Copy
Nieuwsbrief over schoolbeleid en regelgeving
portret Paul Verhaeghe

VIDEO

“De vijs wat meer aanspannen werkt niet”

Leraren hebben gezagsproblemen, schoolreglementen worden langer en een leerling naar de directeur sturen maakt weinig indruk. Bekijk hoe horizontale autoriteit volgens hoogleraar psychologie Paul Verhaege een antwoord kan bieden.


SCHOOLTIPS

Steun je leerlingen bij een scheiding of sterfgeval

Bij 1 op de 3 Vlaamse jongeren verandert de gezinssituatie voor hun 18e. Hoe ga je daar als school mee om? Investeer in een band voor er iets misgaat en laat de leerling aangeven met wie hij wil praten. 10 tips om je leerlingen op te vangen.

Meisje snuit neus

SCHOOLTIPS

Hoe kun je je wapenen tegen de griep?

Scholen zijn broeihaarden voor virussen. Toch kan je de kans op besmetting sterk verlagen. Investeer in de hygiëne op school en verzorg een goede communicatie met ouders. Lees hier wat je nog meer kan doen om de griep voor te blijven.

KLIK EN PRINT

Schep orde in je to do’s

Het einde van het eerste trimester nadert. Iedereen op school is intussen met duizend-en-één dingen tegelijk bezig. Help je team het hoofd boven water houden met het prioriteitenschema.

OPROEP

Wat wil jij vragen aan Wouter Torfs?

Wat kunnen een CEO en een schooldirecteur leren van elkaar? Daarover maakt Klasse binnenkort een reportage. Ben jij de directeur die we zoeken? Stel je dan kandidaat via nele@klasse.be. Zeg ons wat jij wil vragen aan Wouter Torfs én wat je hem zelf te bieden hebt.


OMZENDBRIEVEN

Aanvraag subsidie busbegeleiding in het zonaal leerlingenvervoer
Wijziging aan NO/2008/02. Met het nieuwe toegevoegde formulier (bijlage 7) kan je de subsidie voor het schooljaar 2018-2019 aanvragen. Je moet geen arbeidsovereenkomsten en draaiboeken toevoegen in het aanvraagdossier.

 

Personeelsformatie scholen in gewoon en buitengewoon basisonderwijs
Wijziging aan BaO/2005/09 en BaO/2005/10. Bij een definitieve goedkeuring door het Vlaams Parlement wordt vanaf begrotingsjaar 2019 20 miljoen euro extra geïnvesteerd in de basisschool voor administratieve ondersteuning en directeurs. De puntenenveloppe stijgt vanaf 1/1/2019, zodat je extra personeel kan aanstellen.

BELEIDSNIEUWS

Artsen informeren ouders over onderwijsaanbod voor zieke leerlingen
De minister van Onderwijs, het Vlaams Patiëntenplatform en 8 artsenverenigingen tekenden een engagementsverklaring om ouders beter te informeren over het onderwijsaanbod voor zieke leerlingen. Artsen zijn de ideale doorverwijzers. Vanaf 1 januari 2019 kunnen kleuters overigens al vanaf de 1e kleuterklas tijdelijk onderwijs aan huis krijgen.

OPROEP

KlasCement zoekt collega’s
De afdeling Communicatie zoekt een moderator STEM een moderator ICT‑materiaal SO en een programmeur voor het leermiddelennetwerk KlasCement. Solliciteer uiterlijk 9 december.

 

Pimp je speelplaats 2018-2019
Ideeën om je speelplaats om te toveren in een kleurrijke plek waar leerlingen zich goed voelen en veilig kunnen bewegen? Dien uiterlijk 18 februari 2019 je project in en maak kans op een subsidie om die droom waar te maken. Lees hier alle info.

STUDIEDAGEN EN NAVORMINGEN

Coaching voor leidinggevenden: seminaries — voorjaar 2019
De seminaries van UCLL bieden kaders, inspirerende inzichten, zelfreflectie, ervaringsuitwisseling en doe-momenten over de directeur als coach, de kracht van een eigen stijl en de balans tussen draagkracht en draaglast. Info en inschrijving.

 

Unplugged: open trainingen drugbeleid — januari/februari 2019
Ontdek tijdens de open trainingen van De Sleutel hoe je werkt met het preventiemateriaal ‘Unplugged’. Je leert een drugbeleid op school opzetten en wat daarbij de valkuilen zijn. Schrijf je in.

— WIN —

Hulpmiddel voor meer participatie

In 'Sleutels voor de toekomst' (Garant) geeft opvoedster Saïda El Miniti praktische tips voor scholen (van kleuteronderwijs tot secundair), leerlingen én ouders om alle kinderen (en alle ouders) te overtuigen dat deelnemen aan het leven/leren op school belangrijk en nuttig is.

Klasse geeft 5 ex. weg! Vul het wedstrijdformulier in.

Volg Klasse

Abonneer je op Klasse Magazine

Klasse, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, België

Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen