Copy
Dé nieuwsbrief voor leraren in Vlaanderen
Leerlingen aan de slag met actieve werkvormen: een partnerdictee en rekenen met flitskaartjes

Zo kan je leervertraging aanpakken

Geen middenmoot meer in het tweede leerjaar. “Wie tijdens de lockdown thuis niet voldoende kon oefenen, raakte achterop. Hier was maatwerk nodig”, vertelt taalcoach Anneleen van basisschool Mater Dei. Met fluojuffen, flitskaartjes en een fluisterklas geven ze de leerlingen een krachtige ondersteuningsinjectie.


Portret Tim Verheyden

Hoe kritisch denken in je klas?

Slechts 1 leerling van een klas zorgverleners in spe kiest voor het coronavaccin. Fake news doet de rest twijfelen. “Laat je klas kritisch kijken naar sociale media”, is de oproep van expert Tim Verheyden. Bekijk de video.


 Lien De Saegher (KU Leuven) over ruimte-educatie

Een villa in het groen?

De droom van veel kinderen ... En hét ideale plaatje in de leermethodes. “Een fout en stereotiep beeld”, stelt Lien De Saegher vast. Haar lesideeën maken je leerlingen bewust van duurzame woonkeuzes.

beweeg mee met Nico

Schud die spieren maar los ...

... want Oog voor Lekkers-ambassadeur Nico daagt jouw klas uit. Met vijf leuke opdrachten om thuis of in de klas te bewegen. Zin om sportief te dobbelen, je evenwicht te testen of op schattenjacht te gaan? Ontdek snel de video’s van Nico en ... let’s go!

kleuterleraar Gerd schrijft een brief aan zichzelf

“Huilen om de laatste knuffel”

“Ouders zullen de enige meester van de school waarderen, kleuters kruipen in je hart”, belooft kleuterleraar Gerd in een brief aan zijn jongere zelf. “Je droomjob wordt elk jaar mooier.”


Ervaringsgericht leren

Tips voor vlotte buitenlessen

Buitenlesdag vandaag, maar eigenlijk kan dit elke dag. Slecht weer bestaat niet. Met de 8 tips van Katelyne en Nele trek je zonder veel zorgen naar buiten. Oh ja, gun jezelf wat inlooptijd.

Melk4Kids

Ga met je klas de boer op

Op zoek naar een leuke en boeiende uitstap? Ga met Melk4Kids op bezoek bij een melkveeboerderij in je buurt en proef van het leven op het platteland. Via Melk4Kids krijgt je klas een tegemoetkoming van € 50 per bezoek. Alle info lees je hier.

OPROEP

Deel je ideeën over het lerarenberoep in de Vlaamse Onderwijsraad
De Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) zoekt kleine en grote ideeën/voorstellen over het lerarenberoep in de toekomst in het BaO en SO. Wat is nodig om het beroep te herwaarderen, te versterken en opnieuw aantrekkelijk te maken? Laat het weten.

 

Dag van de Leerlingenraad: 26 mei
De leerlingenraad gaat in gesprek met zowel leerlingen als directie, steekt leerlingen een hart onder de riem, bevordert het welbevinden op school … Tijd om hen eens in de spotlights te zetten. Inspiratie nodig? Zoek hier ideeën om hun inzet te belonen.

 

Francoform II: opleidingsproject
Ben jij leraar Frans in het SO, VWO of opleider van leraren Frans? Dan kan je via dit project o.a. je kennis over de didactiek, beheersing van de Franse taal en Franse culturele bagage versterken. Lees meer en stel je uiterlijk 11 juni kandidaat.


LESMATERIAAL

5-delige videoreeks over fake news
Hoe herken je fake news? Communicatiestudenten van de VUB leggen het in 5 korte sketches duidelijk uit op de website van het Hannah Arendt Instituut. Zij gebruiken tips van professoren, journalisten en onderzoekers.


VORMING EN ACTIE

Dirk Van Damme over afstandsonderwijs: presentatie online seminarie
Tijdens een seminarie over afstandsonderwijs (in het vwo) behandelde Dirk Van Damme (OESO) thema’s als onderwijskwaliteit, de nood aan goed gestructureerde en georganiseerde leerprocessen, het gebruik van digitale leersystemen en sociaal‑economische ongelijkheid. Bekijk de presentatie.

— WIN EEN BOEK —

Leerlingen en hun huiswerk

Met ‘Meer leren in minder tijd’ (Boom test onderwijs/Acco) geeft Ankie Remijn theorie, praktische tips en voorbeelden rond vakken, agenda, cijferlijst, voeding en ontspanning. Het doel? Geef je leerlingen praktische tips om zelfstandig en gemotiveerd goede cijfers te halen én tijd te hebben voor ontspanning en hobby's.

Klasse geeft 5 ex. weg! Vul het wedstrijdformulier in.

Volg Klasse

Volg Klasse op Facebook Volg Klasse op Twitter Volg Klasse op Youtube Volg Klasse op Instagram Volg Klasse op Pinterest
Abonneer je op Klasse Magazine

Klasse, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, België

Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen