Copy
Nieuwsbrief voor wie werkt aan gelijke kansen in onderwijs

We beseffen het niet altijd, maar gender is een rode draad in de schoolcarrière van ieder kind. Stereotypen over jongens en meisjes bepalen veel: van de hoek waarin kinderen spelen in de kleuterklas, tot hun studiekeuze in het secundair.

Vanaf 3 jaar weten kinderen al welk gedrag van hen wordt verwacht. En of ze nu conformeren of rebelleren, ze hebben allemaal baat bij genderbewust onderwijs. Holebi, trans en non-binaire leerlingen voelen zich extra welkom. En exploreren wie je bent en wat je graag doet, werkt bevrijdend voor alle leerlingen.

“Maar het is toch zo?” Stereotypen hebben grote gevolgen

Jongens beter in wiskunde dan meisjes? Ze krijgen gewoon meer oefenkansen, zegt specialist Myriam Halimi. “Stereotypen zorgen ervoor dat het brein anders evolueert. Als jij vaker een landkaart in je hand geduwd krijgt, is het niet gek dat je ruimtelijk inzicht beter ontwikkeld is. Laat elke leerling daarom kennismaken met verschillende talenten en interesses.” Ontdek hoe je genderbewust lesgeeft.

kind met prinsessenkleed en kind met ridderkostuum

“We doen meer dan de sticker op het toilet veranderen”

Directeur Tine wil een school waar iedereen zichzelf kan zijn. Daarom maakt ze komaf met gescheiden toiletten, Moederdag en de Tiny’s in de schoolbib. Zonder veel gedoe. Dan ontstaat er een mediastormpje en komen er bezorgde vragen van ouders. Door dialoog en te luisteren naar hun zorgen, krijgt Tine iedereen mee.

Is jouw boekenhoek al genderproof? Verrijk je aanbod

Klassieke kinder- en jeugdboeken staan bol van de stereotypen. Stoere jongens trekken op avontuur, terwijl prinsessen wachten op hun redder. Klasse selecteerde daarom enkele verhalen om je klasbib aan te vullen. Met boekentips voor kleuter, lager en secundair én informatieve boeken voor leraren.

Coming-out begint met een veilig schoolklimaat

“Ik was 16 toen ik mezelf outte”, vertelt leraar Maxim. “De klas reageerde begripvol, maar ze grapten achter mijn rug.” Nu trekt hij een werkgroep die opkomt voor LGBTI+-leerlingen. “Het doel is niet uit de kast komen, maar homoseksualiteit uit de taboesfeer halen.” De groep werd populair dankzij een paar slimme acties.

Transjongeren: zo voelen ze zich welkom op school

Ben je als school verplicht om toiletten voor jongens en meisjes te scheiden? Moet een transleerling meedoen aan de zwemles? Vanaf wanneer gebruik je de nieuwe voornaam? En wat als een leerling de voornaamwoorden die/hen/hun prefereert? Goede afspraken zorgen voor een leefbaar schoolklimaat voor iedereen.

De Leraar van het Jaar 2021 houdt geen afstand

Wie is jouw Leraar van het Jaar?

De Leraar van het Jaar laat je niet los. En als jij het lastig krijgt, staat hij voor je klaar. Ken je zo’n warm hart of luisterend oor in jouw school?
Nomineer nu jouw topper.

Bouw aan leerkansen met Sensotec leersoftware

Bouw! Tutorlezen

Bouw!en aan betere leesvaardigheid start best rond de leeftijd van 5 à 6 jaar. Ontdek deze lees- en andere leersoftware van Sensotec. #samendigitaal

ANDER INTERESSANT GELIJKEKANSENNIEUWS:

  • Roos haar zus was vroeger haar broer. De film ‘Jules & ik’ maakt transgender en familie bespreekbaar in het lager onderwijs. Met bijbehorend lesmateriaal.
  • Zoek je nog lesmateriaal om met je leerlingen rond seksuele diversiteit te werken? Unia bundelde een aantal pedagogische tools.
  • In de GIDS, Gentse Inspiratiebank voor Diversiteit op School, vinden ook leraren buiten Gent een aanbod op maat over diversiteit, in de ruime zin van het woord.
  • De ‘Doos vol potential: gespreksstarters over diversiteit en inclusie’ ondersteunt leraren(teams) om de diversiteit in de klas te (h)erkennen, waarderen en benutten.
  • WIN: In het prachtig geïllustreerde ‘We moeten allemaal feminist zijn’ (Standaard Uitgeverij) vertaalt Mylo Freeman de ideeën van Chimamanda Ngozi Adichie rond feminisme voor kinderen vanaf 8 jaar. Win 1 van 10 exemplaren.

Jouw mening maakt deze nieuwsbrief beter!
Wat vond je ervan?

 

Volg Klasse

Volg Klasse op Facebook Volg Klasse op Twitter Volg Klasse op Youtube Volg Klasse op Instagram Volg Klasse op Pinterest
Abonneer je op Klasse Magazine

Klasse, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, België

Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen