Copy
Nieuwsbrief voor wie werkt aan gelijke kansen in onderwijs

Hallo <<Voornaam>>

Jouw week was vast een rollercoaster. Veel van jouw leerlingen hebben het al niet gemakkelijk. Hoe ondersteun je hen als de wereld op z'n kop staat?

Scholen zetten in op online leren. Voor jouw doelgroep is dat niet evident. Leerlingen in het buitengewoon onderwijs, in een instelling of in een kwetsbare thuissituatie, ontvang je misschien beter op school. En als ze toch thuis blijven, hebben ze een aanpak op maat nodig.

Begin er maar aan. En dat deden jullie. Massaal. Jullie belden ouders op. Staken werkbundels in brievenbussen. Regelden laptops. Alles voor gelijke kansen, ook in coronatijd. In deze nieuwsbrief vind je een greep uit al die initiatieven.

Ik wens je een welverdiende adempauze en frisse moed voor de week die komt.

Warme groet,

Kyra van Klasse

“5 weken geen les, dat kan schoolloopbanen ontwrichten”

Versterkt leren op afstand de kloof tussen leerlingen? Socioloog Ignace Glorieux vergelijkt het met sport: “Wielrenners die 5 weken niet trainen, verliezen hun techniek. Datzelfde geldt voor cognitieve leerprocessen.” Hij ziet 2 oplossingen voor leerlingen met kwetsbare thuissituaties: begeleiding via social media of opvang op school. Bekijk jij met leerling, ouders en CLB wat het beste is?

Leren op afstand: hoe doe je dat zonder computer?

Als je thuis geen computer en internet hebt, is leren op afstand een uitdaging. Maar onhaalbaar is het niet. Je kan papieren taken geven of mobile friendly opdrachten. Telecombedrijven helpen je met leenlaptops en gratis wifi. Of maken jullie je computerlokaal corona-proof? Scholen en armoede-experts delen hun tips.

Basisschool Paviljoen brengt school tot in de woonkamer

Sven Moens leidt een superdiverse school in hartje Schaarbeek. “Mijn leraren sturen hun leerlingen elke dag een zelfgemaakt filmpje. Met tips voor lager én kleuter. Zo houden we contact, stimuleren we het Nederlands en het leren, ook op afstand.” Bekijk hoe Svens team het aanpakt en leer hoe je zelf zo’n filmpje maakt.

Zo hou je contact met ál je leerlingen: icoontjes

Zo hou je een warm contact met ál je leerlingen: 8 tips

Sommige leerlingen hebben extra zorg en betrokkenheid nodig. Omdat ze opgroeien in een moeilijke thuissituatie. Omdat ze tweedekansonderwijs volgen. Of vanwege een autismespectrumstoornis. Normaal spreek je ze aan tijdens de speeltijd, maar dat kan nu niet bij iedereen. Wat is het corona-equivalent van zo’n warme speelplaatsbabbel? Leraren en ondersteuners delen hun tips.

Informatie over corona voor anderstalige ouders

Hangen ze al in jouw school, de meertalige affiches over corona van het Agentschap Integratie en Inburgering? Handig als anderstalige ouders van wie de kinderen op school worden opgevangen, hun kind komen ophalen.

Vangen ouders hun kind thuis op? Dan staat het gezinsleven ongetwijfeld op z’n kop. Kinderen hebben veel vragen. De nieuwste vertaalfiche van Klasse geeft ouders tips om met hun kind over corona te praten. Deel jij ‘m via Smartschool of Messenger? Of steek je ’m in hun brievenbus, met een postkaartje erbij?


ANDER INTERESSANT GELIJKEKANSENNIEUWS:


Jouw mening maakt deze nieuwsbrief beter!
Wat vond je ervan?

 

Volg Klasse

Volg Klasse op Facebook Volg Klasse op Twitter Volg Klasse op Youtube Volg Klasse op Pinterest
Abonneer je op Klasse Magazine

Klasse, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, België

Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen