Copy
Nieuwsbrief over schoolbeleid en regelgeving
Leerachterstand corona remediëren

SPECIALIST

1 jaar corona: leerachterstand of niet?

Enorme leerachterstand of overdreven paniek? Een blik op de cijfers, oorzaken én mogelijke oplossingen door expert Kristof De Witte: “Zet in op remediëring. Meer dan ooit moeten we leerlingen op elk niveau uitdagen.”


SCHOOLTIPS

Zo maak je van iedere leraar ook een onderzoeker

Elke school zit op een berg kennis. Hoe leg je die bloot? “Met eenvoudig praktijkgericht onderzoek verander je de klaspraktijk in je school op een efficiënte manier”, stellen Vicky Willegems en Nadine Engels (VUB). Inspiratie en tips om zelf te werken aan de onderzoekende houding van je team.

Kalender vol tips: naar het secundair

Bestel de gratis kalender voor alle zesdeklassers

Met de ‘Kalender: naar het secundair’ bezorg je leerlingen van het zesde leerjaar een uitwuifcadeau én een vliegende start in het secundair. Hij staat boordevol praktische info. Bestel de kalender nu. Zolang de voorraad strekt.


OMZENDBRIEVEN

Afwezigheid/verlof verminderde prestaties (AVP/VVP) - VVP  55+
Wijziging aan PERS/2017/01, PERS/2017/02 en PERS/2017/03. De loopbaanonderbreking voor mantelzorg is toegevoegd aan de lijst met verloven die een verlof of afwezigheid voor verminderde prestaties opschorten. Breng je personeel op de hoogte.

 

Bijkomende omkadering BaO/SO: wegwerken leerachterstand
Toevoeging van NO/2021/02. Scholen BaO, BuBaO, SO, BuSO en centra voor deeltijds BSO kunnen bij het Agentschap voor Onderwijsdiensten bijkomende omkadering aanvragen (bijlage 1) voor onderwijzend personeel om de leerachterstand als gevolg van de COVID 19-pandemie weg te werken. Dat bijkomend personeel kan ingezet worden t.e.m. 30/6/2021. 

 

Dringende tijdelijke maatregelen BaO/SO n.a.v. coronacrisis 
Wijziging aan BAO/2020/01 en SO/2020/01. Er is dit schooljaar geen herevaluatie basisaanbod door het CLB. De concrete implicaties die daaruit voortvloeien werden toegevoegd.

Je kan de laatste wijzigingen van omzendbrieven altijd online raadplegen.


MOET JE WETEN

Naar een kwaliteitsvol evaluatiebeleid: een gps voor scholen
Op zoek naar een kwaliteitsvol evaluatiebeleid dat niet enkel de leerresultaten weergeeft, maar ook de groei van de leerling, de leraar én de school? Volg de stappen van de interactieve tool van Steunpunt Diversiteit en Leren (UGent).

 

Naar een krachtiger leerlingenbegeleiding
Zicht krijgen op de sterktes én werkpunten van je leerlingenbegeleiding? Met de toolbox ‘Geïntegreerde leerlingenbegeleiding’, ontwikkeld op basis van een onderzoek van SONO, kan je meteen aan de slag. Bestel uiterlijk 15/3.

 

Hoe werkt de Genderkamer? #metoo in onderwijs #youtoo?
Ongewenst gedrag op de werkvloer? Ongetwijfeld een grote impact op emotioneel, fysiek of mentaal vlak. Laat je leraar niet met zijn/haar verhaal zitten. Een interne vertrouwenspersoon of externe preventiedienst kan hulp bieden. Ook de Genderkamer luistert, bemiddelt en geeft beleidsaanbevelingen.


OPROEP

Gebruikersonderzoek Mijn Onderwijs
Wat zijn jouw ervaringen met het gebruik van Mijn Onderwijs? Wil je gedurende een uurtje op 29 of 30 maart of 2 april meedenken hoe het beter kan? Stel je vóór 15 maart kandidaat.

 

Stimulans om sport- en bewegingsinfrastructuur te delen
Inrichtende machten uit het gesubsidieerd onderwijs kunnen t.e.m. 30 juni 2021 subsidie aanvragen om hun infrastructuur buiten de lesuren open te stellen. Het GO! zal zelf een projectoproep voor de selectie van de projecten lanceren. Meer inspiratie en voorbeelden van multifunctionele scholen.


STUDIEDAGEN EN NAVORMINGEN

Vertrouwenspersonen in het onderwijs: supervisies — april/mei
Schrijf in voor een gratis online sessie, georganiseerd door het Departement Onderwijs en Vorming. Je ontdekt de 5 domeinen van zelfzorg, krijgt tips om je veerkracht te versterken en deelt ervaringen met andere vertrouwenspersonen.

 

Gewelddadige radicalisering en polarisering: webinar — 12 maart
Onderwijs speelt een belangrijke rol in de preventie van radicalisering en polarisering. Je hoort goede praktijken en succesverhalen maar bekijkt ook de uitdagingen en knelpunten waarmee scholen te maken hebben. Vooraf registreren is verplicht.

 

Toelichting en reflectie Onderwijsspiegel: ‘Spiegeldag’ — 1 april
Op de online ‘Spiegeldag’ geeft de onderwijsinspectie toelichting bij het jaarverslag van het schooljaar 2019-2020. Verschillende stakeholders reflecteren en gaan in gesprek over de resultaten. Schrijf uiterlijk 29 maart in.

 

Zomerscholen, van idee tot realisatie: miniconferentie — 25/3
De zomerscholen worden een blijver. Ontdek gratis online wat effectief werkt en luister naar ervaringsdeskundigen uit Vlaanderen. Ook de aanpak in Nederland en het Verenigd Koninkrijk komt aan bod. Informatie en registratie.

— WIN —

Een betere school voor kinderen met een trauma

Een ongeluk, een vechtscheiding, een verlies ... Ook in jouw school zijn er kinderen met een traumatische ervaring. In ‘De traumasensitieve school’ (LannooCampus) geeft Anton Horeweg tal van voorbeelden en tips om trauma's sneller te herkennen en je school 'traumasensitief' te maken.

Klasse geeft 5 ex. weg! Vul het wedstrijdformulier in.

Volg Klasse

Volg Klasse op Facebook Volg Klasse op Twitter Volg Klasse op Youtube Volg Klasse op Instagram Volg Klasse op Pinterest
Abonneer je op Klasse Magazine

Klasse, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, België

Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen