Copy
Nieuwsbrief voor wie werkt aan gelijke kansen in onderwijs

Leraren, leerlingen, ouders en ondersteuners: allemaal worstelen ze met het M‑decreet. Inclusief onderwijs is duiken, vallen, opstaan en weer onderuit gaan. Samenwerken helpt, maar is niet evident. Deze nieuwsbrief zet je daarbij op weg.

ondersteuners Leen Damman, Riet Boedt en Karen Stallaert

3 ondersteuners, 3 heel verschillende opdrachten

Het nieuwe ondersteuningsmodel biedt een waaier aan mogelijkheden. Daarom verdeelt het ondersteuningsnetwerk Oost-Brabant de zorgvragen zo veel mogelijk op basis van competenties. Leen helpt een directeur met een agressiebeleid, Riet ondersteunt een klasleraar bij het differentiëren en Karen coacht een puber met autisme. 3 portretten van 3 sterke duo’s.

M-cirkel: in 7 stappen naar redelijke aanpassingen

Leraren doen vaak intuïtief redelijke aanpassingen. Op zich niet fout, maar overleg met collega’s, specialisten, ouders én de leerling zelf vergroot de slaagkans. Om dat proces in goede banen te leiden, is er de M‑cirkel. Met deze tool kom je in 7 stappen tot maatregelen die werken voor leerling én leraar.

Kleuter met probleemgedrag? Spelen met de juf helpt

Conflicten met leerlingen geven leraren stress. Soms ontstaat een negatieve spiraal: de leraar ergert zich, waardoor de leerling nog meer probleemgedrag stelt. Een hechte relaties doorbreekt die vicieuze cirkel. In de kleuterklas kan je bijvoorbeeld regelmatig samen met de leerling spelen. Hoe pakt juf Jelke dat aan?

Het M-decreet in 9 talen en een audiobrochure

Het M‑decreet uitleggen aan anderstalige ouders? Dat is een pak gemakkelijker met vertaalfiches. Die zijn er in het Frans, Duits, Engels, Russisch, Arabisch, Turks, Spaans, Pools en Kroatisch.Voor analfabete ouders is er een gesproken versie in het Nederlands. Wil je zelf nog eens grasduinen in de regelgeving, goede praktijken en tips? Dat kan in de reeks ‘M‑decreet’.

De Taalkanjers Schoolzorg: 11+2 gratis

Hulp nodig bij remediëring?

De Taalkanjers Schoolzorg: een direct inzetbare zorgoplossing. Methode-onafhankelijk en leerdoelgebonden. Ideaal voor remediëring of om een individueel taaltraject uit te stippelen. Probeer nu gratis uit en profiteer van dit aanbod: 11+2 gratis.

ANDER INTERESSANT GELIJKEKANSENNIEUWS:

  • Heb jij een goed praktijkvoorbeeld op het gebied van leerproblemen? Deel het met Netwerk Leerproblemen en maak kans op een prijs.
  • Met de stappenplannen voor autismevriendelijke schooluitstappen van Toerisme voor Autisme weten je leerlingen wat hen te wachten staat.
  • Nadenken voor je iets doet, je concentreren … Op de inspiratiedag van Odisee leer je hoe je executieve functies helpt ontwikkelen bij jonge kinderen.
  • Hogeschoolstudenten kunnen als tutor kwetsbare leerlingen (derde graad lager en secundair) helpen bij hun leer- en keuzeproces. Dien als instelling voor hoger onderwijs voor 1 mei je subsidieaanvraag daarvoor in.
  • WIN: de documentaire ‘Inclusief’ volgt 4 jongeren met een beperking. Win 1 van de 16 duotickets voor een vertoning in één van de deelnemende zalen.

Jouw mening maakt deze nieuwsbrief beter!
Wat vond je ervan?

 

Volg Klasse

Abonneer je op Klasse Magazine

Klasse, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, België

Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen