Copy
Dé nieuwsbrief voor leraren in Vlaanderen
leescarrousel leerplezier

“Op de carrousel leest iedereen”

Met een leescarrousel en leeskwartiertjes krijgt secundaire school Leonardo College elke leerling aan het lezen. “Elk vak biedt leeskansen”, vertellen leraren Marieke en Daan. “Die leggen we bloot met uitdagende en interessante teksten waar leerlingen nieuwsgierig én met de glimlach induiken.”

Ontdek hun leesoffensief

Mondmaskerplicht: maak jij het minder lastig?

Mondmaskers in het Lager Onderwijs: illustratie met jongen en meisje met mondmasker

In het lager onderwijs blijven mondmaskers verplicht voor 5 en 6. In het secundair moeten ze weer aan. “Lastig, maar boor de creativiteit van je klas aan”, tipt psycholoog Katelijne. 

Zo lukken mondmaskers

"Praat meer over relaties, minder over voortplanting"

Wannes Magits, Sensoa

Grenzen leren aangeven lukt beter als je leerlingen weten wat seksualiteit inhoudt”, stelt Wannes van Sensoa. "Met een werkgroep kan je RSV spreiden over de vakken en het ook over de beleving hebben.

Ontdek jouw rol in RSV
Beleef wereldburgerschap!

Beleef wereldburgerschap!

Wereldklassen biedt visie, educatieve tools en advies om in te zetten op een verbindende schoolcultuur. Laat je inspireren op de interactieve studiedag en ontdek de kracht van verbinding via verhalen en kunst.

Feedback die blijft hangen

Zo landt je feedback niet in de vuilnisbak: icoontjes

Overal zitten feedbackkansen: van instructie tot rapportcommentaren. Misschien grijp je die al, maar vind je dat leerlingen er te weinig mee doen? Met speedy of mondelinge feedback boek je meer leerwinst.

10 feedbackingrepen

Zo blijft het rustig bij zelfstandig werk

Leraar Annelien leert haar leerlingen zelfstandig werken

Leerlingen zelfstandig aan het werk zetten zónder dat ze je voortdurend vragen stellen en de concentratie weg is? Leraar Annelien stuurt ze met een post-it naar de ‘parkeerplaats’.

Kijk hoe het werkt

Tipreeks: kwetsbare kleuters

Lig je wakker van de kwetsbare kleuters in je diverse klas? Juf Jelke ook. Ze leerde hoe je met kleine dingen een groot verschil kan maken. In 7 mails neemt ze je mee in haar zoektocht. 

Schrijf je in
Melk4Kids

Ga met je klas de boer op

Op zoek naar een leuke en boeiende uitstap? Ga met Melk4Kids op bezoek bij een melkveeboerderij in je buurt en proef van het leven op het platteland. Via Melk4Kids krijgt je klas een tegemoetkoming van € 50 per bezoek. Alle info lees je hier.

MOET JE WETEN

Rondleiding Mijn Onderwijs: Personeel
Vind jij vlot je weg op Mijn Onderwijs: Personeel? Vanaf nu krijg je bij je aanmelding een digitale rondleiding. Nieuwe personeelsleden krijgen bij hun eerste aanmelding een welkomstwoordje.

 

SID-in 2022
Wil je je klas(sen) inschrijven voor de SID-in 2022? Dan kan vanaf nu. Lees hoe.


OPROEP

Vacature: beleidsmedewerker Edusprong/Regioscan (detachering)
Het Departement Onderwijs en Vorming zoekt een beleidsmedewerker Edusprong/Regioscan (detachering) voor de Afdeling Hoger Onderwijs en Volwassenenonderwijs. Solliciteer uiterlijk 21 november.

 

Word lid van De voorleesclub
Maak een kort, krachtig filmpje van een voorleesmoment bij jou in de klas of op school. Stuur het uiterlijk 28/11 in via de website van Eén en win een plekje op VRT NU én een voorleessessie van een bekende Vlaming.

 

Met je klas naar jeugdevenement #KZEGHETU
Je leerlingen (14-20 j.) onderdompelen in thema’s als (cyber)pesten, kindvriendelijke buurten, het klimaat en je goed in je vel voelen? In Maison de la Poste (Brussel) maken ze zo op 11/2 kennis met het Jeugd- en Kinderrechtenbeleidsplan (JKP). Meer info en inschrijven uiterlijk 8/12.


LESMATERIAAL

Eat 4 change - de natuur op ons bord: gratis workshops WWF
Schrijf in en maak je leerlingen (15+) via spelletjes, video’s en debatten bewust van de impact van ons voedsel op de biodiversiteit en het klimaat. Ze ontdekken ook hoe zij kunnen bijdragen aan de toekomst van de planeet.


VORMING EN ACTIE

Leren over grenzen heen: Euroguidance webinar
Ontdek welke mogelijkheden je leerlingen hebben om te leren in het buitenland, tools die van pas komen en wat Euroguidance jou te bieden heeft. Schrijf je hier in voor 24/11 (10-11 uur) of 26/11 (12.15-13.15 uur).

 

Start To Can: gratis webinar
Versterk jongeren bij de overgang van school naar werk met de vernieuwende webtool van vzw GTB. Tijdens de digitale kennismaking op 2/12 ontdek je hoe je met Start To Can ook jouw coachingsproces kan versterken.

 

Reageren op seksueel grensoverschrijdend gedrag: online training
De meeste jongeren willen als omstander wel ingrijpen bij seksueel overschrijdend gedrag, maar weten niet hoe. Tijdens de gratis training van Sensoa (2/12) krijg je tips en tricks hoe je leerlingen (15+) helpend kunnen reageren. Schrijf je in.

— WIN EEN BOEK —

Nieuwe schoenen voor de duizendpoot

Over een beer die dacht dat hij een boom was ... en wat er gebeurde toen de ezel op de rode knop drukte. In ‘Hoge beren vangen veel wind’ (Pelckmans) bundelt Korneel De Rynck 25 verrassende en licht-filosofische dierenverhalen voor kinderen van 8 tot 108 jaar. Een mooie tip voor de ‘Voorleesweek’?

Klasse geeft 5 ex. weg! Vul het wedstrijdformulier in.

Jouw mening maakt deze nieuwsbrief beter!
Wat vond je ervan?

 

Volg Klasse

Volg Klasse op Facebook Volg Klasse op Twitter Volg Klasse op Youtube Volg Klasse op Instagram Volg Klasse op Pinterest
Abonneer je op Klasse Magazine

Klasse, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, België

Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen