Copy
Biodiversiteit op kerkhoven; Koninklijke grafkelder; De Haagse Mat
De Erfgoedstem
 

02 maart 2023
 
 


Beste <<Voornaam>>,
 

Restauratiefonds directeur-bestuurder Uğur Özcan vertelt waarom het essentieel is om te investeren in erfgoed. Bij woorden blijft het niet: het programma Erfgoed Deal werd geëvalueerd én geactualiseerd. Ook komt er geld vrij voor eigenaren van een rijksmonument met een woonfunctie.


UITGELICHT

Samen duurzaam investeren in de kwaliteit van de leefomgeving

02 maart 2023
Redactie

In januari 2023 startte Uğur Özcan als directeur-bestuurder bij het Nationaal Restauratiefonds. Hij is geboren en getogen in Duitsland, komt uit een Turks gastarbeidersgezin en woont inmiddels al zo’n 18 jaar in Nederland. De erfgoedsector is nog redelijk nieuw voor Uğur, maar hij ziet al duidelijk de kracht van erfgoed. “Om de kwaliteit van de leefomgeving voor de volgende generaties te behouden is investeren in erfgoed essentieel."


NIEUWS DEZE WEEK

Subsidie voor rijksmonumenten met een woonfunctie

27 februari 2023

Goed nieuws voor eigenaren van een rijksmonument met een woonfunctie: vanaf 1 maart is het weer mogelijk om woon-huissubsidie aan te vragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze subsidieregeling is bedoeld voor particuliere eigenaren die instandhoudingskosten hebben gemaakt in 2022 en hierbij hulp kunnen gebruiken. Het aanvragen van de subsidie kan tot en met 30 april.

Evaluatie en
actualisatie inhoud Erfgoed Deal

23 februari 2023
Erfgoed Deal

In november maakte staatssecretaris Uslu bekend dat het programma Erfgoed Deal de aankomende drie jaar wordt verlengd. Reden voor de bestuurlijke en maatschappe-lijke partners om de afgelopen drie jaar te evalueren én om de thema's en onderwerpen te actualiseren. Er wordt nu gewerkt aan een ‘Addendum’ waarin de vernieuwde inhoudelijke kaders voor de aankomende drie jaar uiteen worden gezet.

Nieuwe handreiking Transformeren met Cultureel Erfgoed

27 februari 2023
Gebiedsontwikkeling

Erfgoed delft in de complexiteit van gebiedstransformaties gemakkelijk het onderspit. Om gebieden duurzaam en evenwichtig te ontwikkelen is begrip van de context en omgevingsbelangen cruciaal. Adviseur Martijn Oosterhuis van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed legt uit wat de nieuwe handreiking 'Transformeren met Cultureel Erfgoed' oplevert voor gebiedsontwikkelaars.


Gelderland is een
prachtig middeleeuws kasteel rijker

25 februari 2023
Omroep GLD

Op het eerste gezicht lijkt het op een vierkant landhuis, maar schijn bedriegt. Onder de witte pleisterlaag gaat een middeleeuws muurwerk schuil dat zich uitstrekt van de kelders tot het dak. Taco Hermans, specialist kastelen en buitenplaatsen, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de bouwgeschiedenis van het kasteel Duistervoorde.

Reactie op vernietigend rapport Parlementaire Enquête Commissie

25 februari 2023
Eemskrant

De Vereniging Groninger Monument Eigenaren (VGME) benadrukt dat zaken die op zichzelf eenvoudig lijken, vaak onnodig complex worden gemaakt als het gaat om het versterken en schadeherstel van panden bij de aardbevingsproblematiek. Dit standpunt heeft de VGME ook aan de Parlementaire Enquête Commissie overgebracht.


Legendarische 'Oude Tramhuis' in Rotterdam krijgt grote opknapbeurt en wordt monument

24 februari 2023
Rijnmond

Het meer dan een eeuw oude tramhuisje in het centrum van Rotterdam is binnenkort geen kebabzaak meer. Het pand is aangekocht door Stadsherstel Historisch Rotterdam die van plan is om het gietijzeren huisje grondig te restaureren, waarbij een foto uit 1931 als inspiratiebron geldt. Tegelijker-tijd wordt er nagedacht over een nieuwe, publieke functie.

Herstellen van cultuurhistorische elementen rondom landgoed Veenwijk

28 februari 2023
GrootHeerenveen

Staatsbosbeheer werkt de komende periode aan het herstellen van cultuur-historische elementen rondom Landgoed Veenwijk. Het landgoed wordt beschouwd als belangrijk historisch erfgoed binnen de omgeving Oranje-woud. De originele zichtlijnen van het landgoed worden hersteld en de Engelse tuinstijl wordt naar voren gehaald.Master Applied Museum and Heritage Studies

The Reinwardt Academy is offering an innovative 60 EC international master's programme in Applied Museum & Heritage Studies. The programme is designed to give you the knowledge and skills needed to conduct socially engaged interventions in the international museum and heritage field.


CURSUSSEN, WORKSHOPS

 
ErfgoedAcademie
Gemeentelijk erfgoedbeleid

7 maart, nader te bepalen
ErfgoedAcademie
Binnenklimaat in de praktijk

9 maart, Bunnik
ErfgoedAcademie
Erfgoed als Bouwsteen

16 maart, Frederiksoord en Online
ErfgoedAcademie
De Gebiedsbiografie

04 april, Frederiksoord en Online
ErfgoedAcademie
Erfgoed, Economie en Toerisme

12 april, Nijmegen
ErfgoedAcademie
Leergang ErfgoedFilosofie

14 april, Online
Meer cursussen...
 

Documentaire over (het gebrek aan) inclusiviteit en meerstemmig in musea

26 februari 2023
Faro

Inclusief en meerstemmig zijn: dat is toch het streven van elk museum vandaag? Maar dat dit moeilijk is en we nog een lange weg te gaan hebben, blijkt uit de documentaire White Balls on Walls van Sarah Vos over het Stedelijk Museum in Amsterdam: nog geen 4% van de collectie is gemaakt door vrouwen.

Marco's groente en fruit - Toko's als erfgoed van Amsterdam deel 3

December 2022
BOEi

Jesper Buursink en Fouad Lakbir maakten voor BOEi een podcast over toko's als erfgoed van Amsterdam, waarin ze het verhaal vertellen van drie verschillende toko's. In de derde aflevering bezoeken ze Marco, één van de authentieke groente en fruitboeren die nog over is in Amsterdam.


De Erfgoedstem wordt mede mogelijk gemaakt door :

Nationaal Restauratiefonds Erfgoedvereniging Heemschut Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
BOEi Hogeschool Utrecht Landelijke Federatie Het Behouden Huis
Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg Monumenten & Archeologie Gemeente Amsterdam Federatie Instandhouding Monumenten
Vakgroep Restauratie Donatus Verzekeringen
 

En door:

Stadsherstel Amsterdam Stadsherstel Rotterdam Utrechtse Maatschappij tot Stadsherstel N.V. Geldersch Landschap & Kasteelen
Dura Vermeer Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Schulte Gelders Restauratie Centrum
HERontwikkelaars van MONumentaal erfgoed e6e410c2-79c2-418c-965a-8bf68e56e610.png Stichting Voeggarant d1e80dbf-1184-416f-bc3c-2743718035a4.png
BAM 2dee213c-18fa-4414-bd6a-571b336c22d2.png Van Dinther Bouwbedrijf 4e43b923-8f9f-43ed-9122-39b79e5cfd7e.png
f88fb38f-d74e-4546-9d69-99ac2defff4f.png f3eb0353-9b01-4c48-9854-e7e2878dffef.png d805caf7-2ea6-499d-b8d0-3c4af4dd706e.png 2d273980-2112-473b-92d2-297df79f2260.png
Nederlandse Tuinenstichting Erfgoed Magazine Herenhuis ArcheoHotspots
Nationale Monumentenorganisatie
AWN
Vakbeurs MONUMENT Nationale Archeologiedagen
Burgy

De Erfgoedstem is een initiatief van stichting Nederland Monumentenland.
Heeft u erfgoed nieuws? Deel het via redactie@erfgoedstem.nl

De Erfgoedstem
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
Tel: 033 209 1000

Gegevens wijzigen of afmelden - stuur deze nieuwsbrief naar een relatieV1.15 Copyright © 2023 - Erfgoedstem / Nederland Monumentenland