Copy
Goedenavond lieve lezers, en voor wie het de eerste keer is dat ze deze nieuwsbrief ontvangen: welkom! 

Ik schrijf over intentioneel leven, en hoe dat tot uiting komt in onder andere creativiteit, productiviteit en financiële onafhankelijkheid. 

Dat doe ik in de vorm van korte aanbevelingen – mooie boeken, podcasts, apps, films – en links naar artikelen van mijn hand. 

Daar gaan we!


📖 Boek: Ryan Holiday - Stillness is the Key. Holiday probeert altijd filosofie uit de oudheid te vertalen naar het nu. In dit boek behandelt hij het belang van rust en kalmte. In de lockdownweken dat gezin en werk in elkaar overliepen, had ik veel aan zijn advies om in kleine momenten stilte te zoeken. Vijf minuten met een espresso in de zon en verder niets, en ik kon er een dag tegen aan. Ook snoeide ik in het aantal vergaderingen dat ik had. Lees dit boek als je controle wil over de alledaagse hectiek.

💡Inzicht: Ik volg met interesse de discussie over filantropie die aangewakkerd is door de Amerikaanse auteur Anand Giridharadas. Hij stelt in zijn boek Waarom de superrijken de wereld niet zullen veranderen dat de elite weigert belasting te betalen en hun fortuin via eigen filantropische instellingen doneert aan projecten die de status quo in ere houden (diezelfde status quo die hen schatrijk maakte). Dat is zorgelijk, want niet de overheid maar een stel miljardairs bepaalt dan hoe de toekomst van o.a. onderwijs en de zorg eruit ziet. Om er meer over te leren, heb ik de biografieën gelezen van de grondleggers van de moderne filantropie uit de negentiende eeuw: staalmagnaat Andrew Carnegie (bio) en oliemonopolist John D. Rockefeller (bio). Daarin zie ik zoveel patronen van nu terugkomen, waar ik nog over ga schrijven. Voor nu deze tip: denk je veel na over een actuele discussie? Ga een paar honderd jaar terug en herken sneller achterliggende structuren.

💬 Citaat: "You are free, because everyone is too busy fussing over themselves to worry all that much about you."

– Schrijver Elizabeth Gilbert (hier een interview dat ik in 2015 met haar had over side projects).

📺 Video: ik schrijf de laatste tijd weer wat vaker, en dan moet ik soms denken aan de meest rake omschrijving van het ambt die ik ooit tegenkwam. Aan het woord is de Amerikaanse auteur Ta-Nehisi Coates, 'The challenge of writing is to see your horribleness on page...', vanaf minuut 2:30:

Wat ik zelf publiceerde

Een aantal van jullie heeft deze nieuwsbrief ontdekt door mijn 9-stappenplan voor financiële onafhankelijkheid

Ik kreeg zó ontzettend veel reacties op dit stuk. 

Wat blijkt: veel lezers zijn het zat om onnodig te stressen over financiën en willen de regie nemen over de rol van geld in hun leven! 💪

In het plan ging het veel over bewuster uitgeven en sparen. Dat komt omdat de auteur (ja, ik) een gat in zijn hand heeft.

Maar de meest gehoorde reactie? 'Vertel me meer over inkomen!'

Fair enough. Daarom heb ik een nieuw artikel geschreven over de rol van inkomen in mijn pad naar financiële onafhankelijkheid. 

Met onder andere 25 ideeën om je aan het denken te zetten over extra inkomsten. 

Lees het artikel over extra inkomsten op mijn blog. 

Laat me vooral even weten wat je ervan vindt. Ik vind het best spannend, schrijven over centen. Dus ik hoor graag of het waardevol voor je is, of wat er beter kan. 

Tot de volgende mail! 👋

Ernst-Jan Pfauth
PS. Kreeg je deze mail van iemand doorgestuurd? Je kunt je hier inschrijven.
Ernst-Jan Pfauth
Barentszplein 7
Amsterdam, 1013NJ
Netherlands

Add us to your address book


Je kunt hier je mailadres wijzigen of je uitschrijven.

Alle boekenlinks gaan naar Bol.com. Steun je liever kleine boekhandels? Bekijk dan mijn boekhandelkaart.


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ernst-Jan Pfauth · Barentszplein 7 · Amsterdam, 1013NJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp