Copy
Dé nieuwsbrief voor leraren in Vlaanderen
technieken uit storytelling: icoontjes

Lesgeven? Da’s toneelspelen!

“Doorbreek de ‘vierde wand’. Gebruik de pauzeknop. Of gooi de volgorde van je les om.” Marcel, leraar én regisseur, vertelt hoe storytelling je les nog beter kan maken. Elke leerling hangt aan je lippen met deze 10 theatertechnieken.


Mijlpalenslinger tegen een muur

Vier de successen in je klas

Tafel van 7 onder de knie? Eerste lengte alleen gezwommen? Zelf een filmpje gemaakt? Met de mijlpalenslinger zet je elke overwinning van je leerlingen in de kijker. Klik, print en shine!

digitale zorgleraren Bert van Leemputte en Hild Dekoninck

Antivirus bij cyberpesten

“Wij zijn de straathoekwerkers van het internet.” Grove opmerkingen, pikante foto’s of erger? Digitale zorgleraren Bert en Hild werken aan mediawijsheid en helpen hun leerlingen.

Complimentjes tegen pesten met Pilot

Complimentjes tegen pesten

Pilot viert Complimentendag en de Vlaamse Week tegen Pesten. Met een bus die langs Vlaamse scholen tourt. Voor ieder compliment schenkt de pennenfabrikant bovendien 10 cent aan vzw Awel. Deel nu al online jouw complimentjes.

Portret Carolien Frijns

‘Echte’ gesprekken werken

Een authentiek gesprek is veel leerrijker dan een schoolse dialoog, zeker voor anderstalige kleuters. Expert Carolien: “Zo voelen kinderen dat ze meetellen én gaan ze sneller vooruit.

bezoekers op de BETT-beurs

6 STEM-tips: wist je ...

Dat je prefabrobots beter links laat liggen? Dat Micro:bit en Makeblock betaalbaar en oneindig leuk zijn? En dat STEM-leraar Stefanie thuiskwam van Londen met 6 gouden tips?

Stedelijke basisschool De Puzzel zoek directeur

Gezocht: directeur

Stad Vilvoorde zoekt een voltijds directeur voor de stedelijke basisschool De Puzzel vanaf het nieuwe schooljaar. Een school volop in beweging met een enthousiast team, in een gerenoveerde hoofdschool met nieuwe aanbouw. Meer info hier.

logo leraar van het jaar

De Leraar van het Jaar is niet alleen

In 2019 gaat de titel ‘Leraar van het Jaar’ naar een team. Want lesgeven doe je niet (meer) alleen. Wie samenwerkt, is blijer in zijn job. En door je talenten te bundelen, breng je leerlingen verder.

Ken jij zo’n topteam(pje)? Of maak je er zelf deel van uit? Nomineer dan dat duo, die werkgroep of de hele ploeg vóór 15 april op Leraarvanhetjaar.be.


OPROEP

Nationale pyjamadag
Op 15 maart vieren we feest voor alle Bednetters die van thuis uit les volgen. Yaro (9) nodigt leerlingen lager onderwijs uit op een pyjamafeestje op school. Bednetter Claire (14) heeft meer zin in een sleep-over. Meer info en inschrijven.

CAMPAGNE

Samen met WAT WAT #tegen pesten
De campagne van Jongerenplatform WAT WAT focust op 12- tot 18 jarigen. Vanuit persoonlijke verhalen (YouTube) wordt pesten bespreekbaar in de klas. Maak gebruik van de kant-en-klare methodiek bij het WAT WAT videomateriaal.

 

Bel 1712 bij vragen over geweld
De nieuwe campagne van Hulplijn 1712 richt zich specifiek tot kinderen. Laat jouw leerlingen weten dat ze anoniem bij de hulplijn terecht kunnen via telefoon, chat of mail wanneer iemand hen pijn doet. Raad hen aan erover te praten met iemand.

LESMATERIAAL

‘Doki eet gezond’: klaspakket
In deze Doki Doe neemt Doki kleuters en leraren mee in de wereld van ‘brood’. Via allerlei activiteiten, spelvormen en experimentjes op maat, komen kleuters meer te weten over brood. Vraag nu 1 van de 900 gratis klaspakketten aan bij MOEV.

 

EDUbox ‘Democratie’ van VRT NWS en het Vlaams Parlement
Laat je leerlingen secundair op een bevattelijke manier kennismaken met de democratie en de politieke systemen in België. 4 vragen brengen hen tot een systeem van samenleven: stof voor discussie, argumentatie en inzichten. Jij begeleidt hen. Meer info en bestellen.

VORMING EN ACTIE

Aan de slag met taal binnen de nieuwe eindtermen: workshop
In Leuven (15/03) bekijk je op basis van concreet materiaal hoe je de nieuwe eindtermen kan begrijpen op het vlak van taalcompetenties. Ook hoe informatieverwerking aan bod komt in verschillende vakken en (vakoverstijgende) projecten staat op het programma. Schrijf in.

 

Het Sensoa Vlaggensysteem: netwerkdag
Ben je een (minder) ervaren gebruiker van het Vlaggensysteem? In Antwerpen (19/03) krijg je toelichting bij de laatste evoluties en leer je het systeem in diverse settings concreet gebruiken. De theatervoorstelling ‘Grensgevallen’ sluit de dag af. Schrijf in.

 

eNSPIRED leerweek: internationale dialoog
In maart ontvangt eNSPIRED genderexperten uit VVOB-partnerlanden Cambodja en Rwanda voor een internationale uitwisseling over ‘gender en onderwijs’. Zoek in Brussel (20-21/03) tijdens interactieve sessies en inspirerende talks antwoorden op onderwijsuitdagingen in Vlaanderen. Schrijf je in.

 

Inclusief: documentaire
In Leuven (03/04) kan je in Cinema ZED na de documentaire ‘Inclusief’ een debat volgen met meester Thijs (een leraar die in de documentaire voorkomt), Theo Mardulier en Roger Standaert.

— WIN EEN DANSDAG —

Achter de schermen kijken bij ...

Rosas (Brussel) of les Ballets C de la B (Gent). Op 'De Dag van de Dans' (27 april) kan je proeven van voorstellingen, dansfilm, workshops enz. 2 klassen secundair onderwijs winnen alvast een voorproefje tijdens de week voordien: een dag achter de schermen van een topgezelschap (rondleiding, repetitie, dansworkshop ...).

Klasse geeft 1 dansdag weg bij Rosas (Brussel) en 1 dansdag bij les Ballets C de la B (Gent)! Vul het wedstrijdformulier in.

Volg Klasse

Abonneer je op Klasse Magazine

Klasse, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, België

Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen