Copy
Nieuwsbrief voor wie werkt aan gelijke kansen in onderwijs

Alle leerlingen worstelen met thuisonderwijs. Maar kinderen met een leerprobleem hebben het vaak extra lastig. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent. Hoe speel je op afstand of met mondmaskers in op AD(H)D, autisme of dyslexie? Welke rol spelen de ondersteuningsnetwerken in coronatijd? En hoe heeft het buitengewoon onderwijs zich aangepast? Je leest het in deze nieuwsbrief.

Leerproblemen opvangen? Dat lukt ook in coronatijd

“In een crisis meteen rekening houden met leerproblemen, is moeilijk”, zeggen prof. dr. Annemie Desoete en Elke Baten (UGent). “Differentiëren is meer dan verschillende werkbladen maken. In de klas kijk je even naar die ene leerling, geef je een schouderklopje ... ” Zoek daarom een virtuele variant van deze blijmakers. Ben je deze week opnieuw gestart? Maak dan tijd om met je leerlingen te praten.

Ilse Degusseme en Anke Limpens in een videochat

Zo beleven ondersteuners de pandemie: 4 verhalen

Leerlingen op afstand ondersteunen, is niet simpel. Toch zitten ondersteuners niet stil. Leen haalde een kleuter met Down terug naar school. Ilse en Anke helpen leraren bij de heropstart. Matthew verzint corona-challenges voor kinderen met gedragsmoeilijkheden en Maai kijkt ernaar uit om met haar 2 gasten te gaan fietsen.

Deze school laat zorgleerlingen als eerste terugkeren

In Stroom, een eerstegraadsschool in Leuven, komen zorgleerlingen eerst. De school heeft geen prioritaire zesdejaars. Maar ook hier is het deze week een blij weerzien met enkele leerlingen. “In speciale ‘zorgbubbels’ stomen we ze klaar voor de belangrijke overstap naar de tweede graad,” vertelt directeur Willem.

Hoe heeft het buitengewoon onderwijs zich aangepast?

“Op maandag 10 taken klaarzetten voor 2 weken? Daar haken onze leerlingen op af”, zegt buso-directeur David. En Christel, directeur BuBao, ziet het al gebeuren dat kinderen hun mondmasker lostrekken om de juf een dikke kus te geven. Hoe organiseren deze scholen hun onderwijs in coronatijd?

Studio: dé nieuwe taal & spellingmethode van Zwijsen

Ontdek Studio

Probeer nu gratis: Studio, de nieuwe taal- en spellingmethode voor leerjaar 2 tot 6. Ontdek hier meer over Studio.

ANDER INTERESSANT GELIJKEKANSENNIEUWS:

  • Gelijke onderwijskansen voor alle jongeren? Via projecten en herkenbare filmpjes helpt PEP! hen o.a. bij het behalen van het diploma SO.
  • Op Nedbox.be leert iedereen Nederlands via filmpjes, teksten en oefeningen (3 niveaus). Nederlands leren lezen en schrijven doe je op Nedbox Alfa.
  • Ontdek via het online leertrajct ‘Ziedet’ hoe je gevoelige thema’s (discriminerende en racistische uitspraken/handelingen) bespreekbaar maakt.
  • Bso-leerlingen (2e en 3e graad) die schoolmoe zijn? Die het moeilijk zullen hebben om een duurzame loopbaan aan te vatten? Dien je project uiterlijk 30/5 in en geef ze een toekomst met perspectieven.
  • WIN: ‘Alle katten hebben Asperger’ (Pica) toont de mooie en moeilijke kanten van het opvoeden van kinderen met autisme. De hulpwaaier ‘Autisme in de klas’ (Pica) geeft tips en strategieën rond leeromgeving, dagelijkse routine, communicatie en gedrag. Win 1 van de 3 pakketten met beide publicaties.

Jouw mening maakt deze nieuwsbrief beter!
Wat vond je ervan?

 

Volg Klasse

Volg Klasse op Facebook Volg Klasse op Twitter Volg Klasse op Youtube Volg Klasse op Pinterest
Abonneer je op Klasse Magazine

Klasse, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, België

Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen