Copy
Dé nieuwsbrief voor leraren in Vlaanderen

Non-stop toetsen om écht te leren?

“Hoe krijg ik iedereen mee? Ik toets voortdurend. Elke les start met 5 minuten voorkennis activeren”, vertelt leraar Christophe. Met Quizlet of de think-pair-sharemethode leren zijn leerlingen uit elke oefentoets. “Toeters en bellen hoeven niet, fouten maken mag. En het werkt ook prima op afstand!”


Video Leerstrategieen: 'Waarom je van elke toets slimmer wordt'

Benut de kracht van toetsen

Waarom je van elke toets slimmer wordt? Expert Tine Hoof toont het aan met een experiment. Test jij het in je klas? Check de video. Tip: print ook het stappenplan om met toetsen te starten.


Leerling op een tablet

Learning analytics in praktijk

Oefeningen op maat van elke leerling? In De Startbaan draait het adaptieve leerplatform volop. Da’s minder verbeteren, geen werkboeken, sterk differentiëren en meteen ook de leerachterstand aanpakken.

Steunpunt Toetsontwikkeling en Peilingen (STEP)

STEP zoekt toetsassistenten

Wil jij bijdragen aan de onderwijskwaliteit? Word dan toetsassistent bij het Steunpunt Toetsontwikkeling en Peilingen en begeleid een peiling in mei. Je krijgt een vergoeding en bent ook verzekerd. Meer info en contactgegevens vind je hier.

Portret Sofie Crommen

Geef leerlingen perspectief

Corona ontregelt ons leven. “School geeft jongeren structuur én een doel”, stelt psychiater Sofie Crommen. 10 tips om leerlingen te steunen. Neem hun gevoelens ernstig. En organiseer babbel-en-doe-groepjes, ook online!


Mijlpalenslinger tegen een muur

Zo vier je successen in de klas

Boek gelezen? Klasgenoot geholpen? Met de mijlpalenslinger zet je kleine successen van je leerlingen in de kijker. Broodnodig, zeker in deze tijden. Print de vlaggetjes en deel ze morgen al uit!

leraar met een Lerarenkaart

Waar vind je jouw Lerarenkaart 2021?

Schenk jezelf meer energie én me-time in 2021! Hoe? Door je nieuwe Lerarenkaart snel op zak te steken. Daarmee duik je voordelig een museum, de natuur of je zetel in. Via de zoektool ontdek je waar jouw gratis paarse ‘tankaart’ klaarligt!

OPROEP

Vacature: ICT-expert bij de onderwijsinspectie
De onderwijsinspectie zoekt een stafmedewerker ICT-expert (detachering) voor de cel Informatiemanagement. Solliciteren kan tot uiterlijk 18/01 (12 u.).

 

Help leerlingen met corona leerachterstand en word leerbuddy
Wil je zelf of iemand uit je omgeving met pedagogisch-didactische kennis leerlingen helpen om hun achterstand weg te werken? Of laat je studenten lerarenopleiding ervaring opdoen als leerbuddy. Meer info online, ook over de webinar ‘Voorstelling project Leerbuddy Vlaanderen’ (12/1).

 

Dag van de Academies 2021: 6 februari
Met het thema ‘Crossroads’ wil het deeltijds kunstonderwijs ook in tijden van corona meer inzetten op wegen die kruisen, verbinden en mensen aanmoedigen om hun talent te volgen. Meer info.

 

Dikketruiendag 2021: 9 februari
Het coronavaccin is er. Maar tegen de klimaatopwarming bestaat geen vaccin. Die moeten we zelf aanpakken. Ga daarom op 9/2 ‘Op volle kracht’ voor het klimaat met een actie van de afgelopen jaren of een nieuwe klimaatactie. Meer info en inschrijven.

 

De Vlaamse Week tegen Pesten 2021: 5 tot 12 februari
Maak tijdens de Vlaamse Week tegen Pesten duidelijk dat pesten niet kan. Ketnet is opnieuw van de partij met STIP IT 2021. Het jongerenplatform WAT WAT maakte samen met Chrostin een 7 Dagen Detox Challenge. Meer info.


VORMING EN ACTIE

Leren in het hybride klaslokaal: online leerevenement
Hoe gaan Vlaamse leraren om met het nieuwe lesgeven? Wat leren ze ervan? Wat betekent het voor de toekomst? Ontdek het op de webinar (25/1: 17-18 u.), deel online ervaringen met collega’s en ontwikkel samen nieuwe lespraktijken. De slotwebinar volgt op 28/1 (17-18 u.). Meer info en uiterlijk 22/1 inschrijven.

 

Mindfulness, Onderwijs en Zorg: online symposium
Experten vertellen je op 5/2 hoe meditatie en mindfulness je helpen omgaan met veranderingen, crisissen en onzekerheden. Tijdens workshops verneem je hoe je mindfulness in je klas kan integreren. Meer info en inschrijven.

— WIN EEN BOEK —

Vandaag eet ik een meisje op!

Brandende ogen, vlammende ademstoten, reuzengrote vleugels: van Vlaanderen tot China kent elke cultuur verhalen over monsters en dappere jongelingen die hen verslaan. In het (voor)leesboek ‘Draken en monsters’ (De Eenhoorn) vertellen Kristien Dieltiens en Mieke Mertens 20 verhalen voor kinderen vanaf 5 jaar.

Klasse geeft 5 ex. weg! Vul het wedstrijdformulier in.

Volg Klasse

Volg Klasse op Facebook Volg Klasse op Twitter Volg Klasse op Youtube Volg Klasse op Instagram Volg Klasse op Pinterest
Abonneer je op Klasse Magazine

Klasse, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, België

Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen