Copy
Nieuwsbrief voor wie werkt aan gelijke kansen in onderwijs

Leg je lamineermachine klaar en haast je naar het kopieerlokaal: in deze nieuwbrief vind je heel wat printmateriaal. Daarmee kan je een schooljaar lang aandacht geven aan gelijke kansen, bijvoorbeeld op een ‘Dag van ...’. Noteer je plannen op de Klasse-kalender, maar beperk je niet tot die ene themaweek. Want jij werkt natuurlijk elke dag aan gelijke kansen!

Posters voor zelfstandig leren

Een vliegende start: 3 handige tools voor eind september

Wie zijn je leerlingen en wat hebben ze nodig om te leren? Je hebt al een eerste indruk, maar met deze tools leer je je nieuwe klas nog beter kennen:

Bekijk je teamdag in oktober door een andere bril

Hoe kijken je collega’s en jij naar armoede? Je ontdekt het met de 12 brillen. Perfect voor een teamdag! Of bedenk een actie: Wereldvoedseldag (za 16/10) en Dag van Verzet tegen Armoede (zo 17/10) vallen vlak na elkaar.

Extra aandacht voor inclusief onderwijs in december

De M-cirkel helpt je in je dagelijkse zoektocht naar redelijke aanpassingen. Wil jij dit schooljaar extra inzetten op inclusie, bijvoorbeeld met een inleefmoment? Dat kan op de Dag van Mensen met een Beperking (vr 3/12). Zet je liever een specifieke onderwijsbehoefte in de kijker? De meeste hebben ook een eigen dag.

Positieve gedachteslinger

Trap oktober af met de Geestelijke Gezondheid 10-daagse

Je leerlingen hebben het mentaal zwaar gehad. Vergeet niet om ook dit najaar weer alert te zijn voor hun welbevinden. Hang bijvoorbeeld de positieve gedachteslinger op of deel HALLO-kaarten uit.

Februari is hét moment om de thuistalen te vieren

Als je vaak communiceert met anderstalige ouders, komen de vertaalfiches en het pictogrammenboekje goed van pas. Vergeet je niet om die talenrijkdom ook te vieren, bijvoorbeeld op Dag van de Moedertalen (ma 21/2)? Of grijp de Poëzieweek (27/1-2/2) of Jeugdboekenmaand (maart) aan voor een meertalig voorleesmoment.

Verbindend communiceren doe je het hele schooljaar

Wie in een superdiverse school werkt, is een OEN en smeert regelmatig NIVEA. Kleef de ezelsbruggetjes voor verbindend communiceren op je bureau, want je hebt ze het hele jaar nodig. Zeker op Dag van de Vrede (di 21/9), Dag van Tolerantie (di 16/11), Dag tegen Racisme (ma 21/3) en Dag tegen Holebi- en Transfobie (di 17/5).

Dans mee voor ADHD

Dans mee voor ADHD

Zit Stil daagt ons uit te dansen. Met een lespakket over inclusie (2de en 3de graad lager onderwijs) en dansmovie ben je zo weg. Wordt een ‘Klas met aandacht’.

ANDER INTERESSANT GELIJKEKANSENNIEUWS:

  • Voorkom dat er in je klas twijfel of onenigheid heerst over thema’s als vaccinatie, klimaat, migratie ... Volg de online trainingen op No-cap.be.
  • Voor het eerst een anderstalige leerling in je klas of school? Schrijf je in voor de online vorming met tips rond taalverwerving en meertaligheid.
  • Neem deel aan infosessies en workshops en maak op de gratis digitale inclusiebeurs kennis met het praktijkaanbod van Vlaanderen/Brussel (6/10).
  • Kan je kwetsbare gezinnen beter ondersteunen als onderwijs en welzijn samenwerken? Luister naar Radio EXPOO op 22/10 (12-13 u.).
  • De gratis toolkit ‘Gender in lager onderwijs en buitenschoolse kinderopvang’ biedt info, praktische tips en inspiratie voor een genderbewust(er)e aanpak.
  • WIN: Elke Keersmaekers schreef met ‘Emotionele intelligentie voor jongeren’ een praktische gids om de veerkracht van tieners te versterken. Win 1 van 5 exemplaren.

Jouw mening maakt deze nieuwsbrief beter!
Wat vond je ervan?

 

Volg Klasse

Volg Klasse op Facebook Volg Klasse op Twitter Volg Klasse op Youtube Volg Klasse op Instagram Volg Klasse op Pinterest
Abonneer je op Klasse Magazine

Klasse, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, België

Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen