Copy
Nieuwsbrief voor wie werkt aan gelijke kansen in onderwijs

Spreekangst: bijna alle leerlingen hebben er wel eens last van. Bij een spreekbeurt bijvoorbeeld, of als ze een vreemde taal oefenen.

Sommige leerlingen voelen die spreekangst continu. Omdat ze stotteren, verlegen zijn of pas Nederlands leren. De hele les zitten ze in spanning omdat ze misschien aan de beurt komen. Hun vinger gaat zelden omhoog, ook al kennen ze het antwoord. Als jij hen iets vraagt, mompelen ze: “kweenie”. En aan kringgesprekken hebben ze een hekel.

Hoe stel je die stille leerlingen op hun gemak? Hoe leer je ze kennen? En moeten alle kinderen mondig zijn? Je leest het in deze Gelijke Kansen-nieuwsbrief.

spreekangst: illustratie met kind onder een spot

Zo help je leerlingen over hun spreekangst heen

“Spreekangst ontstaat als je negatieve associaties koppelt aan spreken in een groep. Je wordt bijvoorbeeld vaak verkeerd begrepen of je kan moeilijk tussenkomen in een gesprek. Dan moet je spreekkansen geleidelijk opbouwen: in kringgesprekken, bij het voorlezen en bij spreekbeurten,” zegt specialist Mark Meersman

Amber (14): “Praten lukte pas in het vierde leerjaar”

Kinderen die thuis honderduit vertellen en geen woord tegen de leraar zeggen. Maanden- of zelfs jarenlang. Amber (14) weet hoe dat is: zij had selectief mutisme. Psychotherapeut Goedele Vandewalle hielp Amber haar extreme spreekangst overwinnen. Welke tips heeft ze voor leraren?

Rappende OKAN-leerlingen kweken spreekdurf

Pen, papier en een beat van 4 tellen. Meer heeft rapper en socioloog Fatih de Vos niet nodig om leerlingen een uitlaatklep te geven. “Toen ik een erg timide meisje zover kreeg om voor de groep te rappen, keken haar klasgenoten met open mond toe. Ze zat de hele rit naar huis met een grote glimlach op de bus.” Bekijk hier hoe Fatih de OKAN-klas van VISO Gent klaarstoomt voor een optreden in de Vooruit.

Spreekbeurtstress? Laat leerlingen een joker inzetten

“Leerlingen zijn minder zenuwachtig als ze niet op álles hoeven te letten”, weet leraar Wieneke Coupé. Daarom werkt ze met jokers. Per spreekbeurt kiezen haar leerlingen 1 werkpunt waarop ze geen punten krijgen, zoals uitspraak of lichaamshouding. Als compensatie kiezen ze ook iets waarop ze dubbele punten verdienen. Wil jij met Wienekes jokersysteem aan de slag? Print meteen de joker-kaarten.

Stille leerlingen: 3 tips recht uit de praktijk

Elke onderwijsprofessional heeft trucs om stille kinderen op hun gemak te stellen. Toen Klasse een paar maanden geleden het prentenboek Woordwolken weggaf, lazen we in jullie reacties enkele toptips. Heb jij er ook een? Deel ’m onder het artikel.

Vertaalfiche: bereid ouders voor op het griepseizoen

In de herfst is de griep nooit veraf. Wil jij geen epidemie in je klas of school? Bezorg ouders of cursisten dan de nieuwste vertaalfiche van Klasse, met tips om besmetting te voorkomen. Beschikbaar in het Nederlands en 9 andere talen.

Klasse herwerkt de vertaalfiches. Mis jij een taal of onderwerp? Mail ons.

Beestige leerstof van ZOOschool.be

Nieuw: beestige leerstof

Ontdek: nieuwe ZOOlessen. Download de lespakketten (BO). Projecteer dierenfilmpjes op je smartboard en zorg voor een extra beleving in je les.

ANDER INTERESSANT GELIJKEKANSENNIEUWS:

  • Hoe ga je om met controverse en polarisatie in de klas? Hoe verbind je i.p.v. te polariseren? Ontdek het op de studiedag levensbeschouwing in Gent (18/11).
  • Bevestigen en begrenzen’ gaat in op moeilijk gedrag en conflicten in het lager onderwijs en biedt preventieve methodieken (meerdere data en steden).
  • Van kleurenblind naar intercultureel’ (Anderlecht, 29/11): workshops over omgaan met diversiteit en racisme in scholen en het effect op leerlingen.
  • Hoe wordt je school een inclusieve leeromgeving? Hoe kan je diversiteit in de klas meer benutten? Kom naar de slotconferentie Potential (Brussel, 28/11).
  • WIN: BabbelArt is een originele en speelse methode om jongeren (of volwassenen) aan het praten te krijgen. Win 1 van de 5 exemplaren.

Klasse Magazine = cadeau aan jezelf

4 nummers met inspiratie van leraren en experts én handig materiaal (kalender, poster, huiswerkkaartjes). Dat krijg je in een jaar Klasse Magazine. Professionele verwennerij voor maar € 10! Bovendien: als je vóór 30 oktober abonneert, zit je Lerarenkaart 2020* bij het decembernummer en hoef je niet naar de bib.

*Check of jij er recht op hebt.

Jouw mening maakt deze nieuwsbrief beter!
Wat vond je ervan?

 

Volg Klasse

Volg Klasse op Facebook Volg Klasse op Twitter Volg Klasse op Youtube Volg Klasse op Pinterest
Abonneer je op Klasse Magazine

Klasse, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, België

Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen