Copy
Pressemeddelelse fra Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur
Ser mailen forkert ud?
Se den i en browser
Pressemeddelelse  |  24. december 2016

Entreprenørskolen i Ebeltoft skal fredes

Det mener Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, som lige har indsendt et fredningsforslag til Slots- og Kulturstyrelsen. En fredning betyder, at ejerne fremover skal have ekstra fokus på at bevare bygningernes iboende kvaliteter, når de vedligeholder og laver bygningsændringer.

Entreprenørskolen ligger lige der, hvor Ebeltoft by møder Hasnæs’ bakkede natur. Skolen er opført i 1967-68 af Entreprenørforeningen og i 2010 blev den købt af Ebeltoft Idrætscenter, der i dag driver vandrerhjem i bygningerne.
 
Anlægget er tegnet af den toneangivende jyske tegnestue Friis & Moltke. Tegnestuen var med til at revolutionere brugen af beton i dansk byggeri og var dygtige til den arkitektoniske stilart brutalisme.
 
Entreprenørskolen er et særligt fint eksempel på, hvor poetisk brutalismen kan udtrykkes. Hele anlægget er gennemtænkt fra indpasningen i landskabet til de små detaljer som håndlister og overfladerne på væggene. Typisk for stilen er konstruktionerne synlige og de anvendte materialer fremstår rå.

Formand for fagudvalget for nyere tids arkitektur Grethe Pontoppidan siger: 'Entreprenørskolen er en af den slags bygninger som understreger oplevelsen af landskabet. Den er kendt langt ud over Danmarks grænser.' 

Hun fortsætter: 'Vi håber fredningsforslaget kan forny interessen og være med til at bevare den  for mange generationer endnu. Med den nye funktion som vandrehjem har alle en mulighed for at opleve et af Friis og Moltkes hovedværker inde fra.'


Friis & Moltke var også kendt for at arbejde sammen med samtidens kunstnere. På Entreprenørskolen har maleren Ib Geertsen været med. Han har bl.a. udsmykket dørene i restauranten.

Anlægget består af fire længer, der ligger omkring en gårdsplads. I fredningsforslaget er det beskrevet således: ’Gården er udformet så den både er et ankomst- og opholdsområde, og hvor placeringen af spejlbassinerne (nu græsfelter) ved værelsesfløjene på en enkelt måde adskiller gårdens offentlige og aktive del fra dens mere rolige del. Ved samtidig at vende alle de private værelser væk fra gården og ud mod landskabet får kursisterne ro til fordybelse samtidig med at de med få skridt kan komme til undervisning, spisning og socialt samvær.’

Også internationalt er der fokus på at beskytte brutalistisk arkitektur.
 
Det tyske arkitekturmuseum i Frankfurt åbner en udstilling i 2017, der sætter fokus på de brutalistiske bygninger. Udstillingen tager sit udgangspunkt i kampagnen #SOSBrutalism, der er opstået på de sociale medier. Kampagnen kæmper for at redde nedrivningstruede brutalistiske værker og for at oplyse om denne arkitektoniske strømning.
 
Læs mere her
 
Med fredningsforslaget vil Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur sikre et af landets fineste byggerier.
 
Læs hele fredningsforslaget her

Om Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur

Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur arbejder for at bevare og forbedre bygninger, landskaber og bymiljøer i Danmark – for at værne om det værdifulde der eksisterer, og for at nyt integreres med omtanke og kvalitet. Vi er fællesorganisation for knap 100 lokalforeninger, dækkende hele landet. Landsforeningen er oprettet i 1966, kan foreslå bygningsfredningssager direkte for Det Særlige Bygningssyn, udgiver bladet By & Land, og afholder årligt en række møder, udflugter og arrangementer. Læs mere her.
Facebook
Twitter
Instagram

Bliv medlem | Find lokalforening | Videresend denne mail

© 2016 Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur.


Skriv til os på denne adresse:
Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur
Borgergade 111
Kbh K 1300
Denmark

Add us to your address book
 

Frameld nyheder fra Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur    Opdater din profil 

Email Marketing Powered by Mailchimp