Als altijd ben ik benieuwd of deze nieuwsbrief wel of niet waardevol voor je was en waar je graag meer over zou willen lezen. Je kunt gewoon reageren op deze mail, ik lees alles.

Tot de volgende editie!
👋

Ernst-Jan Pfauth
PS. Kreeg je deze mail van iemand doorgestuurd? Je kunt je hier inschrijven.
Ernst-Jan Pfauth
Barentszplein 7
Amsterdam, 1013NJ
Netherlands

Add us to your address book


Je kunt hier je mailadres wijzigen of je uitschrijven. Wil je een oude editie teruglezen? Bekijk het archief
.

Alle boekenlinks gaan naar Bol.com. Steun je liever kleine boekhandels? Bekijk dan mijn boekhandelkaart.