Copy
Nieuwsbrief over schoolbeleid en regelgeving
portret Charlotte Struyve

SPECIALIST

“Samenwerken rendeert, maar niet meteen”

“Lesgeven wordt steeds complexer. Zonder samenwerking gaan leraren in overdrive”, zegt onderzoeker Charlotte Struyve. “Investeer als directeur in je teams. Bekijk bij een vacature welke expertise ontbreekt en waar bijscholing nodig is.”


SCHOOLTIPS

Cocreatie leidt tot betere samenwerking

Hoe faciliteer je samenwerking? “Doorbreek het top-down denken, geef autonomie of verander de vergaderopstelling. Samen kan je de uitdagingen beter de baas”, zegt Yves Larock. 6 tips om cocreatie te introduceren op je school.

ZO DOEN ZIJ HET

Onderzoek: technologie op je school werkt

Een future classroom waar leerlingen samenwerken door schermen te delen of een virtuele klas voor leerlingen op uitwisseling. Het klinkt goed, maar levert technologie ook leerwinst op? 3 scholen lieten het uitzoeken. 5 conclusies uit het onderzoek.


OMZENDBRIEVEN

Heel wat omzendbrieven wijzigden de afgelopen week. We bundelen alle informatie daarom hier.

Je kan de laatste wijzigingen van omzendbrieven steeds online raadplegen

BELEIDSNIEUWS

Advies Commissie Zorgvuldig Bestuur over (klimaat)manifestaties
Een klas/school kan deelnemen aan een manifestatie (niet georganiseerd door een politieke partij of mandataris) als die past binnen het pedagogisch project van de school en geïntegreerd is binnen een ruimer leerproces. Als de actie leidt tot een maatschappelijk debat waar controverse rond ontstaat, kunnen leerlingen niet verplicht worden deel te nemen. De school voorziet een alternatief. Meer info.

 

Verleng nu al je toegangsrechten Mijn Onderwijs en WebEdison
Vervallen je toegangsrechten eind juni of in juli/augustus, dan kan wat volgt in september niet meer: documenten consulteren in Mijn Onderwijs, overdrachten beheren, de monitors lerarenplatform en niet-ingevulde vervangingen raadplegen of zendingen versturen via WebEdison.

 

Je kleuteraanwezigheden en problematische afwezigheden in Dataloep
Op 7/6 werden 3 nieuwe toepassingen aan Dataloep via Mijn Onderwijs toegevoegd. Ontdek de evolutie in de gemiddelde kleuterparticipatie, het aantal spijbelaars … in je school per schooljaar. Combineer presentatievormen en vergelijk je school met andere scholen in je fusiegemeente of schoolbestuur …

OPROEP

2 vacatures als themaspecialist bij Canon Cultuurcel (detacheringen)
De afdeling Communicatie (Canon Cultuurcel) zoekt een themaspecialist ‘Cultuur in de Spiegel en Leesplezier’ en een themaspecialist ‘Kunstkuur’. Solliciteer t.e.m. 19/6.

 

2 vacatures bij de onderwijsinspectie (detacheringen)
De onderwijsinspectie zoekt een beleidsmedewerker ‘zorg’ en een analist. Solliciteer uiterlijk 26 juni om 12.00 uur.

 

Van basis- naar secundair met de gratis BUZZY PAZZ in september
(Vlaamse) leerlingen (°2007) die in september starten in het 1e jaar secundair kunnen zich van 1 t.e.m. 30/9 gratis verplaatsen met tram en bus met een BUZZY PAZZ probeerabonnement. Met een attest van inschrijving in het 1e jaar kan een leerling die niet geboren is in 2007 zich registreren voor 30/6.

STUDIEDAGEN EN NAVORMINGEN

Wie wordt mediacoach in je school?: vorming — 26/9 tot 11/6/2020
De mediacoachopleiding (9 sessies) belicht het theoretisch kader om te starten met (digitale) media en geeft concrete tools en praktijkvoorbeelden. De mediacoach wordt het aanspreekpunt voor de aanpak van het thema ‘media’. Meer info.

 

CLIL-programma 2019-2020: 3-daagse opleiding — meerdere data
Tijdens de opleiding komen zowel de basis van de CLIL-methodologie als de uitwerking van lessen en CLIL-materiaal aan bod. Meer info en inschrijven voor Gent (nov.), Hasselt (febr. 2020), Brugge (maart 2020) of Wetteren (april 2020).

— WIN —

De kracht van fysieke leeromgevingen

Een klas (her)inrichten of de school van je dromen bouwen: de fysieke ruimte kan bijdragen tot een krachtige leeromgeving. Onderwijskundigen én architecten bieden met de 'Inspiratiegids voor klasinrichting en scholenbouw' (Acco) info en praktijkervaringen rond fysieke leeromgevingen binnen 21e-eeuws onderwijs.

Klasse geeft 5 ex. weg! Vul het wedstrijdformulier in.

Volg Klasse

Abonneer je op Klasse Magazine

Klasse, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, België

Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen