Copy
Nieuwsbrief over schoolbeleid en regelgeving
Directeur Birgid Decleyn doet evaluatie met leraren

VERHAAL

“Je kwetsbaar tonen tast je gezag niet aan”

“Ik wil weten hoe mensen die me elke dag aan het werk zien mij evalueren”, zegt directeur Birgid Decleyn van basisschool Pistache. Zij liet zich 360° evalueren en heeft daar nog geen seconde spijt van. “Wie anders dan mijn eigen team kan van mij een betere directeur maken?”


GESPREKSTIPS

Zo praat je met ouders over coronaregels

Loopt de dialoog met ouders over de nieuwe coronaregels soms moeilijk? “Luister actief en spreek de gedeelde zorg voor het kind uit”, adviseert Maurits Wysmans. “Vermijd eindeloze discussies en denk oplossingsgericht: ‘Deze beslissing moeten we uitvoeren. Zullen we het enkele dagen een kans geven?’”


Poster 'echte helden dragen maskers'

KLIK & PRINT

“Echte helden dragen maskers”

Tot de kerstvakantie moet een mondmasker vanaf het eerste leerjaar. Da’s even wennen voor de jongsten. Met deze posters en een babbel met juf of meester stel je ze gerust. Samen lukt het!


SCHOOLTIPS

5 veilige activiteiten om je team te verbinden

Op zoek naar een alternatieve afsluiter van het eerste trimester? Meer dan ooit belangrijk om in te zetten op verbinding met je team. Een Secret Teacher in aanloop naar de vakantie? Test een van deze 5 speelse teamactiviteiten.


BELEIDSNIEUWS

Extra maatregelen in de strijd tegen het lerarentekort
Zij-instromers kunnen meer anciënniteit meenemen én dat kunnen ze doen voor meer vakken. Leraren krijgen extra loon voor extra uren lesgeven bovenop hun gewone lesopdracht. Masters met een pedagogisch bekwaamheidsbewijs kunnen voortaan aangesteld en benoemd worden in het basisonderwijs. Dat zijn enkele maatregelen uit een groter pakket dat de Vlaamse Regering goedkeurde om het lerarentekort tegen te gaan. Een aantal maatregelen treden dit schooljaar nog in werking, andere zijn voorzien op langere termijn.


OMZENDBRIEVEN

Inschrijvingen en toelatingsvoorwaarden in DKO
Wijziging aan DKO/2018/03. Leerlingen 2e en 3e gr. muziek vertragen/versnellen soms in de ontwikkeling van bepaalde kerncompetenties door bv. veranderen van instrument, waardoor ze niet meer alle vakken in hetzelfde jaar volgen. De nieuwe rubriek 1.2.5. verduidelijkt de gevolgen van schuinzitten voor de onderwijsdoelen, lessenroosters en leerlingenregistratie.

 

Beperking aantal lestijden en uren ingericht als BPT in BaO
Wijziging aan PERS/2014/05. Gebruik bij voorkeur het model in bijlage 1 als protocol van akkoord van het lokaal comité. Lestijden ondersteuning kerntaak onderwijzend personeel en lestijden samen school maken in BaO en BuBaO tellen mee voor berekening 3% en zijn bij start schooljaar gekend.

Je kan de laatste wijzigingen van omzendbrieven steeds online raadplegen.


CORONA

Vul de tweede bevraging ventilatierichtlijnen in
De ventilatierichtlijnen toepassen beperkt het besmettingsrisico’s op infectieziektes en het COVID-19 virus. Het beleidsdomein Onderwijs en Vorming vraagt je om uiterlijk 10 december enkele korte vragen te beantwoorden, ook als je de bevraging in oktober al invulde. Je onderwijskoepel krijgt de resultaten en contacteert je als verdere ondersteuning nodig is.

 

Bruikleen laptops aan leerlingen bij afstandsleren
Scholen die nog geen mobiele toestellen voor leerlingen aankochten, kunnen bij afstandsonderwijs toestellen van de school voorzien voor leerlingen. Je vindt hier een bruikleenovereenkomst. Meer informatie en tips over afstandsleren.


MOET JE WETEN

Aanwenden van Digisprongmiddelen voor ICT-toestellen
Het Digisprongtraject van de Vlaamse Overheid is ondertussen helemaal uit de startblokken geschoten. Het Kenniscentrum Digisprong geeft een overzicht van de regelgeving. Zo weet jij wat kan en wat niet. Volg ook de FAQ Digisprong.

 

Een ICT-reflectietool op jouw maat
Reflectietools zoals SELFIE en SELFIEforTEACHERS helpen directies en ICT‑coördinatoren om de infrastructuur, het ICT‑beleid en de ICT‑competenties van leraren in kaart te brengen. Welke is voor jou nuttig?


OPROEP

ESTAFETT onderzoekt teamteaching. Doe je mee?
Om meer te weten over de effectiviteit van teamteaching voor leerlingen en leraren werken AP, Arteveldehogeschool, UAntwerpen en UGent samen in het SBO-project ESTAFETT. Het project levert naast onderbouwde inzichten ook praktijkgericht materiaal op. Doe mee en schrijf je als ervaren of startende teamteacher in voor het online infomoment op 20 januari 2022.

— WIN —

Sociale vaardigheden

‘5 minuten sociaal’ (Onderwijs Maak Je Samen) geeft 'introspelletjes' voor het begin van een overleg. Je werkt een paar minuten rond rekening houden met elkaar, omgaan met je verwachtingen (en die van anderen), omgaan met conflicten, zelfvertrouwen enz. En dan ga je in een positieve sfeer aan de slag.

Klasse geeft 5 ex. weg! Vul het wedstrijdformulier in.

Volg Klasse

Volg Klasse op Facebook Volg Klasse op Twitter Volg Klasse op Youtube Volg Klasse op Instagram Volg Klasse op Pinterest
Abonneer je op Klasse Magazine

Klasse, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, België

Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen